Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eurovíkendy: Benátky – co si nenechat ujít při návštěvě Benátek

Benátky – už při vyslovení názvu tohoto italského města na nás dýchne jeho romantická atmosféra. Benátky protkané vodními kanály, po nichž se plaví gondoly, jsou nejvyhledávanějším turistickým cílem na severním pobřeží Jaderského moře. Snad každý se sem chtěl někdy podívat a strávit zde alespoň pár dní během prodlouženého víkendu.

Benátky založené v roce 810 jsou často nazývány Královnou Jadranu. A právem. Nabízí nepřeberné množství památek pocházejících z různých období dějin. Najdeme tu okázalé kostely, paláce z mramoru i kamene, rozlehlá náměstí a samozřejmě také vodní kanály, přes které se klene na 400 mostů a můstků.  Nechybí četná muzea a galerie. Historické, umělecké a kulturní dědictví dělá z Benátek významné světové kulturní centrum, kam každoročně přijíždějí statisíce turistů z celého světa. Ne nadarmo je historické centrum Benátek zapsáno na Seznam památek UNESCO. Benátky mají v současnosti okolo 360 tisíc obyvatel, jen asi 100 tisíc z nich však žije přímo v centru města.

Benátky

Založení města je spojeno s nájezdy Gótů, kteří během svého tažení na Řím ničili vše, co jim přišlo do cesty. Místní obyvatelé, kterým se říkalo Veneti, se ze strachu před nimi stáhli na ostrovy do laguny, kde byli lépe chráněni. V těchto místech už zůstali a vybudovali dnešní Benátky. Už sedm let po založení města zde bylo založeno i biskupství. Největšího bohatství a moci Benátky dosáhly na počátku 13. století. Benátky, jak je známe dnes, se rozkládají na 118 ostrovech a ostrůvcích uprostřed mělkého vnitřního moře, tedy v jakési laguně. Až do roku 1846 si město udržovalo doslova ostrovní charakter, poté však bylo železničním náspem spojeno s pevninou.

Benátky - Canal Grande
Foto: Canal Grande

Hlavními dopravními tepnami v Benátkách jsou kanály, kromě nich jsou však ve městě také ulice a pěší uličky, je tak možné se zde procházet i pěšky. Největším lákadlem je samozřejmě hlavní ze všech zdejších kanálů – Canal Grande rozdělující historické centrum Benátek. Tato vodní cesta táhnoucí se v délce 4 kilometrů je vlastně korytem někdejší řeky Brenty. Právě do tohoto Velkého kanálu se vlévá skoro padesát menších, které jsou obvykle 4 až 5 metrů široké a mohou se v nich pohybovat pouze gondoly. Po Canalu Grande, který je místy až 80 metrů široký, však mohou plout i větší lodě a linky vodního autobusu, který je jakýmsi místním MHD. Přes Canal Grande dnes vedou již čtyři mosty:  Ponte degli Scalzi, Ponte di Rialto, Ponte dell’Accademia a nový, doposud bezejmenný most z roku 2007, jehož autorem je světoznámý španělský architekt Santiago Calatrava.

Benátky
Foto: ostrov San Giorgio Maggiore

Pokud se vydáte na plavbu po Canalu Grande, poznáte vlastně ty nejvýznamnější památky, které město nabízí. Budete proplouvat kolem nejkrásnějších benátských paláců postavených v gotickém, barokním a renesančním stylu, jež měly reprezentovat moc Benátské republiky. Na jednom konci Canalu Grande se nachází železniční nádraží Stazione Venezia S. Lucia a náměstíčko Piazzale Roma, na druhém konci se pak rozkládá náměstí Svatého Marka s chrámem a Dóžecím palácem. Právě toto náměstí je po Canalu Grande druhou nejvyhledávanější turistickou atraktivitou.

Benátky - Canal Grande
Foto: Canal Grande

Piazza San Marco je nejen největším náměstím v italských Benátkách, ale zároveň i dosti rušným centrem, kde se nachází ty nejvzácnější památky. Prohlédnout si zde můžete slavné benátské budovy, jako je Basilica di San Marco, která je symbolem Benátek. Na náměstí můžete dále obdivovat Dóžecí palác postavený v gotickém stylu, který byl sídlem benátských dóžat, renesanční Knihovnu sv. Marka a téměř 100 metrů vysokou zvonici Campanilu nabízející úchvatný pohled na město a lagunu. Nachází se tady také Museo Correr a atmosféru doplňují četné historické kavárny. Nechybí ani budovy Staré a Nové prokurácie (Procuratie Nuove a Procuratie Vecchie) s arkádovitým průčelím.

Jedním z nejkrásnějších paláců v okolí kanálu Canal Grande je Palazzo Vendramin-Callergi od Maura Coducciho. O kousek dále narazíte na další dva nádherné paláce - Ca´Pesaro, v němž sídlí Muzeum moderního umění a Ca´d´Oro, který dnes slouží jako prostory pro Muzeum středověkého umění. V Benátkách stojí také mnoho významných kostelů, jmenujme například Chiesa degli Scalzi z roku 1656, San Geremia opatrující ostatky sv. Lucie, mučednice ze 4. století, nebo kostel Santa Maria della Salute, jehož nepřehlédnutelná bílá kopule již více než 350 let utváří charakteristickou siluetu tomuto romantickému městu. Za dva hlavní kostely jsou považovány tyto: Santa Maria Gloriosa dei Frari a Santi Giovanni e Paolo, nazývaný též San Zanipolo.

Benátky - Santa Maria Gloriosa dei Frari
Foto: Santa Maria Gloriosa dei Frari

Unikátní stavbou je také komplex loděnic s názvem Arsenal rozkládající se kolem velkého doku. Založen byl roku 1104 dóžetem Ordelaffem Falierem a v průběhu dalších staletí několikrát rozšířen. Dalším palácem, který je možné během plavby po Canalu Grande si prohlédnout je Pesarův palác navržený Baldassarem Longhenou v roce 1652. V současnosti v něm sídlí Orientální muzeum, Mezinárodní galerie moderního umění a pořádají se zde výstavy benátského bienále. V galerii je možné obdivovat díla světoznámých umělců, jako byli André Matisse, Marc Chagall, Max Ernst, Paul Klee nebo Wassily Kandinsky.

Benátky
Foto: Benátky

V Benátkách se však nachází také slavná Galleria dell´Accademia opatrující největší sbírku benátského umění na světě. Galerie byla založena v roce 1750 a vystavuje ty nejslavnější obrazy z období renesance. Svá mistrovská díla zde představují autoři jako Tizian, Tintoretto nebo Veronese. K nejkrásnějším obrazům patří „Korunovace Panny Marie“ od Paola Veneziana, který patřil k prvním benátským malířům. Milovníci moderního umění pak mohou zamířit do galerie Muzea Peggy Guggenheim. Zde jsou vystavena díla kubismu, surrealismu, abstraktního expresionismu, což zahrnuje obrazy takových umělců, jako jsou Picasso, Dallí, Pollock nebo Magritte. 

Benátky - CadOro, Canal Grande
Foto: Ca' d'Oro, Canal Grande

V bezprostřední blízkosti muzea se nachází Palazzo Dario, který je považován za jeden z nejkrásnějších paláců lemujících Canal Grande. Za mostem Ponte dell´Accademia je vidět Palazzo Barbaro z 15. století a naproti němu pak stojí Palazzo Barbatigo vynikající svou moderní mozaikou. V dalších palácích Palazzo Loredan a Palazzo Farsetti sídlí benátská radnice. V Benátkách se nachází rovněž Přírodovědné muzeum, najdeme ho v prostorách budovy Fondaco dei Turchi, kde se v letech 1621 – 1838 nacházelo centrum tureckých kupců. Poměrně prostě vypadá budova Deposito del Megio pocházející z 15. století, která v minulosti sloužila jako nouzová obilnice. Byla zdrojem obilí pro obyvatele v případě, že by došlo k hladomoru nebo dlouhodobému obléhání města.

Benátky
Foto: Benátky

Pokud byste v Benátkách hledali nejstarší památku, našli byste ji na kouzleném ostrůvku Torcello. Jde o kostel Santa Fosca pocházející z počátku 5. století. Na Torcellu však stojí ještě řada dalších zajímavých památek, zejména paláců a kostelů. Za návštěvu jistě stojí i okolní malebné ostrůvky, jako je Murano, který se proslavil tradiční výrobou skla, nebo Burano známý výrobou krajek. Méně navštěvovaný je pak ostrůvek Giudecca situovaný na jihu, nebo Giorgio Maggiore, kde se z věže jeho kostela nabízí skvělý výhled na město.

- jap - 

Další tipy na eurovíkendy: 
Londýn – co si nenechat ujít při návštěvě Londýna
Řím – co si nenechat ujít při návštěvě Říma
Budapešť – co si nenechat ujít při návštěvě Budapešti
Amsterdam – co si nenechat ujít při návštěvě Amsterdamu
Barcelona – co si nenechat ujít při návštěvě Barcelony
Paříž – co si nenechat ujít při návštěvě Paříže
Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu 
Madrid – co si nenechat ujít při návštěvě Madridu
Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén

Článek byl zobrazen 22 931 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA