Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bazilika San Lorenzo byla postavena už roce 393

Bazilika San Lorenzo je jedním z největších florentských kostelů. Stojí v centru města a je místem posledního odpočinku všech vůdčích členů rodu Medici. Svatostánek se však pyšní ještě dalším prvenstvím, je totiž také nejstarším kostelem Florencie, byl postaven už roku 393 a mnoho let sloužil jako katedrála.

Později se z katedrály stal farní kostel rodu Medicejů. Nakonec byl tento starý románský kostel z 11. století díky jejich štědrým darům přestavěn v 15. století do dnešní podoby. Dnes se tak můžete kochat renesančním mistrovským dílem, jehož autorem byl Filippo Brunelleschi. Budova však nebyla do jeho smrti v roce 1446 dokončena. Hlavní část kostela byla nakonec dokončena až roku 1459, tedy v době, kdy Florencii navštívil papež Pius II. Kaple podél pravé boční lodě však byly dostavěny až v 80. letech 15. století. Výsledná stavba se tak v mnohém liší od původních Brunelleschiho nákresů.

San Lorenzo, Florencie

Kostel ukrývá několik uměleckých skvostů. Tím prvním, na který při prohlídce narazíte je obraz s názvem „Svatba Panny Marie“ z roku 1523 od Rossa Fiorentina. Uprostřed hlavní lodě si všimněte dvou kazatelen z roku 1460, které jsou ozdobeny nádhernými bronzovými reliéfy. Ty patří k posledním dílům Donatella, který je v tomto kostele pohřben. Napravo stojí svatostánek s obrazem „Pala de Sacramento“ od Desideria da Settignano. Nápis pod kopulí označuje místo hrobky Cosima de´Medici, který podporoval Donatella a patřil k hlavním mecenášům kostela.

San Lorenzo, Florencie

Nejstarší částí současné stavby je stará sakristie Sacrestia Vecchia vybudovaná v letech 1421 – 1426. Nechal ji postavit Cosimův otec, Giovanni Bicci de´Medici. Pod mramorovou deskou uprostřed kaple jsou pohřbeni Giovanni a jeho žena, zatímco jejich vnuci Giovanni a Piero, jsou uloženi v hrobce od Andrey del Verrocchio. Donatello vytvořil osm barevných oválných reliéfů, dva velké reliéfy a dveře v zadní zdi.

San Lorenzo, Florencie
Foto: Bazilika San Lorenzo stojí nedaleko slavného dómu

Na konci severní boční lodě se nachází východ z kostela. U něj si však nezapomeňte prohlédnout oltářní obraz „Zvěstování“ z roku 1440 od Filippina Lippiho. Dveřmi napravo se dá dojít do knihovny Biblioteca Medicea Laurenziana, kterou založil papež Klement VII., synovec Lorenza il Magnifica. Uloženo je zde na 15 tisíc rukopisů, které během života nashromáždili Lorenzo a Cosimo de´Medici. Vestibul neboli Ricetto s černými schody a čítárnou nad schodištěm navrhnul také Michelangelo.

San Lorenzo, Florencie

V apsidě kostela San Lorenzo se nacházejí Medicejské kaple - mauzoleum rodu Medicejů, které pro své mecenáše vytvořil Michelangelo Buonarroti. Komplex Medicejských kaplí se skládá ze tří částí. V první části jsou v tmavé kryptě pohřbeni méně významní členové rodiny. Jsou zde umístěny ostatky 49 členů rodu Medicejů. V druhé části nazývané Cappella dei Principi je pohřbeno šest medicejských velkovévodů. Tato kaple knížat byla nejdražším projektem, do kterého se Medicejové pustili. Třetí část se jmenuje Sacrestia Nuova a proslavila se zejména díky třem velkým hrobkám se sousoším od Michelangela.

Oficiálmí stránky - sanlorenzofirenze.it

- jap -

Další články z Itálie:
Herculaneum
Canal Grande – nejkrásnější „ulice“ na světě
Benátky - Piazza San Marco
Basilica di San Marco – srdce Benátek
Florencie - Orsanmichele

Článek byl zobrazen 11 739 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA