Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ischia - ráj ve Středomoří

Ischii se říká zelený ostrov. Důvody jsou tři - celoroční vegetace, odstín tufu a barva moře. Vulkanický původ ostrova vysvětluje výskyt mnoha termálních a minerálních pramenů, gejzírů a přírodních parních lázní.

Tento kouzelný ostrov, který byl už v minulosti znám jako Zahrada Evropy, se postupem času dostával do popředí zájmu mezinárodního turismu. Jakékoliv místo se stává zajímavým, jestliže můžeme objevovat svéráznost, odlišnost a protiklady. Ischia je místem, kde jsou kontrasty na denním pořádku, místem, kde nic není předem dáno. Příroda se mění kousek po kousku díky zásahu člověka. Kdo navštíví Ischii, uvědomí si, že na malém kousku země se prolíná minulost se současností, tradice s modernizací. A tak turista vdechuje prosolený vzduch na pobřeží, či zabloudí do poklidných lesů, nebo zaslechne poryvy větru z vrcholů hor, aby se náhle octl v hotelovém komplexu na pobřeží, v rušném centru s obchůdky, v úzkých uličkách se starobylými kamennými domy či moderními vilami. A právě pro svou různorodost je Ischia vyhledávaným ostrovem. Přijíždějí sem turisté, kteří si chtějí oddechnout a načerpat energii, ale i ti, kteří vyhledávají zábavu v rušnějších centrech. A takhle rozmanití jsou i místní obyvatelé. Pospolu zde žijí vinaři a rybáři, obchodníci, bankéři i intelektuálové. Necháme-li za zády krásy jako Neapolský záliv, Posillipo, Marechiaro, Vesuv, Sorrento, ocitneme se tváří v tvář ostrovu plnému vegetace s nepřehlédnutelnou siluetou, zvýrazněnou také diky dvěma nejvyšším horám, Epomeo a Vizzi... tak to je ostrov Ischia!

Původ ostrova Ischia

O vzniku ostrova tradují různé verze. Podle řecké mytologie vyrostl ostrov na těle obra Tyfona, kterého Jupiter za jeho vzpouru připoutal k mořskému dnu. Ty nejnovější poznatky svědčí pro tuto teorii: v období třetihor byla vrstva zemské kůry ve Středozemním moři vytlačena tlakem magmatu a postupně se začala zdvihat. Obrovská masa magmatu ze zemského jádra pokryla celou oblast pozdějšího Neapolského zálivu včetně Flegrejských polí. Následující tektonické pohyby způsobily zdvihání a klesání půdy. Hromadění sopečných materiálů, jejich usazování, drcení, drobení a formování celé masy trvalo celé milióny let. Výsledkem byl malý zbytek lávového útvaru, dnes představující ostrov Ischia a jeho nejvyšší horu Monte Epomeo. Kolem vrcholu vznikly, právě díky vulkanické aktivitě, široké trhliny a tucty kráterů, ještě dnes máme možnost shlédnout důkazy těchto procesů. Zformovaly se vrcholky, rokle, ostrov, kde dnes stojí hrad, poloostrov SanťAngelo, Montagnone, Monte Tabor, atd. Tato teorie je potvrzená také četnými nálezy zbytku fosilií, obzvláště skořápek mušlí ve vnitrozemí, které byly umístěny v Archeologickém muzeu v Lacco Amenu. Vulkány na ostrově už nejsou aktivní, ale s pozůstatky sopečné činnosti v podobě vyvěrajících horkých termálních pramenů a podzemní unikající páry (fumarole) se setkáváme dodnes.

Podnebí na Ischii

Podnebí ostrova je středomořská, teploty jsou ve srovnání s ostatními zeměmi velmi stabilní. Profesor Cristofo Menella, ředitel geofyzikální pozorovací stanice v Casamicciole, ve své knize uvedl, že „ostrov Ischia je klenotem italského podnebí..." Podzim je charakterizován teplým počasím s malým množstvím srážek, nejsou tu žádné výrazné dozdily mezi denními a nočními teplotami. Mezi zimní měsíce patří leden a únor, ale i v této době jsou mráz a sněhové přeháňky vzácností. Jarní období přichází na Ischii o něco dříve než na pevninu a je typické dešťovými přeháňkami a bouřkami. Průměrná teplota v zimě klesá na 8°C a v červenci a srpnu může i přesahovat 35°C. Ve zbývajícím části roku se teploty průměrně pohybují mezi 14-22°C. Teplota moře dosahuje na pláži Maronti, která je označována za nejteplejší, až 27°C. Větry jen zřídka přesahují rychlost 80km/h. Známý vítr scirocco, typický pro letní období, přináší extrémně horký vzduch a červený písek z afrických pouští. V letních měsících je nebe nad ostrovem většinou jasné. Doktor Vicenzo Morgera ve své knize Le Terme de Isola d´ Ischia píše: „Během roku je 260 dnů klidných, slunečných, 44 dnů oblačno a 22 dnů mlhavo." Přestože počasí a příroda sama je nevyzpytatelná, podnebí je po většinu měsíců stabilní a příznivé.

Flora a fauna

Ostrov Ischia je také nazýván zeleným ostrovem. Důvody jsou tři: celoroční vegetace, odstín tufu a barva moře. Co se týče vegetace, od nejhlubších roklí až po vrchol Monte Epomea se flora a fauna úžasně mění. V roklích rostou například chráněné rostlinné exempláře, které se jinak nikde v Itálii nevyskytují. Můžeme zde najít i tropické rostliny, které vytvářejí takřka exotickou atmosféru. V ostatních oblastech rostou především kaštany, akáty, duby, jasany a pinie. Jsou obklopeny orchidejemi, fialkami, sasankami a divokými bylinkami, jako rozmarýn nebo oregáno. Není zde nouze o typické středomořské rostliny jako jsou pinie, olivovníky, myrta, oleandr. Na Ischii jsou k viděni kaktusy, agáve, opuncie, aloe, kapradí i rákos. V lesích nalezneme po prvních podzimních deštích i houby. Pěstuje se zde vinná réva, spousta druhů zeleniny, na mnoha místech jsou vysázeny ovocné stromy-jabloně, hrušně, meruňky, broskvoně, citroníky, fíkovníky, kiwi.

Ostrov je přestupní stanicí stěhovavého ptactva a domovem divokých králíků, ještěrek a několika druhů nejedovatých hadů.

Termální prameny na Ischii

Vulkanický původ ostrova také vysvětluje výskyt mnoha termálních a minerálních pramenů. Pozůstatky vulkanické aktivity jsou stále k vidění - termální voda, fumaroly, gejzíry, přírodní parní lázně a sauny, horký písek. Na ostrově vyvěrá více než 100 pramenů, přesný počet samozřejmě nelze uvést. Mezi ty nejznámější patří: Fornello a Fontana, Gurgitello, Cotto a Sinigallia, Rita, Santa Restituta, Citara, Cotugno-Castaldi, Catiglione, Maronti-Cavascura, Olmitello, Nitrodi, Buceto. Z těchto pramenů jsou zásobena lázeňská zařízení, kterých se na ostrově nachází několik.

V Ischii jsou to Starověké obecní lázně sousedící s radnicí, Nové veřejné lázně sousedící s hotelem Jolly a Vojenské lázně, které se nachází ve starověkém a historickém objektu Královského paláce. V Casamicciole Terme jsou známé Lázně Manzi, Belliazzi, Lázně Scioli, Lázně La Rita a Pio Monte Della Misericordia, v Lacco Amenu lázně Regína Isabella, ve Foriu famózní Lázně Castaldi, Castiglione a Citara. Další lázeňská zařízení jsou v mnoha hotelech, jejich vyjmenovávání by nemělo konce.

Další oblast lázeňství tvoří termální parky: Poseidonovy zahrady ve Foriu, postavené zhruba v roce 1957, mají velkou přednost díky položení a také díky pláží Citara, část pláže je součástí tohoto parku. Dále Park Tropical a Afroditiny Apollonovy zahrady v Sant‘Angelu, poté následuje termální komplex v Casamicciole Park Castiglione Terme a Park Negombo, umístěný na čarokrásné pláži S.Montano, nacházející se mezi obcemi Lacco Ameno a Forio. Výčet uzavírají Zahrady Eden v Ischii, jen pár kroků od známé Věže, kde v jednom období bydlel Michalengelo Buonarroti, který z oken hleděl na krásnou Vittoriu Colonnu, manželku Ferdinanda D´ Avalos, bydlícího v protilehlém Hradu.

Využívání termominerálních vod se dnes řídí dvěma různými metodami: první je tradiční, kdy se tělo pacienta ponoří do vany L s termominerální vodou, která je k tomuto účelu k dispozici ve všech lázeňských zařízeních. Tato koupel by měla trvat zhruba 20-40 minut/denně, nejméně 12 dní a dvakrát ročně. Při koupelích dochází ke zdravému vyměšování potu a následnému přijímání minerálních látek, které organismus potřebuje. Druhá metoda se od první příliš neliší, první krok je stejný, tzn. pacient je opět ponořen do termominerální koupele. Při druhé metodě ale pacienti využívají velkých bazénů pro 20 až 50 osob, nacházejících se pod širým nebem a nabízejících dostatek místa pro provozování vodního aerobicu, lehké gymnastiky nebo plavání Tato forma umožňuje působení termální vody s helioterapií a díky možnosti plavání obstarává zdravou, ale ne namáhavou činnost končetin a všech svalů. Jelikož si získala druhá metoda velký ohlas, skoro všechny hotely mají zřízeny termální bazény.

Velice účinná je také bahenní terapie. Teplota bahna je zhruba 40-45°C, aplikuje se na nemocná místa pacienta, který je poté zabalen do igelitové plachty. Po 30 minutách asistenti odstraní bahenní zábal a pacient relaxuje v termální koupeli, poté následuje odpočinek, pacient musí vyčkat až úplně odezní účinky terapie. Kvalita termální vody na ostrově Ischia, která se složením odlišuje od pramene k prameni, dosahuje výborných terapeutických výsledků. Využívá se hlavně k léčbě artritidických a revmatických onemocnění.

Kromě vývěrů termominerálních pramenů má ostrov Ischia další bohatství na pramenité minerální prameny, které jsou známé díky svěžesti, povzbuzujícím účinkům, močopudnosti, léčivým a rezolutním vlastnostem. Tyto prameny jsou využívány při onemocnění zažívacího ústrojí, především žaludku, sleziny, slinivky břišní, patří sem například pramen Gurgitello v Casamicciole, na neplodnost se doporučují prameny na Citaře.

Gastronomie na Ischii

Kuchyně ostrova Ischia je samozřejmě velmi blízká neapolitánské. V nabídce jsou hlavně tradiční místní speciality - především dary, poskytované čistým Tyrhénským mořem na dlouhých pobřežích ostrova. Skalnaté a písečné úseky nabízejí rozmanité rybářské úlovky: sardinky, tuňáky, mečouny, chobotnice, kalamáry, krevety, pražmy, tresky, mořské okouny, langusty, mořské ježky a bezpočet druhů rybích specialit, které jsou oblíbené jak mezi domorodci, tak u návštěvníků ostrova.

Rozmanité, ale přitom klasické, jsou způsoby přípravy rybích pokrmů: v žádném případě nesmí chybět rybí polévka, oblíbené jsou dlouhé tenké ploché nudle Iinguine nebo špagety se škeblemi s rajčatovou omáčkou nebo in bianco (pouze s olivovým olejem, bez rajčat), těstoviny s mořskými plody nebo mořskými raky, linguine se slávkami jedlými a s ovčím sýrem. Obzvláště byste neměli vynechat ančovičky okořeněné, smažené, obalené v těstíčku nebo naložené v soli. Skoro každá restaurace nabízí typickou specialitu coniglio cacciata-králík na divoko, podává se salát caprese-rajčatový salát s mozzarelou, lilek a porcované houby nakládané v oleji, parmazán, kapie nakládané v oleji nebo smažené.

A v neposlední řadě pizza, z těch klasických je to pizza Napoletana (rajčata, oregáno sůl, pepř), pizza Romana (rajčata, sardinky, mozzarela) a pizza Margarita (rajčata, mozzarela). Název Margarita pochází z roku 1889, pizza byla pojmenována na počest královny Markéty Savojské, která pobývala v Capodimonte. Použité ingredience, rajčata, mozzarela a bazalka symbolizují italské národní barvy.

Sladkosti a různé zákusky se pečou v každé pekárně na ostrově. Zajímavostí je moučník Babá-nadýchaný piškotový moučník, uvnitř plněný šlehačkou, krémem nebo také citrónovým likérem (limoncellem), Boží milosti-plněné taštičky z listového těsta, podávané s náplní nebo bez. Dále dorty, zdobené dle fantazie cukráře: tiramisu, caprese (čokoládový dort s ořechy), krémové řezy, citrónové zákusky. Jablkový závin a pastiera (listové těsto, plněné krémem s kandovaným ovocem) jsou typickými ostrovními sladkostmi podávanými hlavně o Velikonocích.

Je třeba zmínit i výborná místní vína. Úrodné vinice se nacházejí pod úpatím Monte Epomea a mezi vesnicemi Panza, Ciglio, Serrara, Cim mentorosso. Z bílých je možné uvést: Biancolella, Forastera, Pióllero, Cimmento rosso a Frassitelli. Z červených: Per‘e Palummo a Montecorvo od společnosti Casa D‘Ambra a Don Alfonso, Epomeo a Pizzavino od společnosti Parrazzo. Vinařská společnost Casa D‘Ambra je od roku 1987 také výrobcem šampaňského Kalimera. Mezi ostrovními likéry nechybí Limoncelo, vyráběné z citrónové kúry, naložené v alkoholu s cukrem. Pak Cremoncello (krémový citrónový likér), Fragotino (jahodové víno) a další známé likéry Amarischia, Rucolino a Rosolino, vyráběné z místních bylinek.

Čerpáno z knihy Ischia - EDIZIONI DI MEGLIO (k zakoupení za 8€)

Autor: CK Osvěta

- PR článek -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Autem do Itálie
Toulky nejen po hudebních památkách Lombardie
Abruzzo

Terst - největší c.k. přístav
Elba - Napoleonovo příjemné vězení

Článek byl zobrazen 17 816 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA