Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kapitol je srdcem starověkého Říma

Kapitol neboli Campidoglio je srdcem starověkého Říma a zároveň nejslavnějším a nejvyšším ze sedmi původních římských pahorků. V minulosti byl náboženským centrem a symbolem moci starověkého Říma.

Kapitol byl osídlen již v době bronzové a na jeho jižním vrcholu stál uctívaný chrám Jupitera a také několik svatyní, jako chrám bohyně Junony. Na severním výběžku se tyčila také nejstarší římská pevnost Arx. Po zániku římského impéria však význam tohoto místa poklesl. O znovuoživení Kapitolu se zasloužil papež Pavel III., který svěřil jeho architektonickou úpravu do rukou Michelangela. Centrální částí Kapitolu se tak stalo Kapitolské náměstí (Piazza del Campidoglio), které i dnes tomuto kopci dominuje. Dokončeno bylo v 17. století podle Michelangelova projektu a je obklopeno několika významnými budovami.

Řím - Kapitol
Foto: jezdecká socha Marka Aurelia na Kapitolském náměstí

Uprostřed náměstí stojí kopie jezdecké sochy Marka Aurelia, jejíž originál umístěný v portiku Kapitolského muzea, je i se svým podstavcem také dílem Michelangela. Jako jednu z mála soch se ji podařilo uchovat v původním stavu a ochránit ji před roztavením, které ji hrozilo. Zachránilo ji pouze to, že byla omylem považována za zpodobnění císaře Konstantina.

Na náměstí najdete Senátorský palác Palazzo dei Conservatori postavený podle Michelangelova návrhu v roce 1563 a také Palazzo Nuovo datovaný do 17. století. Další dva propojené paláce slouží jako prostory pro Kapitolská muzea – Musei Capitolini. Muzea střeží sbírky římských a řeckých soch a umístěna v nich je také obrazárna. Nejcennějšími exponáty, které muzea ukrývají, jsou však sošky zakladatelů Říma - Romula a Rema a také Kapitolská vlčice. Z levého zadního rohu náměstí se před vámi otevře krásný výhled na římské fórum.

Ke kostelu Santa Maria in Aracoeli vede schodiště se 124 schody, které bylo postaveno v roce 1348 jako poděkování Panně Marii, že město ochránila před morovou epidemií. Interiér kostela je poněkud ponurý, má však jakési magické kouzlo. Když se setmí, lustry osvítí nádherný pozlacený strop. V kapli boční lodě jsou umístěny Pinturicchiovy fresky s názvem „Život sv. Bernardina“ pocházející z roku 1486.

Tip: PRŮVODCE ŘÍMEM- DESÍTKY PAMÁTEK A ZAJÍMAVOSTÍ NA JEDNOM MÍSTĚ

Zajímavou památkou jsou císařská fóra Fori Imperiali, která nechal postavit Julius Caesar poté, co zjistil, že už se na hlavní římské fórum - Forum Romanum nevejdou další stavby. Řada z těchto památek je dnes uložena pod cestou Via dei Fori Imperiali, která vznikla v roce 1932 na popud italského politika a fašistického diktátora Benita Mussolinoho.

Celkově bylo fór pět – Caesarovo, Augustovo, Nervovo, Vespasiánovo a Traianovo, které je z nich nejatraktivnější. Prohlédnout si zde můžete totiž Traianův sloup, který je považován za mistrovské dílo římského sochařství. Byl vztyčen v roce 113 jako památník na vítězství nad kmenem Dáků. V současné době se odhaduje, že byla odkryta pouhá jedna pětina z celkové rozlohy tehdejších fór.

Pod Kapitolem se rozkládá náměstí Piazza Venezia, ze kterého se táhne jedna z hlavních tříd starého města Via del Corso. Na náměstí stojí památník prvního krále sjednocené Itálie Viktora Emanuela II., kterému se podle jeho tvaru a zářivého mramorového obložení říká „psací stroj“ nebo také „svatební dort“. Dokumenty o průběhu sjednocování jsou uloženy v Muzeu hnutí za sjednocení Itálie.

Výraznou dominantou náměstí je Benátský palác, který je typickou ukázkou římské renesanční architektury 15. století. Po mnoho let byl palác využíván jako sídlo zastupitelství Benátské republiky, velvyslanectví Rakousko – Uherska nebo sídlo italského diktátora Mussoliniho. V současné době slouží jeho prostory muzeu uchovávajícím sbírku středověkého umění. Naproti Benátskému paláci byl v 15. století vystavěn palác Doria – Pamphili, kde sídlí galerie s výjimečnými sbírkami uměleckých děl od mistrů jako Cavaraggio, Tintoretto, Velasquez a Tizian.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Assisi – městečko svatého Františka
Řím - San Pietro in Vincoli
Florencie - Ponte Vecchio

Článek byl zobrazen 28 657 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA