Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řím - bazilika San Giovanni in Laterano

Bazilika svatého Jana v Lateránu, jejíž celý název zní Bazilika Nejsvětějšího Spasitele a sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty je první římskou křesťanskou bazilikou v Římě a jednou ze čtyř prvních patriarchálních bazilik. Její historie sahá do roku 314, kdy ji zde nechal postavit křesťanský císař Konstantin.

Latinský nápis na přední fasádě baziliky říká, že je to „matka a hlava všech kostelů města i světa“. V minulosti se zde odehrálo mnoho významných událostí. V roce 774 zde byl například pokřtěn Karel Veliký, pravidelně až do 19. století byli před zdejším hlavním oltářem korunováni papežové a roku 1929 zde Mussolini a papež Pius XI. podepsali Lateránskou smlouvu, díky které se podařilo formalizovat vztahy mezi církví a státem.


Autor: nino  gualdoni

Interiér této významné římské katedrály byl několikrát poničen požáry a zemětřeseními, proto musel v minulosti projít mnoha úpravami. Poslední velká rekonstrukce proběhla v letech 1646 - 1650 pod vedením barokního génia Borrominiho. Přesto se podařilo zachovat některé starší části, jako je třeba nádherný dřevěný strop, gotický svatostánek nad oltářem z roku 1367, ve kterém jsou údajně uloženy lebky sv. Petra a Pavla a také freska od Giotta. Na ní je vyobrazen papež Bonifác VIII., když v roce 1300 vyhlašoval první Svatý rok.

Hlavní fasáda baziliky pochází z roku 1735 a je známá především díky sochám Krista a apoštolů, které jsou vidět z velké dálky. Na první pohled vás jistě také upoutají nádherné bronzové dveře. V katedrále je pohřbeno šest papežů – Alexandr III., Sergius IV., Klement XII., Martin V., Inocenc III. a Lev XIII.

S bazilikou je spojeno baptisterium, které má však také samostatný zvláštní vchod. Toto osmihranné baptisterium je považováno za nejstarší v Itálii, pochází z éry císaře Konstantina a stalo se vzorem pro podobné stavby po celé zemi. Jde o jedinou zachovalou část původního kostela ze 4. století. Jeho největší ozdobou je třpytivá mozaika z 5. století.

Uvnitř baziliky se nachází stolec římského biskupa, tedy papeže, který zde na Zelený čtvrtek pravidelně slouží mši a zúčastňuje se každoročního žehnání lidu.

Na severovýchodě náměstí stojí Scala Santa – mramorové schodiště pocházející z jeruzalémského domu Piláta Pontského, po kterém Kristus údajně kráčel během svého procesu. Kajícníci vystupující nahoru po kolenou věří, že jim za každý schod bude odpuštěno 9 let v očistci. S bazilikou sousedí také Lateránský palác.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Řím - Piazza di Spagna
Řím - San Clemente
Portofino – město, kde se schází celebrity
Poloostrov Gargano
Spoleto – to je 2500 let historie

Článek byl zobrazen 4 973 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA