Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Valle dei Templi – Údolí chrámů

Na jižním pobřeží Sicílie se v blízkosti městečka Agrigento rozkládá významná archeologická lokalita, známá jako Valle dei Templi. Na tomto místě se v minulosti nacházelo řecké antické město Acragas, které bylo údajně nejkrásnějším ze všech pozemských měst. Navíc patřilo také mezi nejvýznamnější řecké kolonie na Sicílii.

Řecká kolonie zde byla založena v roce 582 před Kristem osadníky z nedalekého města Gela, které vybudovali přistěhovalci z řeckého ostrova Rhodos. Přestože byla osada neustále sužována zemětřeseními, největší škody jí způsobili křesťanští obyvatelé, kteří plundrovali zdejší chrámy. Nakonec bylo městečko v roce 406 př. n. l. zničeno Kartágem.

Valle dei Templi – Údolí chrámů
Foto: chrám Tempio di Concordia

Dnes si díky rozsáhlým zachovalým pozůstatkům chrámů můžete snadno představit, jak velkolepé toto město muselo být. Archeologická oblast u Agrigenta je unikátní nejbohatším seskupením zachovalých řeckých chrámů na světě. Nacházejí se zde i zbytky staveb z pozdějšího helenistického a římského období. Od roku 1997 je Agrigento a Valle di Templi zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Valle dei Templi – Údolí chrámů

Zachován zůstal chrám Tempio di Concordia z roku 430 před Kristem. Ušetřen byl pravděpodobně jen proto, že jej obyvatelé v 6. století přeměnili na křesťanský kostel. Jde o ohromnou dórskou stavbu, kterou lze považovat za nejkrásnější chrám nejen na Sicílii, ale také v celém řeckém světě. Konkurencí mu může být pouze Hefaistův chrám v Athénách.

Valle dei Templi – Údolí chrámů

Další pěkně dochované chrámy lemují cestu Via Sacra. Jde například o Junin chrám Tempio di Guinone z roku 470 př. n. l. a Herkulův chrám Tempio di Ercole z 5. století před Kristem. Ulicí Via dei Templi se poté dostanete k Jupiterovu chrámu Tempio di Giove, který nebyl nikdy dokončen – práci na něm přerušili Kartaginci v roce 406 před Kristem. Pokud by byl někdy dostavěn, s největší pravděpodobností by šlo o největší chrám řeckého i římského světa.

Na konci této ulice si můžete prohlédnout ruiny čtvrti pozdějšího řecko-římského města Quartiere Ellenistico-Romano. V těchto místech je situováno Museo Archeologico Regionale, které vystavuje sbírky uměleckých předmětů a artefaktů nalezených v údolí.

- jap -

Další články z Itálie:
Bormio - lyžařské středisko
Val di Sole - lyžování v Itálii
Livigno - skvělé lyžování v Itálii

Passo Tonale – lyžování na ledovci
Údolí Eisacktal ožívá především v zimě

Článek byl zobrazen 16 491 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA