Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vatikán - sídlo Svaté stolice

Ne vždy velikost odpovídá významu. Platí to obecně v mnoha ohledech a dá se to aplikovat i na státy. Typickým příkladem je Vatikán – velikostí (0,44 km²) i počtem obyvatel (921 lidí) je nejmenším státem na světe, ale určitě není nejméně významným. Ať už si o něm myslíme cokoliv, jeho vliv na světové dění je obrovský.

Kde se tady vůbec Vatikán vzal? Jak vznikl a jak získal svou moc? Už za starého Říma a zřejmě ještě dříve, dávno před nástupem křesťanství, byla oblast dnešního Vatikánu (ager vaticanus) považována za posvátnou. Lidé na zdejším kopci vzývali bohyni Kybelu, matku Zemi (jejími ekvivalenty u jiných národů byly např. Gaia nebo Rhea). Za Římanů tu byl vybudován park a poté cirkus (sloužil pro sport, umění a slavnosti, neplést s dnešním významem). Po požáru Říma roku 64 zde docházelo i k popravám křesťanů. Místo zároveň sloužilo jako pohřebiště, kde kromě hrobů stály i oltáře různých starých božstev.

Vatikán

První křesťanský kostel byl na území Vatikánu postaven až roku 326, údajně na místě hrobky svatého Petra. Poté začaly vznikat obytné domy a další stavby a oblast se začala postupně zalidňovat. Ve středověku, jak známo, byla Itálie rozdrobena na mnoho malých států. Vatikán ležel na území tzv. papežských států, původně relativně rozlehlém. To se však v průběhu historie postupně zmenšovalo, až v 19. století po sjednocení Itálie zůstal jen malý zbytek. Spory mezi Itálií a Vatikánem však byly vyřešeny až smlouvami mezi papežem a Mussolinim z roku 1929, kdy vznikl městský stát Vatikán v současné podobě.

Vatikán

Dnes je Vatikán sídlem Svaté stolice a zdejší bazilika sv. Petra hlavním křesťanským kostelem,  ačkoliv papež přímo v ní nesídlí a ani v minulosti nesídlil, oproti poměrně rozšířenému názoru (papež sídlí v nedalekém Apoštolském paláci, dříve také v Lateránském paláci a v Palazzo del Quirinale mimo území dnešního Vatikánu, ve 14. století pak v Avignonu). Papež jakožto hlava křesťanské církve je velmi vlivnou osobou, proto je i ministát Vatikán tak mocným a bohatým.

A to i přesto, že jeho vojenská moc je zanedbatelná. Vatikán má nejmenší, ovšem zároveň zřejmě také jednu z nejstarších armád na světě. Ano, je to proslulá Švýcarská garda, založená v roce 1506. Vždy ji tvořili švýcarští žoldáci a i dnes je podmínkou vstupu být Švýcarem. Kromě toho musí být kandidát bezúhonný, svobodný, římskokatolického vyznání, s vojenskou průpravou ve Švýcarsku, ve věku od devatenácti do třiceti let a vysoký minimálně 174 centimetry. Stejně tak jsou gardisté dodnes mistři v zacházení s halapartnou, což je ve zkušených rukou velmi účinná zbraň (avšak umějí to i s pistolí). Něco přes sto mužů papežovy Švýcarské gardy je v neposlední řadě také vděčným „terčem“ fotografů, zejména pro své barevné uniformy (ta nejznámější a nejzajímavější, slavnostní tříbarevná, však není historická, byla navržena počátkem 20. století, ač inspirována Rafaelovými obrazy).

Vatikán

Vatikán je navštěvován také pro svou architekturu. Vzhledem k jeho velikosti není problém shlédnout všechny památky v poměrně krátké době, samozřejmě však záleží na hloubce vašeho zájmu. Centrálním bodem je Náměstí svatého Petra (Piazza San Pietro), kde se shromažďují turisté i věřící. Jeho dnešní podobu mu dal barokní architekt a sochař Gian Lorenzo Bernini v letech 1656 až 1667 dle instrukcí papeže Alexandra XII.

Ve středu náměstí stojí egyptský, 25 a půl metru vysoký obelisk ze 13. století př. n.l., který přivezl do Říma císař Caligula. Na své dnešní místo se dostal v roce 1586. Na náměstí shlíží již výše zmíněná bazilika Sv. Petra, která je pravděpodobně největší křesťanskou stavbou na světě. Obrovská budova zabírá plochu 2,3 hektaru a vejde se do ní až 60 tisíc lidí! Byla postavena na místě původní baziliky v letech 1506 až 1626. Je skutečným nebo (v některých případech) domnělým místem posledního odpočinku řady osob, většinou nějak spjatých s křesťanstvím, a to včetně 91 papežů. Tím posledním je Jan Pavel II. Často se tvrdí, že kupoli baziliky navrhl Michelangelo, který byl po určitou hlavním architektem stavby. Ve skutečnosti byla kupole dokončena až po jeho smrti dle plánů architekta Giacomo della Porty.

Vatikán

Z náměstí je vidět rovněž rezidence papeže, tzv. Apoštolský či také Papežský palác. Ve stejné budově sídlí i další vysocí církevní představitelé, je zde vatikánské muzeum a rozsáhlá knihovna se 75 tisíci svazků rukopisů a 1,1 milionem svazků tištěných knih (neblaze proslulé tajné vatikánské archivy s dalšími 85 kilometry polic jsou v jiné budově navazující na muzeum a samozřejmě nejsou přístupné). Palác má celkem více než 1 000 místností.

Součástí paláce je dobře známá Sixtínská kaple. Její proslulost není způsobena ani tak pozoruhodnou architekturou, ale zejména renesanční freskovou výzdobou, především pak legendární malbou na stropě od Michelangela. Kaple sloužila a stále slouží především k pořádání tzv. konkláve (poprvé roku 1492), kdy bývá volen nový papež.

Nesmíme zapomenout ani na vatikánská muzea, shromažďující zajímavé umělecké a jiné předměty.

Území Vatikánu je uzavřeno hradbami, avšak přístup sem je volný a nejsou zde žádné hranice. Stejně tak měna je jednotná s Itálií, tedy euro (dříve liry).

Vatikán je zajímavým místem k návštěvě nejen pro křesťanské věřící, ale i pro zájemce o historii, umění a architekturu.

- mih -

Článek byl zobrazen 46 476 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA