Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Italská kuchyně

Když se řekne italská kuchyně, většina z nás si vybaví špagety nebo pizzu. Ano, toto jsou dva hlavní pokrmy, které dala Itálie světu, ale je toho mnohem více, na čem si můžete v této jihoevropské zemi pochutnat. Italská kuchyně je chutná, zdravá, lehká a jednoduchá na přípravu – je považovaná za jednu z nejlepších na světě. 

Italská kuchyně se v jednotlivých regionech značně liší, například na Sicílii se určitě setkáte s jinými unikátními pokrmy, než jaké vám budou servírovány třeba v Toskánsku. Přesto je však několik prvků, které má italská kuchyně společné. Pokrmy, které se připravují na Apeninském poloostrově, jsou velmi zdravé a vyráběné z kvalitních a čerstvých surovin. 

Pizza
Foto: pizza je typickým představitelem italské kuchyně

Italský oběd se většinou skládá z několika chodů, bývá tak velmi vydatný a Italové u něj stráví hodně času. Začíná se předkrmem (antipasto), pokračuje prvním chodem (primo), což bývá polévka, těstoviny nebo rizoto, následuje druhý chod (secondo), kterým je masový, případně rybí pokrm a sladkou tečkou pak bývá dezert (dolci) případně ovoce (fruta). 

V italské kuchyni se odráží jak klimatické podmínky země, které umožňují pěstovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny, tak i geografická poloha – moře, které Itálii obklopuje je bohatým zdrojem ryb a mořských plodů, které jsou základem italského jídelníčku. Ryby se smaží, grilují a pečou, většinou s přidáním citronové šťávy a nesmí chybět typické koření. Velké oblibě se v Itálii těší také rybí polévky. Z darů moře dokážou italští kuchaři skvěle připravit ústřice, kraby, raky, humry, langusty, chobotnice a sépie. Co se týče masa, Italové nejvíce používají telecí a kuřecí maso, které se nejčastěji připravuje grilováním, vařením a dušením. Oblíbeným masným produktem je pak také sušená šunka prosciutto, jejíž nejslavnější varianta - parmská šunka - pochází z města Parma, či měkký salám mortadella původem z Bologně. Z Itálie však pochází také stovka druhů vynikajících sýrů, mezi něž patří například parmazán (Parmigiano-Reggiano), Grana Padano, Gorgonzola, mozzarella, ricotta či mascarpone. 

Italská kuchyně - Grana Padano
Foto: sýr Grana Padano

Díky teplému počasí a úrodné půdě se daří pěstování rajčat, paprik, oliv, chřestu, lilků, okurek i artyčoků. Velmi oblíbené jsou rovněž kapary. Typické pro italskou krajinu jsou také nekonečné ovocné sady poskytující převážně citrusy – pomeranče, mandarinky, citróny, kumquat atd. Neodmyslitelnou součástí pokrmů je koření, používají se hlavně bylinky, jako je oregano, bazalka, česnek, mořská sůl a saturejka. Jen tak získají italská jídla svou charakteristickou chuť a vůni. Italská kuchyně se neobejde ani bez olivového oleje, který musí být navíc extra panenský, tedy za studena lisovaný z pravých italských oliv. Oblíbenými dochucovadly jsou také ochucené octy, jako třeba vinný ocet – nejznámější je balsamico. Nesmí chybět ani pesto, což je světoznámý bazalkový přeliv na těstoviny. Sušené listy bazalky se rozetřou v hmoždíři s česnekem, solí a piniovými oříšky, přidají se sýry (parmezán nebo ovčí sýr pecorino) a olivový olej. Často se používají také konzervované produkty, jako loupaná a sušená rajčata nakládaná v oleji, sušené či nakládané houby.

Těstoviny

Typickou italskou přílohou jsou těstoviny, kterým se v Itálii říká „pasta“. V Itálii je v současnosti známo na 400 druhů těstoviny nejrůznějších tvarů. Vaří se způsobem „al dente“, tedy na skus. Těstoviny je možné rozdělit na dva hlavní druhy – čerstvé a sušené. Čerstvé obsahují vejce a tak vydrží v lednici jen několik dní, zatímco suché mají dlouhou trvanlivost a jsou vyráběny z tvrdé pšenice durum. 

špagety
Foto: spaghetti

Spaghetti (špagety) – asi 30 cm dlouhé a 2 mm tenké válcovité těstoviny, které se nejčastěji jedí s rajčatovou (boloňskou) omáčkou s bylinkami, mletým masem, zeleninou a parmezánem. V Itálii jsou nejběžnější spaghetti alla carbonara obsahující vejce, tvrdý sýr pecorino romano, neuzenou slaninu guanciale a černý pepř.

Maccheroni (makarony) – podlouhlé, asi 5 cm dlouhé duté těstoviny. Vyrábí se z těsta, které neobsahuje vajíčka. 

Penne – duté válcovité těstoviny, které jsou na koncích šikmo seříznuty. Mohou být hladké, nebo mít na sobě rýhy. Podávají se s omáčkami, ale jsou rovněž oblíbenou přísadou do salátů. Oblíbenou úpravou je penne all´arrabbiata s omáčkou, rajčaty, česnekem, chilli, olivovým olejem a někdy bazalkou.

těstoviny penne
Foto: těstoviny Penne

Fettucine – jde o ploché tlusté nudle, které se jedí s hovězím nebo kuřecím ragú (masovou omáčkou). Oblíbené jsou fettucine alfredo, podávané s máslem, parmezánem a případně dalšími přísadami. Dělají se většinou čerstvé, ale v obchodech se již dají koupit i suché fettucine. Setkat se můžete také s velkými a širokými (2-3 cm) fettucine, které se nazývají pappardelle.

Tagliatelle – podobné těstoviny jako fettucine, ale jsou užší. Jedí se nejčastěji s různými druhy masa, klasická je pro ně boloňská omáčka.

Lasagne – široké a ploché pláty těstovin, které se prokládají například sýrem, různými omáčkami, mletým hovězím masem, klobásou, špenátem atd. V jižní Itálii se pod pojmem lasagne setkáte s těstovinami proloženými rajčatovou omáčkou nebo masovým ragú, na severu země jsou zase v kombinaci s bešamelem (vliv francouzské kuchyně).

Gnocchi – nejde o těstoviny v pravém slova smyslu, gnocchi jsou to hutné měkké knedlíčky připravené z pšeničné mouky, krupice, brambor, chlebových drobků apod. Podávají se s rajčatovou omáčkou, pestem, špenátem nebo s rozpuštěným máslem se sýrem.

Gnocchi
Foto: gnocchi

Ravioli – těstovinové taštičky plněné masem, zeleninou nebo sýrem ricotta. Mohou se objevit v polévce nebo omáčce.

Tortellini – těstoviny ve tvaru kroužku plněné masem či sýrem. Mohou být součástí polévky, nebo se podávají v masovém vývaru.

Další italské pokrmy

Pizza - po celém světě proslavila Itálii především pizza, jejíž základ se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na něj se pak mohou dát v podstatě jakékoliv suroviny dle konkrétní chuti – rajčata, mozzarella, šunka, špenát atd. 

Risotto (rizoto) – toto klasické italské jídlo se připravuje z rýže vařené ve vývaru, do které se přidá maso, nebo ryba a zelenina. Pro přípravu italského rizota je zapotřebí kulatozrnná rýže s nízkým obsahem škrobu, která dobře absorbuje tekutiny a rozkládá škrob. Povaří se ve směsi cibule nebo česneku s máslem nebo olivovým olejem. Dále se přidá bílé nebo červené víno a poté postupně vývar. V Itálii znají mnoho variant rizota, zajímavé je například tzv. černé rizoto (risotto al nero), které je obarvené inkoustem ze sépie.

Polenta – kukuřičná kaše, se kterou se můžete setkat jak na venkově, tak i na jídelním lístku v luxusní restauraci. Kukuřice se dlouho vaří, čímž dochází k želatinování škrobu a kaše se stává hladší a krémovější. Struktura kaše se může lišit podle toho, zda byla kukuřice namletá nahrubo nebo najemno. Polenta se nejčastěji podává jako příloha k masu, k zelenině, ale výborně chutná i se sýrem gorgonzola a vínem. 

Minestrone – hustá polévka, v níž jsou obsaženy nejrůznější druhy zeleniny, podle toho, jaké jsou zrovna dostupné. Může obsahovat rajčata, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazole a často se přidávají také těstoviny nebo rýže. Většinou se připravuje ve vegetariánské formě, ale některé varianty obsahují i maso.

Carpaccio – předkrm připravovaný ze syrového masa (hovězí, telecí, zvěřina), nebo z ryby (losos, tuňák). Maso se krájí na tenké plátky a podává se pokapané citrónem, olivovým olejem a je dochuceno čerstvě mletým pepřem, případně různými studenými omáčkami, parmezánem apod.

Acquacotta – hustá a pikantní polévka původem z Toskánska, která se připravuje ze zeleniny. Nesmí chybět rajčata, celer, mrkev a houby. Do hotové polévky se na ozdobu i na chuť přidává vařené vejce. 

Saltimbocca – telecí řízečky či závitky s plátky prosciutta a se šalvějí, které jsou marinovány ve víně, oleji nebo slaném nálevu.

mozzarella
Foto: italský sýr mozzarella

Zákusky a cukroví

Italové se proslavili výrobou výtečné zmrzliny smetanové chuti, která je velkým lákadlem také pro turisty. Neobsahuje žádnou chemii, vyrábí se ze smetany či mléka, cukru a čerstvého ovoce (případně oříškového pyré, kakaa či jiných přírodních přísad). I když tyto zmrzliny nepatří mezi nejlevnější, prodávají se ve velkém. Jsou k dostání v různých příchutích a velikostech. 

Tiramisu – tento moučník pochází z Toskánska, odkud se dostal do Florencie a již v 19. století patřil mezi oblíbené pochoutky. Tiramisu se vyrábí z krémového sýru mascarpone, vaječných žloutků, cukru, silného espressa, másla a kvalitního kakaa. Dezert tvoří vrstvy v kávě namáčených piškotů, které se prokládají směsí vaječných žloutků, cukru a sýra mascarpone. Piškoty je možné někdy navíc namáčet také v rumu, víně, brandy či alkoholickém likéru.

Italské nápoje

V Itálii je velmi rozšířené pití kávy – nejoblíbenější je italské espresso a z něj odvozené další kávové nápoje, jako například caffè latte, caffè macchiato, caffè mocha, caffè lungo či caffè corretto. Velké oblibě se těší rovněž cappuccino, které představuje z jedné třetiny espresso, z jedné třetiny horké mléko a z jedné třetiny mléčná pěna.

italské cappuccino
Foto: cappuccino

Italové jsou také vinaři, patří mezi největší producenty vína na světě a jejich vína jsou kvalitní a chutná. Vyrábí se spousta odrůd, z nichž nejoblíbenější je Sangiovese, ale známé jsou také vína Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano.

Tak jako je u nás oblíbená slivovice, v Itálii je to Grappa, aromatická pálenka vyráběná ze zbytků po lisování vína (slupky, stopky, semena atd.). Tento čirý nápoj má obsah alkoholu mezi 35-60 %. Pokud je starší, má tmavší žlutou barvu. Pije se jako digestiv, tedy po jídle pro dobré zažívání.

 
 

Náš tip

ZÁJEZDY DO IZRAELE A PALESTINY

CK Tilia - poznávací zájezdy do IzraeleCK TILIA - poznávací zájezdy po nejzajímavějších místech biblické země s poutavým výkladem českého průvodce.

SKOTSKO - cyklozájezdy s CK POZNÁNÍ

Pojeďte se s námi podívat do Skotska a vychutnejte si ta nejkrásnější místa na kole - jezero Loch Lomond, výstup na Ben Nevis či návštěvu palírny pravé skotské whisky.

LYŽOVÁNÍ V ALPÁCH od 4 990 Kč / týden

CK Beta tour, specialista na lyžařské zájezdy od roku 1990, nabízí zájezdy do Francie, Itálie, Rakouska a Švýcarska.
Týdenní zájezd již za 4 900 Kč/os (skipas, ubytování, doprava).

ZÁJEZDY ONLINE 2017

Široká nabídka FIRST MINUTE a LAST MINUTE ZÁJEZDŮ pro rok 2017 za mimořádné ceny. V nabídce také zájezdy německých CK.

LEVNÉ UBYTOVÁNÍ

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Jednoduchá rezervace online.

 

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA