Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Assisi – městečko svatého Františka

Ve středoitalském regionu Umbrie se nachází městečko Assisi, které je jedním z nejvýznamnějších poutních míst v celé zemi. Je totiž svázáno s životem a duchovním odkazem svatého Františka, který zde žil v letech 1181-1226. Městečko je tak opravdovým historickým klenotem Itálie.

Zástavba města se táhne podél jedné strany hory Monte Subasio a je tak začleněno do celkového panoramatu okolí. Pro městečko jsou typické malebné růžové domky ověnčené pelargóniemi, úzké klikaté uličky, malá náměstí s kašnami, řada kostelů a dalších památek na předkřesťanskou dobu. V okolí se rozprostírají lesy, v nížinách zase úrodná půda. Z Assisi na návštěvníky sálá klid, pohoda a čistota.

Terasovitě vystavěné městečko má jednu hlavní dominantu, kterou je Basilika di San Francesco, v níž jsou uloženy ostatky slavného rodáka. Svatý František byl italský mnich, básník a zakladatel žebravého řádu františkánů. Původně pocházel z bohaté kupecké rodiny, ale v dospělosti se rozhodl pomáhat chudým, oblékl si tedy chudý františkánský oděv a začal kázat o pokoře a lásce k bohu. Nikdy se však nestal knězem a nezastával žádný oficiální úřad. Přesto byl jednou z nejvlivnějších náboženských postav středověku. Jeho františkánský řád je dnes považován za jednu z nejvýznamnějších katolických kongregací v Evropě.


Foto: Basilika di San Francesco

Také díky odkazu svatého Františka se začalo ve středověkém Assisi s výstavbou chrámů, které dodnes zdobí jeho starobylé uličky a náměstí. Bazilika sv. Františka je jen jakousi třešničkou na dortu. Pochází ze 13. století a byla postavena na západním okraji města, na místě zvaném „pahorek pekla“, právě zde totiž byli popravováni ti nejhorší zločinci. Po postavení kláštera bylo místo přejmenováno na „pahorek ráje“ a byly zde uloženy ostatky světce.  V roce 1997 byla bazilika během mohutného zemětřesení poškozena, zřítila se horní část kostela, zemřeli čtyři lidé a poničeno bylo několik významných fresek.

Bazilika naštěstí posléze prošla rekonstrukcí, fresky byly zrestaurovány a vše bylo dáno do původního stavu. Dnes tak mohou návštěvníci ve vysokém gotickém horním kostele obdivovat cyklus fresek, na němž jsou vyobrazeny výjevy ze života sv. Františka. Tento cyklus je dílem italského malíře a architekta Giotta di Bondoneho. Jednolodní horní kostel ovlivnil františkánské i jiné kostely na mnoho let.

Další Giottovy fresky zdobí stěny dolního kostela, který připomíná kryptu. Prohlédnout si zde můžete také fresky od předních sienských umělců, jako byli Simon Martini a Pietro Lorenzetti. V dolním kostele je uložena hrobka svatého Františka, který zemřel v roce 1226 a o dva roky později byl svatořečen. Jelikož měly ostatky světců ve středověku nevyčíslitelnou hodnotu, byl František pohřben na tajném místě, aby jeho tělo nemohlo být objeveno a ukradeno. Jeho hrobka díky tomu byla nalezena až roku 1818, po dvou měsících usilovného kopání.

Bazilika, která je zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO, ovšem není jedinou historickou památkou města. V centru města najdete náměstí Piazza del Comune, kde v minulosti stávalo s největší pravděpodobností římské fórum. Během archeologických vykopávek zde byly totiž nalezeny četné pozůstatky z římské doby. Náměstí dominuje Tempio di Minerva z 1. století, ze kterého se dochovaly fragmenty římského chrámu s šesti sloupy. Na náměstí můžete navštívit Museo e Foro Romano, kde jsou vystaveny exponáty z římských vykopávek nalezených pod náměstím. Další památkou je věž Torre del Popolo z 13. století, v níž je umístěn hlavní zvon Assisi.

V centru města se nachází také obrazová galerie Pinacoteca, která opatruje sbírku středověkých a renesančních umbrijských obrazů. Významnou památkou Assisi je také románský kostel San Pietro ze 13. století, nebo Oretorio dei Pellegrini z 15. století. Jako ve středověku si budete připadat při procházce malebnými starými uličkami Via Ancaiani nebo Via San Francesco.

Po vzoru svatého Františka se chudobě zaslíbila i jeho vrstevnice, svatá Klára z Assisi, která založila ženskou odnož řádu - klarisky. Její ostatky jsou uloženy v Bazilice di Santa Chiara. Směrem na sever od baziliky stojí Dóm z roku 1140 s úchvatnou románskou fasádou. Na samotném okraji Assisi jsou patrné pozůstatky hradu Rocca Magiore, z jehož hradeb se naskýtá nádherný výhled na město i okolní přírodu.

Asi 3 km od centra města je situován františkánský klášter Eremo delle Carceri s fascinujícím interiérem. Návštěvníci si mohou prohlédnout dokonce i celu, ve které pobýval sv. František. Pro poutníky je důležitý také kostel Santa Maria degli Angeli, který byl údajně postaven na místě, kde svatý František zemřel. V okolí jsou turistům k dispozici hezké a nenáročné pěší stezky.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Řím - San Pietro in Vincoli
Verona – elegantní, uvolněná a romantická
Florencie - Ponte Vecchio

Článek byl zobrazen 10 601 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA