Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bergamo dvou tváří

V srdci severoitalského regionu Lombardie se v předhůří Alp rozkládá malebné město Bergamo, které je obklopeno sedmi pahorky. Město se skládá ze dvou částí – modernějšího dolního města Bergamo Bassa a historického horního města Bergamo Alta, které je obklopeno obrannými zdmi ze 17. století.

Bergamo najdete asi 40 km severovýchodně od Milána, v Lombardské rovině u soutoku řek Brembo a Serio. V současnosti má okolo 113 000 obyvatel. Město za svou uměleckou inspiraci a architektonické klenoty vděčí vlivu Benátek, v jejichž područí setrvalo od 15. do pozdního 18. století. Podle legendy bylo město založeno předchůdci Liguřanů půlstoletí po potopě světa. První historické zmínky však pocházejí z 6. století před Kristem, kdy tuto oblast obsadili Etruskové a město opevnili.

Horní a dolní část města je dnes spojena silnicí. Další možností, jak se dostat do části Bergamo Alta, je využít místní lanovky, která je v provozu celý týden. Majestátní pozice horního města lákala ligurské osadníky již v roce 1200 před Kristem. Později se na místě usadili Keltové, kteří dali městu jméno Bergheim nebo Berghem, což by se dalo přeložit jako „město na kopci“. Ve středověku bylo Bergamo městským státem, později se dostalo pod nadvládu milánských Viscontiů a nakonec skončilo v područí Benátek. Narodil se zde dokonce vůdce žoldáků Bartolomeo Colleoni, který však většinu svého života strávil v Benátkách.

Centrum starého Bergama Alta je tvořeno jedinečným seskupením středověkých a renesančních budov. Nachází se zde náměstí Piazza Vecchia, které je jedním z nejpůvabnějších architektonických souborů v kraji. Součástí tohoto souboru je i Palazzo della Ragione z roku 1199, který je nejstarším italským městským palácem. Výtahem se můžete nechat vyvézt na věž Torre Civica postavenou ve 12. století, ze které se naskýtá nádherný výhled na město. Věž je vybavena krásnými hodinami a zvonem vyzvánějícím každý večer ve 22 hodin.


Autor: Prime

Přilehlému náměstí Piazza Duomo vévodí nádherně zdobená Cappella Colleoni, kterou nechal v letech 1470 – 1476 postavit slavný bergamský politický vůdce Bartolomeo Colleoni jako své mausoleum. Kaple byla postavena podle návrhu architekta Giovanniho Antonia Amadea, který se výraznou měrou podílel také na stavbě extravagantního kláštera Certosa di Pavia v Miláně.

V sousedství stojí Baptisterium z roku 1340 a Basilica di Canta Maria Maggiore, s jejíž výstavbou se začalo v roce 1137. Je nádherným příkladem lombardské románské architektury. Jednotný architektonický dojem ruší pouze pozdně barokní interiér. Vystaveny jsou zde krásné vlámské a florentské tapisérie a také bohaté intarzie v presbytáři. Dále si v horním městě můžete prohlédnout knihovnu Biblioteca Civica z pozdního 16. století a náměstí Palazzo della Ragione (soudní dvůr) ze 12. století.

Z náměstí je možné se vydat na sever k troskám pevnosti Rocca, odkud se nabízí panoramatický výhled na město. Můžete pokračovat dále na sever po Via Porta Dipinta a navštívit kostel San Michele, ukrývající středověké fresky. Jižně od náměstí se můžete nechat vyvézt lanovkou až ke hradu Castello, odkud je rovněž nádherný výhled.


Autor: Peroni

Dolní část města Bergamo Bassa je vlastně středověkým městem, kde jsou umístěny ty nejlepší umělecké galerie oblasti. Největší chloubou zde jsou paláce na Via Pignolo, která stoupá směrem do horního města. Nedaleko stojí trojice kostelů Santo Spirito, San Bernardino a Sant´Alessandro, které významné oltářní obrazy bergamského rodáka, malíře Lorenza Lotta. Lotto je však také autorem nádherného obrazu „Madona a svatí“, který je umístěn v kostele San Bartolomeo, jež dominuje hlavnímu náměstí Piazza Matteotti. 

Jakousi třešničkou na dortu při prohlídce této části města bude zajisté Galeria dell Accademia Carrara, což je význačná obrazárna s pěknou sbírkou děl benátských mistrů a místních umělců, především z 15. století. K vidění je zde několik portrétů od Gentile Belliniho,dále také obraz „Sv. Štěpán“ od jeho bratra Giovanniho a „Portrét dóžete Leonarda Loredana“ od Carpaccia. Benátskou školu reprezentují obrazy od Tintoretta, Tiziana, Canaletta, Vivariniho, Veroneseho, Guardiho a dalších umělců. Florentské umění zastupují Botticelli, Raffael, Brueghel, Velázquez a Dürer.

Pro milovníky divadla bude zajímavostí, že z Bergama pochází Harlekýn – jedna z typických postav Commedia dell´Arte – příznačné pro Itálii 16. století. Původ zde má také středověký tanec známý jako „Bergamask“.

- jap -

Další články z Itálie:
Cortona 
Florencie - Palazzo Pitti 
Florencie - Piazza del Duomo 
Fiesole – ve stínu Florencie 
Arezzo

Článek byl zobrazen 10 708 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA