Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Florencie - kostel Orsanmichele

Dvoulodní kostel Orsanmichele stojící na ulici Via dei Calzaiuoli, která je hlavní pěší zónou Florencie, je známý především díky nádherným sochám, jež zdobí jeho jinak nenápadnou fasádu. Patří tak k jedněm ze skvostů tohoto historického města.

Orsanmichele byl pojmenován podle modlitebny San Michele ad Hortum ze 7. století, která se nacházela v zahradě (hortum) benediktinského kláštera, jež zde v minulosti stával. Po jeho zániku byla na místě modlitebny v letech 1284 - 1291 postavena obilnice s tržnicí. Přesto se však tomuto místu zachovala náboženská úcta, bylo to způsobeno pravděpodobně zázračným obrazem Panny Marie, který byl namalován na jednom ze sloupů. Po mnoho let přitahoval množství poutníků.


Autor: Aldo Cavini Benedetti

Obilnice byla v roce 1302 zničena požárem, proto roku 1337 započala nová výstavba. Tak vznikla současná čtvercová gotická věžovitá budova s podloubím, které bylo určeno pro trh s obilím. Budova byla ještě několikrát přestavěna, roku 1380 byl v její dolní části zřízen kostel, který získal zkomolením názvu původního svatostánku pojmenování Orsanmichele. Obilnice tak byla přesunuta do horní části, aby mohla být využívána i v dobách obléhání. Obilí zde bylo ukládáno až do 16. století, dnes se tu nacházejí výstavní prostory.

Již v roce 1339 byly městské cechy pověřeny výzdobou budovy. V každém výklenku měla stát socha patrona příslušného florentského cechu. Na výzdobě kostela pracovala řada významných sochařů rané renesance, například Donatello, Ghiberti, Verrocchio a Luca della Robbia. Mnohé z nynějších soch jsou již kopiemi originálů.


Foto: Noseinabook

Kostel stojící na poměrně rušné ulici je oázou klidu. I když má poměrně tmavý interiér, jsou na sloupech a klenbách k vidění fresky z počátku 15. století s vyobrazením patronů jednotlivých cechů. Vitráže v oknech zobrazují scény ze života Panny Marie. V pravé lodi je umístěn mramorový svatostánek z roku 1359 od Andrey Orcagny, který je ozdoben obrazem Bernarda Daddiho „Madona s dítětem“ z roku 1347.  Jde o tentýž obraz, který se jako jediný podařilo dochovat z požárem zničeného benediktinského kláštera. Svatostánek je největším dílem svého druhu v Itálii. Byl postaven z votivních darů po morové epidemii v roce 1348. V levé lodi se nachází oltář svaté Anny s mramorovým sousoším od Francesca da Sangalla z roku 1526.

- jap -

Další články z Itálie:
Ravenna
Bergamo dvou tváří 
Cortona 
Florencie - Palazzo Pitti 
Florencie - Piazza del Duomo 

Článek byl zobrazen 5 032 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA