Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Herculaneum, méně známý sourozenec Pompejí

Podle legendy založil Herculaneum mytický řecký hrdina Herakles. První zmínka o městě s názvem Herakleion pochází z roku 314 před Kristem. Město rozkládající se na ploše 20 hektarů bylo obehnáno zdí a leželo u silnice Via Domitiana vedoucí z města Neapolis do Pompejí a Stabiae. Od roku 307 př. n. l. patřilo Herculaneum do sféry římského vlivu.

Zatímco Pompeje byly vzkvétajícím obchodním městem, Herculaneum sloužilo spíše jen jako obytná oblast. Město bylo postaveno na skvělém místě pro život, foukal zde chladivý vánek a nabízely se skvělé výhledy na okolní krajinu. Dne 24. srpna roku 79 došlo k obrovské explozi sopky Vesuv, což mělo na svědomí zničení Pompejí, Herculanea i Stabiae. Oproti Pompejím, které byly zasypány popelem, bylo Herculaneum zavaleno několik metrů silnou vrstvou lávy, která následně ztvrdla na kámen. V okamžiku zániku zde žilo cca 4000 obyvatel.


Foto: Herculaneum - pekárna   Autor: Mitch Barrie

Herculaneum zůstalo úplně zapomenuto až do roku 1713, kdy dělníci, kopající v těchto místech studnu, nalezli tři překrásné mramorové sochy. Roku 1738 bylo objeveno divadlo a fórum herkulánské, což dalo podnět k dalším výkopům. Systematicky jsou však odkrývací práce prováděny až od roku 1927. Archeologické výzkumy zde odhalily množství domů bohatých obyvatel, dvoje lázně, baziliku, několik chrámů a divadlo.

Areál Herculánea je mnohem menší než Pompeje, ale zároveň je oproti nim velmi dobře zachován. Archeologická lokalita se nachází 12 až 13 metrů pod úrovní okolní zástavby. V současnosti je toto antické město odkryto asi z poloviny. Na prohlídku je dobré si vyhradit tak dvě hodiny. Z centra Neapole se do Herculanea dostanete pohodlně autobusem či příměstským vlakem. Vstup do areálu se nachází asi 15 minut chůze od vlakového nádraží.


Foto: Herculaneum   Autor: phault

Za hlavní branou se sestupuje do 12 metrů hluboké prohlubně, ve které je možné si právě ono antické město prohlédnout. Široká ulice vede přes zříceninu tělocvičny Palestra. Nedaleko stojí dům Casa dell´Atrio, který se doposud může pochlubit mozaikovými chodníky. Hned za ním, po levé straně stojí Casa a Gratticio (Dům s dřevěnými mřížemi) a Casa del Tramezzo Carbonizzato (Dům s vypálenou příčkou). Nedaleko stojí ještě někdejší barvířský obchod, jenž proslul svým nádherně zachovalým lisem na šatstvo. Někde se dokonce dochovaly i původní střešní tašky, nábytek a věci osobní potřeby. Návštěvník může procházet pravoúhlou sítí ulic a vstupovat do jednotlivých domů.

Mimořádně zajímavé jsou dochované lázně s několika bazény a sály pro různé účely. Říká se jim Terme a najdete je na druhé straně ulice. Půdorys domu Casa Sannitica je typickou ukázkou jednoduchých příbytků, které postavili Sannitové – místní italský kmen, který později vybili Římané. Vedle je starý tkalcovský obchod a o něco dále stojí Casa del Mosaico di Nettuno e Anfitrite s nádhernou modrozelenou mozaikou zdobící obytnou část. K dalším vynikajícím stavbám patří Casa del Bel Cortile (Dům s krásným nádvořím), Pistrinum  -dochovaná pekárna i s pecí a mlýnky na mouku. Nejluxusnější stavbou v Herculaneu je Casa dei Cervi (Dům jelenů).


Foto: Herculaneum   Autor: Mitch Barrie

Postupně se ještě dnes odkrývají další domy, hostince a jiná městská zařízení. Stranou hlavního areálu je to například divadlo, které mohlo pojmout až 2 tisíce diváků. Odkrývací archeologické práce zde jsou jen velmi pomalu, divadlo totiž leží 26 metrů pod úrovní terénu.

Na místě dnešního Herculanea se na pobřeží rozkládá italské město Ercolano, které je jakýmsi předměstím Neapole. Ačkoliv leží přímo u moře, není možné se zde nikde koupat - pobřeží ve městě je nepřístupné a částečně znečištěné.

- jap -

Další články z Itálie:
Canal Grande – nejkrásnější „ulice“ na světě
Benátky - Piazza San Marco
Basilica di San Marco – srdce Benátek
Florencie - Orsanmichele
Ravenna

Článek byl zobrazen 10 749 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA