Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lucca – město sta kostelů

Podmanivé starobylé italské město Lucca ležící v Toskánsku je obklopeno mohutnými hradbami a láká k prohlídce historického centra. To ukrývá atraktivní náměstí, malé kostely, muzea, galerie a dlážděné uličky. Město oplývá klidem a elegancí a stalo se tak vyhledávanou turistickou lokalitou.

Město Lucca bylo založeno jako římská kolonie roku 180 př. n. l. a jeho urbanistická struktura je pozůstatkem z období římské nadvlády. Svobodným městským státem se stalo na počátku 12. století a svou svobodu si udrželo až do roku 1847. Za vlády Gótů a Langobardů byla Lucca hlavním městem Toskánska, ve středověku pak její význam vzrostl díky obchodu s hedvábím. Také dnes je luxusní prádlo vývozním artiklem číslo jedna. Během 14. století ovládla Lucca Pisu, Pistoriu a téměř se jí podařilo dobýt i Florencii. Doba úpadku přišla zanedlouho poté, ale město si přesto dokázalo udržet svou nezávislost až do příchodu Napoleona. Do doby sjednocení Itálie ve městě vládli Bourboni.


Autor: Trent Strohm

Město dnes protínají dvě navzájem kolmé hlavní tepny, vedoucí od severu k jihu a od východu k západu. Během středověku bylo město protkáno křivolakými uličkami, v nichž se postupně vyvinula architektura výškově koncipovaných domů. Spíše než o domy šlo o jakési věže (torre), z nichž mnohé dosahovaly až šesti pater. Převažujícím stavebním materiálem se stala cihla, četné sakrální objekty však byly budovány z jasně bílého mramoru. Právě boží stánky daly Lucce přízvisko "město sta kostelů".

Vše, co stojí v Lucce za vidění, najdete za jejím mohutným cihlovým opevněním s neporušenými branami a baštami, které se podařilo dochovat v původní podobě. Procházka po hradbách, které obepínají celé město, je opravdu velmi zajímavá. Odtud je možné si město prohlédnout z ptačí perspektivy. Do centra se vstupuje branou Porta San Donato, která vás zavede na hlavní náměstí Piazza San Michele. Na něm se tyčí úchvatný kostel San Michele in Foro, který byl postaven na místě starého římského fóra. Má nádhernou fasádu tvořenou žíhaným mramorem. Dále je kostel doplněn miniaturními lodžiemi, slepými arkádami a nápaditě kroucenými sloupy. Interiér je poměrně skromný, přesto ukrývá alespoň jedno umělecké dílo a tím je obraz „Svatí Jeroným, Šebestián, Roch a Helena“ od Filippina Lippiho.


Autor: Giovanni

Nedaleko kostela San Michele in Foro se narodil slavný italský skladatel Giacomo Puccini, jehož rodný domek předělaný na muzeum můžete v Lucce navštívit. Další nádhernou fasádou se může pochlubit katedrála Duomo de San Martino stojící na náměstí Piazza San Martino. Reliéfy kolem atria a dveří pocházejí z 13. století. Vytvořili je slavní pisanští sochaři Nicola Pisano a Guidetto da Como. Interiér katedrály ukrývá pestrou osmistěnnou kapli zvanou Tempietto, která je dílem místního sochaře Mattea Civitaliho. Kaple byla původně postavena proto, aby ochraňovala dřevěnou sochu Ježíše, známou jako Volto Santo. Soška je údajně výtvorem Nikodéma – očitého svědka Ježíšova ukřižování. Dnes je zde však uložena jen kopie originálu z 8. století.

Velký umělecký význam má hrobka Ilarie del Carretto uložená v sakristii. Ilaria byla manželkou významného středověkého panovníka Luccy Paola Guinigiho. Hrobku jeho ženy vytesal sienský sochař Jacopo della Quercia a patří mezi nejkrásnější sochařská díla. Kromě sakristie můžete navštívit také Museo della Cattedrale na náměstí Piazza Antelminelli, které uchovává skvělou sbírku obrazů, soch a náboženských předmětů. V nedalekém kostele Santissime Giovanni e Reparata byly během vykopávek objeveny základy římských budov a středověké pozůstatky první katedrály a baptisteria v Lucce.

Jižně od katedrály je možné vystoupit na hradby, které vznikaly v letech 1544 – 1645. Odtud se můžete vydat na 4 km dlouhou procházku po hradbách lemovaných stromy. Směrem na východ se pod vámi bude rozkládat botanická zahrada Giardino Botanico. Milovníci rostlin jistě rádi navštíví také zahrady blízké vily Bottini. O několik kroků dále stojí malebný nedokončený pisánsko-románský kostel Santa Maria Forisportam ze 13. století. Kostel byl vystavěn na místě římské a středověké hranice města.

Jednou z nejpodivnějších památek Luccy je středověký městský dům Casa Guinigi, který byl postaven pro místní významnou šlechtickou rodinu. Pro tento dům je charakteristická věž, ze které se naskýtá krásný výhled na město. Zvláštností jsou pak také cesmínové duby rostoucí na střeše. V dalším domě rodiny Guinigi dnes sídlí Museo Nazionale di Villa Guinigi. Dům vznikl v roce 1418 a nyní je v něm uložena cenná sbírka archeologických nálezů, středověkých obrazů, soch, látek a exponátů užitného umění.

Na náměstí Piazza dell´Anfireatro najdete četné středověké domy, které lemují starý oválný římský amfiteátr. Zajímavěji náměstí působí především při pohledu z ptačí perspektivy. Pokud se vydáte ještě o pár bloků dále, narazíte na další krásný kostel, kterým je San Pietro Somaldi. Směrem na severovýchod pak stojí poněkud větší kostel San Frediano s charakteristickou mozaikou z 13. století. V jeho interiéru můžete obdivovat vytesanou křtitelnici z 12. století, glazurované terakoty od rodiny della Robia, sochařské práce a hrobky v podlaze od Jacopa della Quercia a fresky z 16. století od Amica Aspertiniho.

Skvělým místem pro odpočinek jsou upravené zahrady u Palazzo Pfanner. V Museo Nazionale di Palazzo Mansi je uložena nádherná sbírka obrazů. Budova, ve které muzeum sídlí, se pyšní nádhernou rokokovou výzdobou. Pěší zónou plnou turistů, která vede okolo hodinové věže Torre delle Ore, se můžete dostat až na prostorné náměstí Piazza Napoleone, kde se nachází velký palác, informační centrum a veřejné WC.

- jap -

Další články z Itálie:
Florencie - San Miniato al Monte
Gubbio
Řím - Fontana di Trevi
Florencie - Piazza della Signoria
Ferrara

Článek byl zobrazen 25 280 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA