Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Medicejská kaple ve Florencii - Cappelle Medicee

Italská Florencie je městem ukrývajícím spoustu renesančních pokladů. Mezi ně patří také Medicejské kaple – mauzoleum rodu Medicejů, které pro své mecenáše vytvořil Michelangelo Buonarroti v zadní části kostela San Lorenzo. Rozsáhlý komplex s hrobkami rodiny Medici je považován za vrcholné dílo tohoto umělce.

Medicejové byli členy italského měšťanského rodu, který byl již od 13. století jedním z nejbohatších a nejmocnějších ve Florencii. Vládli přerušovaně přes 300 let až do poloviny 18. století. Své bohatství získali díky obchodu a také úspěšným provozováním bankovnictví. Rodina ovlivňovala politický, společenský i kulturní život ve městě. Praktikovali také výhodnou sňatkovou politiku, díky které se stali součástí několika královských rodin v Evropě.  Sňatky uzavřeli třeba na francouzském dvoře, kde jako královny vládly Kateřina a Marie Medicejské. Pomocí umění později začal Medicejský rod vyjadřovat své bohatství a moc. Rozkvět a bohatství florentské a severoitalské renesance je spjat právě s jejich jménem.

Komplex Medicejských kaplí se skládá ze tří částí. V první části jsou v tmavé kryptě pohřbeni méně významní členové rodiny. Jsou zde umístěny ostatky 49 členů rodu Medicejů. Většinu z nich sem nechal ne zrovna důstojně pohřbít velkovévoda Ferdinand III. v roce 1791. Těla byla exhumována v roce 1857 a uložena přehlednějším způsobem tak, jak je možné je vidět dnes.

V druhé části nazývané Cappella dei Principi je v prostorném interiéru pohřbeno šest medicejských velkovévodů. Tato kaple knížat byla nejdražším projektem, do kterého se Medicejové pustili. Se stavbou se začalo v roce 1604 a ještě v roce 1743, kdy rod Medicejů vymřel, se stále splácela. Titul vévody získal jako první Cosimo I. v roce 1570. Hrobky působí poněkud bizarním dojmem a dosti nevkusné jsou i stěny přeplácané mramorem. Co však zaujme, jsou kamenné erby 16 hlavních toskánských měst, která byla pod nadvládou Medicejů.

Třetí část se jmenuje Sacrestia Nuova a proslavila se zejména díky třem velkým hrobkám se sousoším od Michelangela. Hrobka napravo patří arogantnímu vnukovi Lorenza Magnifica, jež se také jmenoval Lorenzo. Na hrobce je vyobrazen jako myslitel. Dvě postavy na hrobce pak znázorňují svítání a soumrak. Naproti stojí hrobka neschopného syna Lorenza Magnifica, Giuliana. Ten je zde vyobrazen jako muž činu a dvě další postavy symbolizují den a noc. Třetí nedokončená socha Madony s dítětem měla zdobit hrobku samotného vévody Urbinského Lorenza Magnifica a také jeho bratra Giuliana, vévody Nemourského. Michelangelo vytvořil také jejich podobizny, které ukazují všechny důležité vlastnosti vévodů: hrdinství, sílu, moc krásu a inteligenci. Celé toto Michelangelovo umělecké dílo je reakcí na sakristii Brunelleschiho v kostele San Lorenzo. Kromě Medicejů je zde pochován i renesanční sochař Donatello.

- jap -
Foto:
 florence-tickets.com

Další články z Itálie:
Benátky - palác Ca´d ´Oro 
Galleria degli Uffizi - florentská galerie umění
Dóžecí palác - největší světská stavba Benátek
Lyžařské středisko Arabba
Valle dei Templi – Údolí chrámů

Článek byl zobrazen 17 802 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA