Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paestum – archeologické naleziště světového významu

Na jihozápadním pobřeží Itálie se v kraji zvaném Kampánie rozkládá Paestum, které patří k nejromantičtějším a nejpůsobivějším archeologickým souborům v zemi. Podařilo se zde dochovat trosky chrámů, které jsou nejzachovalejšími monumenty řeckého stavitelského umění na italské pevnině.

Paestum leží v rovině nedaleko Salernského zálivu, v zátoce Tyrhénského moře. Toto turisticky významné pobřežní a historické městečko se pyšní troskami chrámů a nekropolí z roku 600 před Kristem. Nejdominantnějšími stavbami jsou tři téměř dokonale zachovalé dórské chrámy, které je možné považovat za největší, jaké kdy vznikly v řeckém světě. Mnoho lidí říká, že jsou dokonce krásnější než mnohé chrámy nacházející se přímo v Řecku.

Paestum původně neslo název Poseidonia - Neptunovo čili Poseidonovo město. Jednalo se o kolonii založenou Řeky v 6. století před naším letopočtem. Roku 273 před Kristem ji obsadili Římané a dali ji dnešní název Paestum. Po epidemiích malárie a zpustošení města a kraje Saracény v roce 887 našeho letopočtu zůstalo město opuštěné. Znovuobjevení se dočkalo až v 18. století.

Po staletí zapomenuté místo, ukryté pod travnatým podrostem bylo objeveno během stavby silnice v 18. století. Tehdy byly při vykopávkách odkryty skvostné chrámy a četné zříceniny. Od té doby zde soustavně probíhají práce, v letech 1952 až 1964 bylo odkryto celé město. Kouzlo této lokality spočívá také v nádherném okolí a poklidném venkovském prostředí.

Nejgrandióznějším a nejlépe dochovaným chrámem je Tempio di Nettuno – Neptunův chrám postavený v 5. století před Kristem. Téměř neporušené na něm zůstalo břevnoví a trojúhelníkový štít, střechu se bohužel nepodařilo dochovat. Nedaleko od něj se tyčí nejstarší chrám Tempio di Hera – Héřin chrám, známý také pod názvem Basilika – byl tak totiž chybně identifikován archeology v 18. století a tento název mu již zůstal.

Pokud vstoupíte do komplexu branou Porta Aurea na severní straně naleziště, tak první důležitou stavbou, na kterou narazíte, bude chrám bohyně Ceres - Tempio di Cerere. Byl postaven kolem roku 500 před Kristem a na počátku křesťanské éry byl přestavěn na kostel. I když byl pojmenován po bohyni Ceres, je ve skutečnosti zasvěcen bohyni Athéně. Cestou po vydlážděné silnici Via Sacra minete amfiteátr a fórum.

Další řecké a římské stavby sice již nejsou tak významné, ale rozhodně stojí za zhlédnutí. Dobrou celkovou představu o oblasti získáte během procházky kolem zdejších hradeb, které jsou více než tři kilometry dlouhé a silné až 7 metrů. Rozhodně se nenechejte ujít návštěvu Museo Nazionale s nálezy z místa západně od chrámů. Nejslavnějším a nejvíce vzrušujícím muzejním exponátem je Tomba del Tuffatore z roku 480 před naším letopočtem. Jde o Hrobku potápěče, která je vyzdobena pěti nástěnnými malbami, které původně tvořily část rakve. Jsou možná jedinými řeckými nástěnnými malbami dochovanými z tohoto období. Nejslavnější z pětice obrazů je ta, na které je vyobrazen nahý potápěč skákající do modrého moře. Tato scéna je neobvyklou alegorií znázorňující přechod ze života ke smrti. V muzeu si můžete prohlédnout také expozici okapů zdobených lvími hlavami, votivních keramických předmětů a soch.

Kromě zmíněných historických pokladů nabízí současné Paestum i dokonale vybavené moderní turistické objekty, které umožňují prožití nezapomenutelné dovolené. Vysněná dovolená zde čeká na aktivní jedince, kteří se nespokojí jen s nicneděláním na plážích, ale chtějí také poznávat a objevovat stále něco nového. Paestum společně s akropolí je také významné zemědělské středisko, odkud se vyváží především jižní ovoce, víno a ryby.

V nejbližším okolí můžete navštívit malebný ostrov Capri, Amalfi, Pompeje, městečko Padula a mnoho jiných neméně zajímavých míst. Také Agropoli vzdálené asi 3 kilometry má velice pěkné historické centrum, vystavěné na skalním masivu. Zde na vás při procházce úzkými uličkami dýchne atmosféra starých časů. Navštívit zde můžete řadu kostelů a místní hrad, který je zpřístupněn veřejnosti. Charakteristický je také malý turistický přístav.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Řím - Piazza Navona
Řím - San Giovanni in Laterano
Řím - Piazza di Spagna
Řím - San Clemente
Portofino – město, kde se schází celebrity

Článek byl zobrazen 10 518 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA