Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rabbit beach – ráj na ostrově Lampedusa

Nejhezčí pláže světa - Přibližně v půli cesty mezi pobřežím Tuniska a italskou Sicílií se z vod Středozemního moře vynořuje ostrůvek Lampedusa, který je součástí Pelagického souostroví. Na něm najdete pláž, která vypadá, jako by patřila spíše někam do Karibiku – jde o Rabbit Beach, italsky Spiaggia dei Conigli, kterou tvoří bílý písek a omývá průzračně čisté moře.

Ostrov Lampedusa s rozlohou 20,2 kilometrů čtverečních, který je domovem pro asi 6 tisíc obyvatel, leží přibližně 200 kilometrů od Sicílie a 113 km od Tuniska. Místní obyvatelé se živí především rybolovem, zemědělstvím a poslední dobou také prací ve službách turistického ruchu. Jedním z hlavních lákadel ostrova je pláž Rabbit Beach neboli Spiaggia dei Conigli, která získala druhé místo v anketě o nejkrásnější pláž světa a zároveň je také nejkrásnější pláží Evropy. Je dlouhá asi 200 metrů a nachází se na jižním pobřeží ostrova. Má jedinečnou polohu v malebném zálivu naproti ostrůvku Isola dei Conigli. Je tvořena jemným bílým pískem, svažuje se do nádherně azurových vod Středozemního moře, které zde připomíná spíše moře Karibské.

Rabbit Beach, ostrov Lampedusa, Itálie
Foto: Rabbit Beach, ostrov Lampedusa, Itálie

Rabbit Beach, tedy Králičí pláž, byla pojmenována po těchto hlodavcích z toho důvodu, že se jich v minulosti po celém ostrově vyskytovaly stovky. Dnes už zde na ně ale nenarazíte. Více pravděpodobné je, že na pláži uvidíte želvy. Karety obrovské sem totiž každým rokem přicházejí naklást do písku svá vejce. Pláž nabízí skvělé možnosti pro milovníky potápění a šnorchlování. Pod vodou se totiž ukrývá rozmanitý podmořský život a nedaleko pobřeží Lampedusy se často prohánějí delfíni. Nádherná ostrovní příroda i rozmanité možnosti vyžití dělají z tohoto italského ostrova doslova turistický ráj.

V blízkosti Rabbit Beach, ale i dalších pláží lemujících pobřeží Lampedusy, vyrostly kvalitní hotely, které poskytují svým klientům dokonalé zázemí. Nechybí restaurace, které lákají k ochutnávce těch nejlepších italských specialit a také bary a obchůdky se suvenýry. Místní letoviska jsou mezi evropskými turisty hojně vyhledávaná, protože nabízejí vše, po čem mohou během dovolené u moře toužit. Nejvhodnější dobou pro návštěvu ostrova jsou měsíce květen až září. Fauna a flóra je zde podobná té na severu Afriky, nejsou zde žádné zdroje vody, v zimních měsících však dochází k nepravidelným srážkám.

Lampedusa má však i odvrácenou tvář. Kromě každoročního náporu turistů čelí také náporu uprchlíků ze severní Afriky, nejčastěji z Tuniska, Libye, Somálska a Eritrei. Ve světě tak není ostrov ani tak známý jakožto oblíbená rekreační oblast, ale především jako místo, kam se každoročně vydávají z Afriky spousty lidí toužící po lepším životě.

Rabbit Beach, ostrov Lampedusa, Itálie
Foto: Rabbit Beach, ostrov Lampedusa, Itálie, autor: Natursports - Shutterstock.com

Tato skutečnost je patrná již v místním přístavu, kde se v blízkosti kotvícího trajektu, který přiváží evropské turisty, rozkládají přístřešky a stany afrických běženců. Běženci, kteří mají to „štěstí“, že se dostali až na ostrov, bývají umisťováni do uprchlických táborů, kterých se na Lampeduse nachází hned několik. V nich čekají na azylové řízení. Když byla v minulosti jejich kapacita přesažena, byli tito lidé drženi stranou na malém oploceném kopci nad přístavem, kterému se hanlivě říká Shame Hill, tedy Kopec hanby. Někteří pak byli ubytováni v bývalých vojenských bunkrech.

Uprchlíci dají za místo na přeplněné lodi často veškeré své úspory. Plavba však má svá rizika, moře bývá rozbouřené a tak se již několikrát stalo, že lodě do svého cíle nedopluly. Čas od času se tak tento malý ostrůvek dostane do centra pozornosti médií kvůli tomu, že se řada těchto lidí svého nového a lepšího života nedočkala. Naposledy se tak stalo v říjnu roku 2013, kdy se potopila loď s celkem 500 běženci. Většina z nich přišla o život. Přesto se každým rokem další a další lidé pokouší na Lampedusu dostat. Cesta za svobodou si jen v Itálii v letech 2006 – 2011 vyžádala na 3 tisíce obětí, celkově se pak hovoří až o 20 tisících mrtvých. Touha po lepším životě je však silnější.

- jap -

Další články z Itálie:
Reggio Emilia – gurmánské centrum Pádské nížniny
Alghero - v malé Barceloně vám bude italština k ničemu
Toskánsko - středověká atmosféra na severu Itálie

Článek byl zobrazen 13 070 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA