Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řím - kostel San Clemente

Římský kostel San Clemente je zajímavý především tím, že se skládá ze tří částí, které představují tři etapy dlouhých náboženských dějin Říma. Středověký kostel z 12. století stojí na místě staršího kostela ze 4. století, pod nímž leží ještě pozůstatky chrámu pocházejícího někdy z 1. století.

Středověký kostel San Clemente tvořící horní vrstvu byl postaven v letech 1108 – 1130 a i dnes v něm naleznete spoustu skvostů. Potěší zejména milovníky fresek, má krásnou dlažbu a apsidovou mozaiku. V hlavní lodi je schola cantorum, tedy presbytář, který byl o pár schodů zvýšen a kde měli své místo zpěváci. Najdete zde také dvě kazatelny a části baldachýnu. Mozaika v apsidě z 12. století zobrazuje „Triumf kříže“. Pod ní se nachází mramorový svatostánek od Arnolfa di Cambia ze 14. století a fresky svatých.

Kaple situovaná vedle bočního vchodu je zdobena krásnými freskami z roku 1428 zobrazujícími „Život sv. Kateřiny“, jejichž autorem je florentský umělec Masolino da Panicale.


Autor: Allie_Caulfield

Pokud si chcete udělat jasnou představu o archeologických vrstvách města, vydejte se po schodech dolů, do staršího kostela. Ten byl postaven na počest čtvrtého římského biskupa a papeže sv. Klementa. V roce 1084 byl však kostel zničen při nájezdu Normanů, přesto se podařilo do dnešních dní zachovat sice již trochu vybledlé, ale neporušené fresky z 5. a 6. století. Kostel byl objeven až v roce 1857.

Další schody vedou do nejstarší části celého komplexu, která se datuje do 1. století. Zde se nachází pozůstatky Mithrova chrámu. V podzemí vede spletitá síť chodeb, najdeme tam katakomby a četné místnosti. Prohlídka jistě nepotěší turisty trpící klaustrofobií, abyste si mohli prohlédnout základy, odkryté zbytky římské ulice, skladiště nebo patricijský palác, musíte se prodírat uzounkými průchody.

Při prohlídce San Clemente vás možná zaujme, nebo bude znervózňovat neustálý zvuk tekoucí vody. Ten pochází z podzemního potoka, který se vlévá do staré hlavní římské stoky zvané Cloaca Maxima.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Portofino – město, kde se schází celebrity
Poloostrov Gargano
Spoleto – to je 2500 let historie
Cagliari – hlavní město Sardinie
Trulli – tajemné cukrové homole

Článek byl zobrazen 5 710 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA