Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rimini – továrna na dovolenou

Na pobřeží Jaderského moře se v italském regionu Emilia-Romagna rozkládá jedno z největších přímořských letovisek nejen v Itálii, ale dokonce v celé Evropě. Rimini je velmi známou destinací, do které se pravidelně každý rok vracejí tisíce nadšených turistů.

Oblast, ve které je Rimini situováno bývá nazývána také jako Adriatická riviéra, která je pověstná svými nekonečně dlouhými písečnými plážemi a pozvolným vstupem do moře, což oceňují zejména rodiny s malými dětmi. Letovisko se rozprostírá na plochém břehu moře v jihovýchodním cípu Pádské nížiny, přibližně 200 km jižně od Benátek a 50 km od historického města Ravenna. Spolu s několika dalšími městy ve svém okolí vytváří dlouhý pás městské krajiny.

Ponte di Tiberio, Rimini

Město zde existovalo již v římském období, což se odráží na stavbách v centru města. Rimini se dostalo do širšího povědomí v roce 1843, kdy zde byly vybudovány první lázně, které zde fungují dodnes. Zabývají se léčbou nemocí pohybového aparátu a dýchacích cest a situovány jsou na severovýchodě města. S výstavbou lázní začalo Rimini přitahovat turisty z širokého okolí. Během 2. světové války bylo město téměř zničeno, ale posupně došlo k jeho zmrtvýchvstání, začalo se rozrůstat a dnes je jedním z největších evropských letovisek. První hotel zde byl otevřen rodinou hrabat Baldini společně s lázněmi již v roce 1843 a od té doby zde vyrostlo dalších asi 1600 ubytovacích zařízení.

V současné době může toto letovisko nabídnout nejen moře, pláže, zábavu a atrakce, ale také pěkné staré centrum s několika krásnými a důležitými památkami. Právě zde tak najdete nádhernou kombinaci přírody, historie, kultury i zábavy. Rimini má totiž dvě tváře – jednu historickou, velkolepou a zároveň poklidnou a tu druhou hypermoderní, honosnou a pulsující.

most Ponte di Tiberio, Rimini

Obdivovatele historie jistě nezklamou středověké a římské památky, které se dochovaly v centru města. Jednou z nejvýznamnějších památek je most Ponte di Tiberio, který byl postaven z istrijského mramoru a jeho historie sahá až do roku 20 našeho letopočtu. Až do 90. let 20. století byl most používán k dopravě, později se rozhodlo, že bude sloužit jen pro pěší. Právě u tohoto mostu pocházejícího z období vlády císaře Tiberia začíná hlavní třída Corso di Augusto, jež protíná staré město. Po ulici se dostanete až na jižní okraj města, kde můžete obdivovat nejstarší vítězný oblouk v Itálii – Arco D´Augusto, který byl postaven v roce 26 př. n. l. a sloužil jako oficiální brána do města. Od brány pak vedla hlavní cesta Via Principalis.

Ponte di Tiberio, Rimini

Hlavním náměstím Rimini je Piazza Cavour, ve kterém se odráží veškerý městský život. Jeho dominantou je antický palác Palazzo del Podesta ze 14. století. Před ním stojí jezdecká socha tehdejšího panovníka Sigismonda Pandolfa Malatesty. Tomu ve středověku město patřilo, i když byl označován za nejkrutějšího a nejzhýralejšího muže své doby. Na ulici Via IV. Novembre se nachází renesanční chrám Tempio Mala Testiano, který je snad nejhezčí stavbou města vůbec. Byl postaven ve 13. století architektem Leonem Battistou Albertim. Jeho dílo se následně stalo perlou renesančního stavitelství. Staré město poskytuje příjemný odpočinek od jinak rušného turistického centra. Procházet se zde můžete po malebných dlážděných uličkách nebo si oddychnout v ukrytém zákoutí a pozorovat život kolem sebe.

Rimini

Rimini se však proslavilo především svým rušnějším prostředím a bohatým kulturním programem. Je tak ideálním místem pro ty, kteří si chtějí užít aktivní dovolenou plnou zábavy a vyžití různého charakteru. Pokud tedy toužíte po hektických nákupech, přeplněných pizzeriích, diskotékách a barech, měli byste strávit nějaký čas na hlavní třídě v okolí pláží. Po setmění se letovisko proměňuje v centrum divokých radovánek. Na své si zde přijdou zejména mladí lidé, kteří si mohou užívat pulzující noční život klubů a diskoték až do časných ranních hodin. Bujarý noční život se zasloužil o to, že začalo být Rimini mezi mladými lidmi označováno jako "Ibiza Jadranu". Zklamáni však nebudou ani milovníci dobrého jídla a pití, kteří si mohou posedět v příjemném prostředí restaurací, pizzerií či barů. Za ochutnávku stojí mořské speciality, ale pokud je nemáte zrovna v lásce, dejte si třeba klasické italské těstoviny nebo pizzu. Na každém kroku se nachází obchody a obchůdky se zbožím všeho druhu a pravidelně se konají také tradiční místní trhy. Pořádají se většinou každou středu a sobotu na náměstí Malesta a Cavour. Na trzích nakoupíte snad vše, na co si vzpomenete. Při procházce mezi stánky se vám při pohledu na nejrůznější druhy sýrů, salámů a dalších pochoutek budou sbíhat sliny.

Rimini, Itálie

Pokud si budete chtít odpočinout od žhavého italského slunce, zajděte se zchladit do Jaderského moře. Rimini má přes dvacet kilometrů pláží se zlatavým pískem, které jsou místy až 200 metrů široké. Pozvolně se svažují do moře, které je většinou velmi klidné. Koupání si tak v Rimini užije naprosto každý, i naprostý neplavec. I když bývá moře od písku trochu zakalené, nemusíte se obávat o jeho čistotu. Jestliže však neholdujete opalování na pláži a tak zvanému nicnedělání, můžete si vybrat některý z vodních sportů. Máte možnost vyzkoušet paragliding, windsurfing, jízdu na vodních lyžích nebo vodních skútrech, záleží jen na vás. Kromě vodních sportů nabízí Rimini také příležitosti zahrát si volejbal, tenis, golf, minigolf a spoustu dalších sportů, na které si vzpomenete. Pokud jste nadšenci do kolečkových bruslí, určitě si  je vezměte s sebou – v Rimini je totiž zcela jistě využijete, protože je protkáno několika speciálními in-line trasami.

Rimini

Chvíle odpočinku je možné strávit také v některém z mnoha riminských parků. Největším je Parco XXV Aprile, do kterého je možné vstoupit z ulice Dario Campana. Jestliže trávíte dovolenou v Rimini s dětmi, je lepší si vybrat ubytování v klidnější části města. Vhodná je například část Miramare de Rimini, kde nejsou ani pláže tak přelidněné a navíc se na nich neplatí poplatky. Tady budete mít větší klid než v centru města, což oceníte hlavně ve večerních a nočních hodinách. Za nejrušnější část města je považována Rivazzura.

V okolí města se nachází množství zábavních parků, jako Fiabilandia, ale také delfinárium, vodní park Aquafan a park podmořského světa. Snad nejoblíbenějším zábavním parkem je však Mirabilandia, neboli „Země zázraků“. Hojně navštěvovanou atrakcí se stala také Italia in miniatura, kde je možné si prohlédnout nejslavnější italské stavby v miniaturním provedení. Navíc asi jen cca 20km od Rimini se rozkládá druhý nejmenší stát na světě - Republika San Marino, která rozhodně stojí za návštěvu. Rimini je prostě místem, kde se vám nemůže stát, že byste zažili nudu, ale někdy je zde bohužel také těžké najít chvíle klidu.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete:
Liparskými ostrovy na jachtě
S ischiasem na Ischii
Hříšné Palermo
Ischia - ráj ve Středomoří
Autem do Itálie

Článek byl zobrazen 41 408 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA