Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

S ischiasem na Ischii

Termální ostrov Ischia v Tyrhénském moři je proslulým lázeňským střediskem, kde se léčí především ischias, dna, bolesti páteře, revma a astma. Jméno ostrova má ale daleko prozaičtější původ, vzniklo letitým přechylováním z latinského insula – ostrov.

Ischia je nejznámnější a největší ostrov v Neapolském zálivu, vzdálený pouhým 33 kilometrů od přístavu v Neapoli. Rozlohou je poměrně malý, jeho téměř pravidelný kruhovitý tvar zabírá 47 čtverečních kilometrů, o to bohatější je však svou pestrostí. Žije zde zrhuba 60 tisíc obyvatel, které živí převážně cestovní ruch. Ischia uspokojí turisty hledající relaxaci u moře, stejně jako zvídavé cestovatele, kteří se vydávají po stopách minulosti. Vyhledávaná je však především pro svá nezaměnitelná luxusní lázeňská střediska.

K lázeňské budoucnosti předurčil Ischii její sopečný původ, který zde zanechal termální prameny, fumaroly neboli přírodní vývěry horké páry, přírodní sauny a horké písky. Vyvěrá tu více než stovka pramenů o různé teplotě, kde se můžete koupat v minerální a termální vodě. Specialitou ostrova jsou bahenní zábaly z vulkanické hlíny, která se nechává zrát osm měsíců v nádržích s minerální vodou. Termální lázně na Ischii jsou známé jako termální parky, které kombinují římské sauny, bazény s termální a mořskou vodou, subtropickou zeleň a zajímavou architekturu. Na ostrově je jich celkem šest, namátkou Poseidonovy zahrady či Afroditiny a Apollonovy zahrady, všechny mají otevřeno od dubna do října.

Vedle pacientů s lupénkou, nemocnou páteří, revmatem, astma či gynekologickými problémy je Ischia oblíbeným cílem milovníků historie. První zmínka o ostrově se datuje do roku 3500 před naším letopočtemk, původně jej obývali Řekové, kteří odtud zakládali města Cuma a Neapol na italské pevnině. Od 5.st.př.n.l. už patřila Ischia, tehdy Aenearia, Římanům, roku 1263 připadla francouzskému rodu z Anjou, který v roce 1441 vystřídal španělský král Alfonso I. Aragonský. Za napoleonských válek získali ostrov Burboni, kteří zde vládli až do roku 1860, kdy se Ischia stala součástí italského království a později dnešní Itálie.

Historická část ostrova leží na Ischia Ponte, které představuje část hlavního města Ischia a je situováno na maličkém ostrůvku spojeném s hlavním ostrovem hrází. Právě sem míří turisté obdivovat zbytky barokní katedrály s gotickou kryptou a freskami, bývalý klášter a proslulý aragonský hrad převážně z 15. století. Ischia je nejrůšnějším místem ostrova, také proto, že sem připlouvají trajekty z pevniny a z ostrova Capri. Kromě ní je na ostrově dalších pět obcí – Casamicciola Terme, Lacco Ameno, Forio, Serrana Fontana a Barano. Nenechte si ujít návštěvu archeologického muzea v Lacco Ameno, sněhově bílý kostelík Santa Maria del Soccorso ve Foriu, nebo romantické městečko Sant Angelo na úpatí sopky, které je pověstné tím, že zde není automobilová doprava, proto musíte auto zaparkovat před jeho branami.

Ischia je také ideálním cílem pro pěší turistiku. V jižní části ostrova můžete vyšplhat na vyhaslou sopku Monte Epomeo a podívat se odtud na Neapol nebo Vesuv. Dostat se na Ischii není žádný problém, nejpohodlnější a nejrychlejší je nasednout na letadlo do Neapole a tady se nalodit buď na trajekt nebo na vznášedlo, kterým jste na ostrově za 45 minut. Dovolenou na Ischii nabízí řada tuzemským cestovních kanceláří. 

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 8 169 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA