Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Turín - dějiště olympijských her

Průmyslové město, obchodní i kulturní centrum severozápadní Itálie se do celosvětového povědomí zapsalo především jako dějiště XX. zimních olympijských her. Fanoušci zeleného trávníku jej znají spíše ve spojení se známým fotbalovým klubem

Již dávno předtím, než na břehu řeky Pád vybudovali Římané svůj první vojenský tábor, obývali území dnešního Piemontu keltští Taurinové. A právě po nich získalo osídlení i svůj původní název Castra Taurinorum („tau“ znamená v keltštině hory). Pod ním bylo známé až do konce prvního tisíciletí, kdy bylo přejmenováno na Hrabství Turín (Contea di Torino). Od té doby se město rozrůstalo a nabývalo na významu. Ve 13. století se stalo součástí Savojského vévodství a zanedlouho poté se proměnilo v sídlo samotného panovníka. Dnešní Turín je spolu s Milánem považován za vůbec nejdůležitější centrum průmyslu a obchodu severní Itálie. Sídlí zde mimo jiné i známá automobilka Fiat či jedna z největších továren světa Lingotto.

Doporučujeme: UBYTOVÁNÍ V TURÍNĚ ZA NEJLEPŠÍ CENY

Vůbec nejznámější stavbou města je Mole Antonelliana. Je pojmenována po svém autoru Alessandru Antonellim, který ji původně navrhl jako synagogu pro židovskou komunitu. V průběhu stavby však svůj záměr přehodnotil, a tak byla po svém dokončení Mole věnována památce Victoria Emanuella II. Dodnes je tato 167 metrů vysoká kamenná věž považována za nejvyšší cihlovou stavbu v Evropě a stala se neodmyslitelným symbolem města.

Turín, Itálie

Ve světě však Turín proslavila především záhada tajemného turínského plátna. Tento kus látky s otiskem postavy Ježíše Krista byl od 16. století uložen v samostatné kapli katedrály sv. Jana Křtitele. Ačkoliv mnozí vědci jeho pravost zpochybňují, nic se nemění na tom, že si jej sem každoročně přijíždí prohlédnout tisíce věřících z celého světa. Dnes je samozřejmě v kapli vystavena pouze jeho kopie, originál se na veřejnost dostane jen při speciálních příležitostech. V sousedství katedrály stojí velkolepý královský palác (Palazzo Reale), pocházející ze 17. století. Jeho interiéry zdobí bohaté tapisérie a jsou zde uchovávány drahocenné sbírky čínských a japonských váz. V roce 1997 byl palác prohlášen za součást světového dědictví UNESCO.

Při návštěvě Turína určitě neopomeňte ochutnat zdejší čokoládu. Vždyť právě tady byla v 18. století vyrobena první tabulková čokoláda. Na památku této události se zde každoročně pořádá dvoutýdenní čokoládový festival, na kterém představují své sladké umění nejznámější čokoládovny země.

- red -

Další zajímavé články: 
Verona – elegantní, uvolněná a romantická
Forum Romanum
NP Gran Paradiso – na skok do velkého ráje
Trentino - Val di Sole
Údolí Eisacktal

 

Článek byl zobrazen 8 010 krát.

Kontextová reklama

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA