Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem na dovolenou v roce 2013

Více než 2 miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí vlastním autem. K oblíbeným destinacím, kam se jezdí po vlastní ose, patří Itálie, Chorvatsko nebo Bulharsko.

V porovnání s loňským rokem došlo u silniční dopravy v zahraničí k několika změnám. S čím je tedy potřeba počítat, když se vydáme na dovolenou vlastním autem?

V roce 2013 vyjde cesta vlastním autem do zahraničí o něco dráž. Mohou za to dražší dálniční známky a došlo i ke zpřísnění pokut v případě nedodržování pravidel silničního provozu. Po německých dálnicích se stále jezdí zadarmo, zatímco v Rakousku dálniční známky oproti loňsku zdražily, stejně tak i ve Slovinsku, které je významnou tranzitní zemí při cestě do Chorvatska. 

Naopak tím, co motoristy potěší, je levnější cena benzínu. V porovnání s rokem 2012 ušetříme na litru benzínu až 3 Kč. Plnou nádrž se tak vyplatí nabrat už v České republice, ale ani v Rakousku a Chorvatsku to s cenami není nijak špatné. Pozor by si při cestách autem do zahraničí měli dávat především ti, co rádi drží nohu na plynu a příliš netolerují maximální povolené rychlosti. Dovolená u moře by je tak mohla přijít velmi draho. Například Chorvatsko změnilo zákony a značně zpřísnilo postihy. Některé přestupky jsou tak již hodnoceny jako trestný čin. V Itálii zase zvýšili pokuty za překročení rychlosti. 

Předtím, než vyrazíme na cesty, bychom měli zkontrolovat, zda máme v pořádku povinné ručení (zelenou kartu), technický průkaz, zda máme platný řidičský průkaz a v případě, že nejsme vlastníkem vozidla, musíme mít i notářsky ověřené povolení k užívání vozu od právoplatného majitele. Řidič pak musí veškeré tyto doklady nosit neustále u sebe. Je třeba dobře zkontrolovat technický stav automobilu i kompletnost povinné výbavy. Mnohdy nám taková revize může ušetřit nejen starosti v zahraničí, ale případně také vysoké částky za pokuty týkající se nevyhovujícího stavu vozidla.

Autem do Chorvatska

Nejzásadnější změnou v případě cesty do Chorvatska oproti loňskému roku je, že je Chorvatsko od 1. července 2013 členským státem Evropské unie. V praxi to znamená, že jsou zrušeny veškeré celní kontroly a lidé si tak na dovolenou k moři mohou vzít cokoliv, co potřebují, do hodnoty až 300 eur na osobu. Ale vzhledem k tomu, že se Chorvatsko zároveň ještě nestalo součástí Schengenského prostoru, jsou po cestujících na hranicích stále vyžadovány cestovní doklady (pas, případně občanský průkaz). Pro cestu autem do Chorvatska postačí platný český řidičský průkaz. Ceny benzínu, nafty a LPG jsou v Chorvatsku podobné jako v České republice (benzin 9,99 = 34,30 Kč, nafta 9,28 = 31,90 Kč).

Nejrychlejší trasa do Chorvatska vede přes Brno, Mikulov, rakouskou Vídeň, Graz a slovinský Maribor. Tuto trasu dlouhou cca 1100 km (v případě cesty do Dalmácie) je možné zdolat za necelých 11 hodin. Rakouské a slovinské dálnice jsou však zpoplatněny, průjezd těchto dvou států tak vyjde na asi 1000 Kč. Levnější alternativou při cestě do Chorvatska tak může být cesta přes Slovensko a Maďarsko – tato trasa se však vyplatí spíše lidem z Moravy. Trasu o délce 1250 kilometrů zdoláte přibližně za 12 hodin.

Dálniční známky potřebné pro cestu do Chorvatska: 
Rakousko – 10 denní za 8,3 eur, dvouměsíční za 24,2 eur
Slovinsko – 7 denní za 15 eur a měsíční za 30 eur
Slovensko - 10denní známka za 10 eur, měsíční za 14 eur
Maďarsko – 7 denní za 2 975 HUF, měsíční 4 780 HUF

Mýtné v Chorvatsku

V Chorvatsku se nachází mýtné brány a poplatky se vybírají podle projetého úseku dálnice. Cena je zhruba 150 Kč za 100 km.

Předpisy v Chorvatsku

Maximální povolená rychlost v obci je 50 km/h, na silnicích mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Obecně povolená hranice alkoholu v krvi je 0.05%. Chorvatsko změnilo zákony, trestnímu stíhání podléhá i tzv. rozpustilá jízda ohrožující zdraví, nebo životy ostatních a hrozí za ni až 3 roky vězení. Pokud například v obci, kde je povolená rychlost 50 km/h překročíme rychlost o dalších 50 km/h a pojedete tedy 100 kilometrovou rychlostí, jste adepty na vězení a odebrání řidičského průkazu. Za nižší překročení rychlosti hrozí pokuta od 500 do 7 000 kun. 

Autem do Itálie

Itálie je členem EU i Schengenského prostoru, proto pro její návštěvu postačí platný cestovní doklad (pas nebo občanský průkaz). Kdo chce jet do Itálie vlastním autem, postačí mu platný český řidičský průkaz. Benzín v Itálii je poměrně drahý, 1 litr stojí okolo 45 korun, nafta pak o něco méně (bezolovnatý benzín 95 oktanů - 1,75 eur, 98 oktanů - 1,91 eur a nafta - 1,63 eur).

Do Itálie se dá dostat přes Německo nebo Rakousko. Cestovatelé z Čech a ti, kdo plánují dovolenou v západní části Itálie, volí cestu přes Německo. Ta začíná na hraničním přechodu v Rozvadově, pokračuje přes Mnichov, Rosenheim a rakouský Innsbruck. Dále vede přes zpoplatněný Brennenský průsmyk (8,5 eur) až do italského Bolzana. Cesta přes Německo je výhodnější v tom, že se v zemi neplatí za využívání dálnic. Cestovatelé z Moravy pak spíše využívají cestu přes Rakousko, která začíná na hraničním přechodu v Mikulově a pokračuje na Vídeň, dále na Graz, Klagenfurt, Villach až do Itálie. 

Dálniční známky potřebné pro cestu do Itálie:
Rakousko – 10 denní za 8,3 eur, dvouměsíční za 24,2 eur

Mýtné v Itálii

V Itálii se nachází mýtné brány a poplatky se vybírají podle projetého úseku dálnice. Výše dálničních poplatků se pohybuje okolo 5,5 eur na 100 km.

Předpisy v Itálii

Maximální povolená rychlost na italských dálnicích je 130 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h, na silnicích druhé třídy 90 km/h a v obci 50 km/h. V tunelu Mont Blanc je minimální povolená rychlost 50 km/h, maximální pak 70 km/h, v tunelu Frejus pak můžete jet rychlostí od 60 do 80 km/h. V Itálii je velmi přísně postihováno řízení pod vlivem alkoholu, obsah alkoholu v krvi nesmí přesáhnout 0,49 promile. Za řízení pod vlivem alkoholu a jiné návykové látky hrozí pokuta od 542 až do 6527 eur, nebo může být řidič odsouzen na 1 až 6 měsíců vězení. Zpřísněno bylo také dodržování rychlosti, za překročení rychlosti o 20 km/h hrozí pokuta od 170 eur (téměř 4500 Kč).

Autem do Bulharska

Cesta autem do Bulharska je poměrně dlouhá a náročná. Například při cestě z Prahy do Varny je třeba překonat cca 1630 km. Do Bulharska, které je zemí Evropské unie, je možné vycestovat na platný cestovní pas nebo občanský průkaz se strojově čitelnou zónou. Pro možnost řízení automobilu v zemi je nutné vlastnit platný český řidičský průkaz, mezinárodní není vyžadován. Ceny pohonných hmot jsou v Bulharsku velmi příznivé, benzín nakoupíte o 10 až 15% levněji než v České republice.

Pro cestu do Bulharska je možné zvolit jednu ze dvou tras – vždy je nutné nejdříve projet Slovenskem a Maďarskem a poté se rozhodnout, zdali se vydáte přes Srbsko nebo přes Rumunsko. V Srbsku vede cesta převážně přes dálnice a rychlostní silnice, zatímco v Rumunsku narazíte na dálnici jen v úseku mezi Piteští a Bukureští. Vzhledem k tomu, že Srbsko není členem EU, je nutné počítat se zdlouhavějšími kontrolami na hranicích a také má země dražší dálniční poplatky. Cesta přes Rumunsko, které je členem EU, tak může být vzhledem k režimu na hranicích o něco rychlejší, ale zase stav silnic je o něco horší. Bulharsko samotné má pak tu nevýhodu, že je v zemi nutné mít vozidlo označeno dálniční známkou nejen při průjezdu dálnicemi, ale dokonce i na většině silnic 1., 2. a 3. třídy. Zpoplatněny jsou rovněž některé mosty a tunely, např. Giurgiu - Ruse (od 6 eur), Silistra - Kalarash (od 7 eur), Vidin - Kalafat, Oriahovo - Beket (od 23 eur) nebo Nikopol - Turnu Magurele (od 12 eur).

Dálniční známky potřebné pro cestu do Bulharska: 
Slovensko – 10 denní známka za 10 eur, měsíční za 14 eur
Maďarsko – 7 denní za 2 975 HUF, měsíční 4 780 HUF 
Rumunsko - 7 denní za 3 eur a 30 denní za 7 eur 
Bulharsko - 7 denní za 5 eur a 30 denní za 13 eur

Mýtné při cestě do Bulharska

V Srbsku je průjezd dálnicemi zpoplatněn formou mýtného. Platba je prováděna v mýtných branách podle projetého úseku dálnice. Orientační cena je 5 – 6 eur za 100 km.

Předpisy v Bulharsku

Nejvyšší povolená rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Nejvyšší povolená hranice alkoholu v krvi je 0,05 promile. Za porušení dopravních předpisů hrozí také v Bulharsku pokuty, případně odebrání řidičského průkazu. Například za překročení rychlosti od 20 do 350 BGN (v závislosti na rychlosti), za řízení pod vlivem alkoholu od 200 do 500 BGN a za jízdu na červenou minimálně 80 BGN.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 100 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA