Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dolomity - středisko Arabba - ráj lyžování

Itálie a zima, jde to k sobě? Ano, i v Itálii najdeme místa, která jsou přímo rájem i v zimním období hlavně pro lyžaře. Je zde poměrně velká část vysokého horského masívu Alp a Dolomit, a proto možnosti pro lyžování a další zimní sporty jsou zde téměř neomezené. Nelze se tedy divit, že právě místní hory se v posledních letech těší stále většímu zájmu.

Evropským lyžařským pojmem, a pro Čechy stále více, jsou Dolomity se známou Sellarondou a všemi ústícími údolími jako Val Gardena, Val di Fassa, Arabba, Alta Badia. Nebo dále Val di Fiemme, proslulé hlavně díky běžeckým závodům na lyžích. Motoristé znají středisko Madonna di Campiglio, kde se každoročně v lednu odehrává prezentace F1 - koho jiného než Ferrari, ale i lokality Cervinia nebo Livigno, pověstné hlavně svojí duty free zónou, tj. všechny ceny jsou ponížené o DPH.

Jaké je tedy lyžování v Itálii? Jedním slovem mnohostranné. Nabízí vše, čím se mohou chlubit i ostatní alpské země: rozsáhlé a propojené lyžařské oblasti, členité a upravené tratě pro začátečníky i velmi náročné, žádné zdlouhavé fronty, v případě nedostatku přírodního sněhu tratě uměle zasněžované. Dolomiti Superski jsou nejrozsáhlejší lyžařskou oblastí, kterou lze v Itálii najít. Dolomiti Superski splňují všechna nej-, která si jen dokáže představit i ten nejnáročnější lyžař. Dolomity jsou překrásnou oblastí a už samotná představa lyžování na perfektně upravených svazích s monumentální kulisou Dolomit bere mnoha lyžařům dech. S jedinou permanentkou lze zdolat přes neuvěřitelných 1 220 km sjezdových tratí v celkem 12 lyžařských centrech.

Dolomiti Superski zahrnuje střediska: Cortina d´Ampezzo, dějiště olympijských her 1956, Arabba, sevřená průsmyky Falzarego, Pordoi a Campolongo, je napojená na vyhlášený lyžařský okruh Sellaronda a ledovec Marmoladu, dále Val di Fassu/Carezzu, Tre Vali, Passo Rolle a San Martino di Castrozza, Alleghe s lyžováním pod nejkrásnější stěnou Dolomit Civetta, údolí Val di Fiemme pod masivem Latemar, Alta Badiu a vyhlášené údolí Val Gardena (Ortisei, S. Cristina a Selva Gardena), Plan de Corones-Kronplatz a údolí Alta Pusteria. CK PRO, resp. její majitel, se už 12. sezónu zaměřuje hlavně na areál Arabba a některé tamní hotely a apartmány.

Arabba

Nachází se v nadmořské výšce 1 600 m a spolu se severními svahy, které dosahují až výšky 2 478 m, tvoří jako součást okruhu Sellaronda i podle lyžařských expertů jedno z nejhezčích a nejkvalitnějších lyžařských středisek v celé Itálii. Arabba poskytuje dokonalé sjezdové podmínky jak pro velmi náročné, tak i méně zkušené lyžaře a s propojením na okruh Sellaronda poskytuje celkem neuvěřitelných 500 km sjezdovek všech možných náročností. Samotný areál Arabba/Marmolada nabízí 62 km super sjezdovek hlavně na straně Porta Vescovo. Když zdoláte všechny tyto sjezdovky, budete cítit, že opravdu klepete na nebeskou bránu. A k tomu je třeba připočíst ještě lyžování na “královně“ Dolomit, jak je přezdíván ledovec Marmolada, kam se z areálu Arabba dostanete po lyžích přes Passo Padon. Před vámi bude 12-kilometrový sjezd s převýšením 1 800 m, který, když se vydaří počasí, je opravdu excelentní. Sjezdovky na hlavním svahu střediska Arabba - Porta Vescovo nabízí až 4-kilometrový sjezd s převýšením cca 900 m (tedy větší převýšení než z Marmolady). Sjezdové tratě v Arabbě jsou spíše náročnější, ale naprosto precizní úprava a dostatečná šířka tratí umožňuje pohodlné projetí všech sjezdovek i méně zkušeným lyžařům. V Arabbě je také banka, bankomat, obchůdky, pošta a kluziště s půjčovnou bruslí.

Arabba je také součástí okruhu zvaného Sellaronda. Tento okruh kolem skalního masívu Gruppo Sella nabízí neuvěřitelných více jak 500 km propojených sjezdovek. Sellaronda propojuje čtyři ladinská údolí Val Gardena, Val Badie, Arabba a Val di Fassa. Na okruh Sellaronda si užijete celý den nejen lyžování ale i přenádherných pohledů na krásné Dolomity. Jedinou, ale zásadní věcí, na kterou musí myslet každý lyžař při cestování po tomto okruhu, je dodržení provozní doby vleků a lanovek. Ty se zastavují mezi 16:15 a 17:00 - dle své polohy v rámci okruhu. Proto je obecně známým pravidlem být alespoň hodinu před koncem provozu v předposledním údolí. Sellarondu můžete objet oběma směry. Trasa ve směru hodinových ručiček je označena oranžovou barvou, proti směru naopak zelenou barvou. Celková doba jízdy po okruhu závisí od lyžařské dovednosti každého jednotlivce, doby strávené při polední pauze a také od množství lyžařů. Časové rozpětí je tak poměrně velké - 4-7 hod. Na celý okruh vám stačí skipas Dolomiti Superski.



Dokonalá propojenost celého areálu po lyžích, azzurové počasí, to vše udělá z celodenního putování nezapomenutelný zážitek s neopakovatelnými pohledy na krajinu. Tyto vždy perfektně připravené sjezdovky, dovolující dokonalé lyžování i v jarních měsících, ve vás zanechají nezapomenutelné dojmy. Prožitek z lyžování však lze vychutnat naplno pouze v kombinaci s poklidnou siestou na poledním slunci, s šálkem expresa vylepšeného grappou, ale také s občasnými zastávkami na horských chatách, kde s přáteli při skleničce dobrého vína můžete vychutnat svoji zaslouženou dovolenou. Připočteme-li k tomu ještě množství barů, restaurací s typickými italskými špagetami, pizzou a srdečnost místních obyvatel, tak budeme hledat těžko lepší místo pro zimní dovolenou. Od ledna 2005 platí zákaz kouření na veřejných místech s výjimkou oddělených míst pro kuřáky (poznámka autora: … a bary a restaurace jsou stále plné jako předtím - z toho by si měli vzít příklad naši politici).

Ubytování (výběr)

CK PRO nabízí zájezdy hlavně v předvánočním období do hotelů, garni nebo apartmánů.
Hotel Olympia***
se nachází na samém okraji Arabby ve směru příjezdu z ČR. Uvedený hotel se postupně rozrůstá a modernizuje a v současné době nabízí dostatečný počet lůžek i pro skupiny. Hotel zahrnuje recepci, restauraci, bar, oddělenou část pro posezení, část ke sportovnímu vyžití (ping-pong) a část relaxační se saunou a vířivým bazénkem - v ceně pobytu. Za příplatek je možno využít masáží a solárního opalování. Jednotlivé pokoje jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením, TV-SAT, sejfem, dostatečným úložným prostorem a mnohé z nich mají balkon nebo terasu. Snídaně jsou formou bufetu, velký výběr salámů, sýrů, pečiva, müsli aj. Večeře jsou podávané - výběr z menu, tj. výběr z předkrmu, hlavního jídla a desertu. Nápoje k večeři se platí zvlášť. V hotelu je možnost placeného připojení k internetu. Hotel leží zhruba 500 m od první sjezdovky, ale vytápěná lyžárna je umístěna v těsném sousedství sedačkové lanovky. Tzn., že z/do hotelu jdete v normální obuvi a přezujete se do lyžáků až u sjezdovky. Tento hotel vám plně doporučuji. Mimo hotelových pokojů zde najdeme také objekt, který nabízí apartmány pro 2-8 osob.

Hotel Pordoi** se nachází v centru Arabby a je ve středisku nejstarším hotelem. Jeho založení se datuje k roku 1870, je postaven v ryze horském stylu a spravován už několikátou generací rodiny Furgler. Nabízí srdečnou domácí atmosféru. Hotel se nachází pouhých 50 m od sjezdovky Burz a kousek od sjezdovek Porta Vescovo, z kterých se také se dostanete na vrchol "královny" Dolomit - ledovec Marmolada. Hotel nabízí dostatečný počet 1-, 2- a 3-lůžkových pokojů, všechny s vlastním sociálním zařízením, k dispozici TV, telefon, sejf a zhruba polovina má balkon. Pokoje jsou, díky stáří výstavby, poněkud menší, ale plně dostačující pro pobyt. Stravování je velmi dobré - snídaně jsou formou bufetu, velký výběr salámů, sýrů, pečiva, müsli aj., večeře jsou podávané - předkrm nebo polévka, výběr z hlavního jídla a desertu. Klienti hotelu mají slevu 10% na nákup polední pizzy v místní restauraci. Nápoje k večeři se platí zvlášť. Tento hotel má příznivý poměr cena/kvalita a doporučuji vám ho.

Arabba je z Prahy vzdálená pouhých 680 km, z Brna 700 km. CK PRO jen během letošního prosince poskytuje ubytování pro více jak 200 svých klientů.

Autor: Pavel Procházka - majitel CK PRO
- PR článek -

CK PRO
Sámova 1
101 00  Praha 10 - Vršovice

tel.: 603 293 060
info@ckpro.cz
www.ckpro.cz

 

Článek byl zobrazen 8 720 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA