Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lago di Como – vnitrozemské moře Itálie

Pro Lago di Como je charakteristický tvar obráceného písmene Y, který má na svědomí protékající řeka Adda – levý přítok řeky Pád. Z turistického hlediska patří Como mezi nejrozmanitější a nejpřitažlivější ze všech italských jezer. Je totiž obklopeno rozeklanými alpskými vrcholky, zalesněnými kopci a bujnou vegetací. Mírné podnebí zde vytváří ideální podmínky pro kvetoucí zahrady na březích a řada míst v okolí jezera je také využívána jako klimatické lázně. Lago di Como leží v nadmořské výšce 197 metrů a délka břehu činí 170 km. Jezero je hojně vyhledáváno turisty zejména pro skvělé možnosti turistiky, sportování a poznávání. Koupání je zde v letním období doslova srovnatelné s mořem. Vody jezera jsou vhodné také na potápění a windsurfing, rozvinuté je zde rybářství (ve vodách jezera žijí pstruzi, kapři i síh).

V okolí Lago di Como se nacházejí zajímavá místa, která stojí za to navštívit. K tomu, abyste se k nim dostali, můžete využít silnice lemující jeho pobřeží nebo místní lodní a trajektovou dopravu. Nejznámějším letoviskem u jezera je městečko Como, které bylo v minulosti doslova zahaleno hluboko v kaštanových hájích. Dnes jeho kouzlo poněkud kazí menší průmyslová zóna. Průmysl je zde zaměřen na výrobu hedvábí a jiných textilií.

Historické centrum města však návštěvníky okouzlí různými kouzelnými zákoutími, starými památkami a zajímavými obchůdky. Dominantou centra je kostel Duomo, který byl založen ve 14. století. Jeho stavba trvala čtyři století a dnes jej zdobí hezká fasáda. V interiéru jsou uschovány četné tapisérie z roku 1598 a renesanční oltářní obraz od Thommasa Rodariho a Bernardina Liniho. Hned u dómu stojí Palazzo Govio, ve kterém je umístěno historické muzeum Giuseppe Garibaldiho. Další významnou památkou městečka je městská radnice Broletto pocházející ze 13. století. Poznáte ji podle čtyř krásných oblouků, kterými je doplněna. Mezi vzácné světské památky patří také lombardské románské kostely San Fedele a Sant´ Abbondio. Všechny tyto památky najdete za středověkým opevněním, které město obklopuje. Como má také nádherný přístav Sant'Agostino, ze kterého se lodí můžete zajet podívat na jediný ostrov na jezeře - Comacina. Všechna důležitá místa si stihnete prohlédnout tak za půl dne, navíc to není nijak náročné, proto to hravě zvládnete pěšky. Milovníci (nebo spíše milovnice) nakupování by měli navštívit ulici Via Vittorio Emanuele III., která je plná nejrůznějších obchodů - od oblečení italských značek, suvenýrů, přes jídlo až po tradiční, zde vyráběné hedvábné látky.

V okolí jezera Como se nachází ještě řada dalších oblíbených letovisek. Na hornatém výběžku se rozprostírá městečko Bellagio, které je opravdovou perlou oblasti. Poskytuje krásný výhled na obě ramena jezera Como a na okolní hory. Název města je odvozen z latinského pojmenování „bi-lacus“ neboli „dvě jezera“. Bellagio se pyšní nádherným historickým centrem, kde se nachází snad jediná ukázka antického obranného systému, a tou je bazilika svatého Jiří, postavená původními obyvateli této oblasti. Krásné jsou také malebné zahrady v okolí vilek Villa Serbelloni a Villa Melzi D´Eryl. První jmenovaná vilka je majetkem Rockefellerovy nadace a byla postavena na místě vily, která patřila významnému římskému spisovateli Pliniovi mladšímu, žijícímu v letech 61 – 112 našeho letopočtu. Bellagio má ideální polohu a je tak skvělým výchozím místem pro turisty. Pokud chcete obdivovat kouzelnou přírodu, pak se projděte po Parco del Monte San Primo. Kromě pěších procházek, můžete využít i projížděk na loďkách, které vás vezmou podél celého pobřeží.


Foto: Varenna

Na sever od městečka Como se rozkládá vesnice Cernobbio, ve které je k vidění slavná Villa D´Este obklopená rozmanitou zahradou. Z vily se stal hotel a je tak přístupná jen pro své hosty. Z dalších turisticky nejnavštěvovanějších letovisek je možno jmenovat například Tremezzo, mezi jehož zvláštnosti patří vily a hotely z 18. a 19. století. V Tremezzu jsou pro veřejnost otevřeny dvě zahrady – Parco Comunale a zahrada Vily Carlotta, ve které je uložena sbírka soch. Další zajímavostí oblasti je Muzeum mléka v městečku Carlazzo, nacházející se na místě původní městské mlékárny. Z nedalekého přístavu Sala je možné podniknout lodní výlet na zalesněný ostrov Isola Comacina nebo k romantickým zahradám u Villa del Balbianello.

Na východním pobřeží jezera Lago di Como je možné zavítat také do vesničky Varenna, která ukrývá vily Cipresi a Monastero zasazené v nádherných parcích. Vila Monastero byla postavena na místě, kde kdysi stával klášter z 16. století, který byl kvůli svévolnosti jeptišek zrušen. Z vesnice je možné se vydat ke zříceninám hradu Castello Vezio, odkud se naskýtá nádherný výhled na celé jezero a široké okolí. Pokračovat pak dále můžete ještě k vyhlídce Baluardo.


Foto: Mennagio

Městečko Mennagio na západním pobřeží jezera je vhodným místem pro sportovní aktivity. Jde o elegantní letovisko poskytující svým návštěvníkům vše potřebné ke strávení pohodové a příjemné dovolené. Nad vesnicí se rozkládá například 18 jamkové golfové hřiště se siluetou úžasného horského vrcholu Monte Bregagno v dáli. Ať se ocitnete v kterékoliv vesnici či městečku v okolí jezera Lago di Como, všude pocítíte, jak důležité jsou pro jejich obyvatele tradice a zvyky. Na ostrově Comacina se například slaví Sagra di San Giovanni, což přitahuje mnoho turistů, ale také místní obyvatele. Oslavy propuknou 23. června obrovským ohňostrojem a následující den probíhá procesí loděk a gondol na jezeře.

Jakmile si budete chtít odpočinout od poznávání všech těch památek, které se v okolí jezera nachází, zajděte si do některé z místních restaurací, kde můžete ochutnat nějaké typické jídlo. Tím jsou myšleny všelijaké ryby a další živočichové žijící v jezeře, doporučováno je však také gnocchi nebo rýže. K italskému slunci neodmyslitelně patří i italské víno, v této oblasti je známé a dobré především víno Nebbiolo.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 16 628 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA