Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Cilento – ráj milovníků moře a přírody

Park je snadno dostupný, nezapomeňte ale na pořádné boty

V těchto překrásných italských končinách můžete strávit jeden den nebo celý týden. Záleží na vás, jak moc chcete toto místo poznat. Jestli si naplánujete udělat do Cilenta výlet v rámci vaší dovolené v Itálii, stačí sednout do auta a vyrazit. Pokud budete celou cestu směřovat na Neapol, nemůžete svůj cíl minout. Dále se vydáte směrem na Salerno, odkud je národní park na dosah ruky. Letadlem je cesta do těchto míst také velmi schůdná. Z pražské Ruzyně si kupte letenku směr Neapol. Odtud lze dále pokračovat autobusem nebo taxíkem. Na nohy si pro jistotu obujte pevné boty a malá bunda se taky bude hodit. Moře a skály bývají často nevyzpytatelné.

Agropoli – místo, kde všechno začíná

Vstupní branou do národního parku je antické městečko Agropoli, jehož historické centrum, vybudované na vrcholku skalního výběžku, dominuje celému okolí. Ve středověkém městečku Castellblate si můžete odpočinout v jedné z příjemných přístavních restaurací a s pohledem na panorama horských středověkých vesnic vyrazit do nitra parku Cilenta.


Autor: p1into

Různorodá krajina a kultura cilentského národního parku zůstala do dnešní doby téměř nedotčena. Zásluhu na tom mají nepřístupné hory a nepohodlné cesty, po kterých se sem turisté špatně dostávali. Právě díky tomuto můžete nyní nerušeně pozorovat národní park v jeho původní kráse. Pobřeží, plné skalnatých útesů a odlehlých pískových pláží, je poseto středověkými strážnými věžemi, které jsou důkazy neklidné historie, mohutná skaliska se střídají s travnatými plošinami, plnými olivových sadů a svou majestátností vás ohromí i Dolomity del Mezzogiorno (jihoitalské Dolomity).

Mysy, zátoky a skaliska – krásná realita národního parku

Na skalnaté hoře Monte Stella si nejdříve prohlédněte celé okolí, uvědomte si, že právě zde se usazovali před několika tisíci lety první obyvatelé tohoto kraje. V okolí najdete kilometry značených stezek, které vás provedou po všech zákoutích parku. Celému pobřeží dominuje svou mohutností skalnatý mys Palinuro, bájné místo římských pověstí. V masivu tohoto mysu se prý nachází 35 různě propojených jeskyní, které můžete navštívit díky několika potápěčským centrám, nacházejících se přímo v letovisku Palinura u stejnojmenného mysu. Krásné fotky si pořídí ten, kdo vystoupá až na samý vrcholek mysu. Rozprostře se před ním blankytné moře a ostré skály, trčící z vody. O pár kilometrů níže narazíte na malé městečko Marina di Camerota, kde si můžete dát italskou kávu s pravým neapolským zákuskem, nebo lze vyrazit místním autobusem do původní vesnice Marina, která leží vysoko v horách. Pokud toho ještě nebudete mít po celodenním putování dost, sjeďte ještě o něco níže k zátoce Infreschi nebo zálivu Policastra. Rozloučit se můžete pohledem na obří sochu Redentora, hledícího vstříc slunci. Se svou výškou 22 metrů je nejvyšší v Evropě a v pořadí druhá na světě.

UNESCO mluví za vše, tak hurá do Cilenta!

Národní park Cilento se dočkal v roce 1998 významného ocenění. Byl zařazen jako jedinečná kulturní památka na seznam světového dědictví UNESCO. Cilento, národní park mezi mořem a zemí, rozhodně stojí za návštěvu.

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Rimini – továrna na dovolenou
Liparskými ostrovy na jachtě
S ischiasem na Ischii
Hříšné Palermo
Ischia - ráj ve Středomoří

Článek byl zobrazen 7 362 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA