Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rudá Bologna

Ačkoliv by nás mohl název článku svádět spíše k politickému rozboru, není tomu tak. Rudá barva se v hlavním městě severoitalského regionu Emilia Romagna vyskytuje především v podobě pálených cihel, ze kterých je postavena většina místních staveb. Avšak nutno dodat, že právě zde se těší strany levicového středu velké podpory, a tak i jinak zcela nevinný název lze považovat za docela výstižný.

První obyvatelé oblasti dnešní Bologne byli Etruskové, kteří zde podle dochovaných záznamů žili již v 5. století př. n. l. Avšak teprve o čtyři sta let později byly položeny základy dnešního města, jež sloužilo jako důležitý dopravní uzel na vojenské stezce. Netrvalo dlouho a Bononie, jak zněl původní název, se stala jedním z nejdůležitějších měst celého císařství. Její význam ještě vzrostl ve středověku, kdy se se svými 70 tisíci obyvateli zařadila mezi pětici největších měst Evopy. Stala se také vyhledávaným místem učenců a umělců. V roce 1088 zde byla založena univerzita, jež ve městě sídlí dodnes. Mnozí její absolventi se proslavili na poli vědeckém i literárním. Za všechny jmenujme alespoň Dante Alighieriho, Francesca Petrarcu, Erasma Roterdamského, Mikuláše Koperníka či Thomase Becketta.

Až do 2. poloviny 20. století se Bologna mohla pyšnit statutem nejzachovalejšího středověkého města Itálie. Nesmírné škody, vzniklé v průběhu druhé světové války, již nikdy nebude možné zcela nahradit, přesto dodnes můžeme obdivovat nemalé skvosty architektury.

Centrálnímu náměstí (Piazza Maggiore) dominuje bazilika San Petronio, která patří k nejvýznamnějším chrámům v celé Itálii. Je zasvěcena dřívějšímu biskupovi a patronu města, jehož ostatky jsou zde dodnes uchovány. Stavba, pocházející ze 14. století, nás uchvátí především svou velikostí. Délka lodi dosahuje úctyhodných 200 metrů a bazilika je tak pátým největším svatostánkem na světě. V jejím sousedství stojí radnice (Palazzo Comunale), jíž zdobí bronzová socha papeže Řehoře XIII., velkého reformátora kalendáře, který pocházel právě z Bologně.

Město však proslavily především věže Torre Asinelli a Garisenda, postavené ve 12. století. Za pěkného počasí si můžete z téměř stometrové Asinelli vychutnat nádherný pohled na vzdálené Alpy. K tomu však musíte zdolat 498 schodů.

Ale nebyl by to článek o Bologni, kdybychom alespoň ve zkratce nezmínili vynikající a celosvětově vyhlášenou kuchyni. Právě odsud pocházejí známé boloňské špagety, tortellini, lasagne či mortadella. A tak není divu, že jsou boloňané na své město patřičně hrdí a nutno uznat, že právem.

- red - 

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Vesus - úctyhodný velikán
Florencie - město umění a architektury
Šikmá věž v Pise
Panteon - nejzachovalejší stavba starověkého Říma
Benátky - město na laguně

Článek byl zobrazen 9 866 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA