Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Severní Itálie - možnosti skvělého lyžování

Od “velkého sametového třesku" běží čtyřiadvacátý rok a podle statistik Češi nadále jezdí za poznáním a odpočinkem do zahraničí. Ani finanční krize nemusí být nepřekonatelnou překážkou, protože existují způsoby, jak cestovat i s méně naditou peněženkou. Zastavme se podrobněji například u pestrých lyžařských areálů v Itálii.

Je jen málo zemí, které mohou tolik nabídnout. Jako průvodkyně víc než stovky poznávacích zájezdů si troufám říct, že vím, o čem mluvím. Posuďte sami: v zimě zasněžené svahy Alp a Dolomit, v létě stovky kilometrů rozmanitého pobřeží, celoročně pak místa, zvyšující tep všem milovníkům umění od antiky po modernu. A že jich tam je! Podle oficiálních údajů UNESCO  najdeme v Itálii 5,5% světového kulturního bohatství.

Máte rádi moře? Hory? Chcete si zacvičit aerobik na pláži, projet si Sardinii na kole nebo relaxovat v kouzelné krajině toskánského venkova? Pokud ano, ale ztrácíte se v množství informací a odkazů z nejrůznějších - více či méně - seriózních zdrojů, moje rada zní: svěřte se do rukou odborníků. A to i Vy, kteří cestujete nejraději na vlastní pěst. Hned vysvětlím proč.

Jedním z často tradovaných názorů je, že kdo si vše zařídí sám bez cestovní kanceláře, zákonitě ušetří na ubytování. Stačí zasednout k internetu, vybrat hotel nebo apartmán, poslat objednávku a je to. Budete se možná divit, ale vždy tomu tak být nemusí. Skipasy zakoupené v místě mohou být za vyšší cenu, než je nabízí cestovní kanceláře. Cena za ubytování, které nabízí CK, nemusí být díky velkým objemům nákupů ubytovacích kapacit vždy vyšší, než je ta, kterou najdete na internetu. Ale to hlavní je zkušenost. Proč bych se neporadil s odborníky s 25-letými zkušenostmi, kteří projezdili všechny lyžařské areály a umí doporučit a skoro “na míru“ nabídnout ideální pobyt podle vybraných kritérií. Specialista na zájezdy do Itálie, který tu je již 25 let, je tu zajisté hlavně díky spokojeným turistům.  

Všechno jednou skončí, v tomto případě i sluníčko a teplé letní dny jsou pryč. Určitě jste se mnozí hřáli v průběhu léta na plážích, pojďme se tedy závěr trochu zchladit. Sotva se vrátí domů poslední “letní“ klienti, v Alpách a Dolomitech se pomalu začínají rozjíždět vleky. Zimní katalog už je k mání a všechno to začíná nanovo. Lyžování v italských Dolomitech již není jen pro vyvolené. Pobyty ať už krátkodobé či týdenní jsou díky mimořádným cenovým nabídkám kolikrát levnější než pobyt na našich horách!! Zároveň Itálie dokázala přilákat i lyžaře, kteří nechtěli opustit velké lyžařské areály jako Trois Valées, či ty lyžaře, pro které bylo nepřekonatelné dojet o cca 100-200 km dále než tomu tak je u rakouských areálů. 

Sella Ronda - Alta Badia
Foto: Sella Ronda - Alta Badia

Špičkou (jak kvalitou terénu, tak hlavně velikostí) mezi italskými lyžařskými areály je oblast Sella Ronda. Díky propojení čtyř velkých areálů Val di Fassa, Val Gardena, Alta Badia a Arabba/Marmolada je jedním z největších lyžařských areálů, ve kterém můžete lyžovat na více jak 400 km sjezdovek a nemusíte z nohou sundat lyže! Tedy pokud se nerozhodnete jet některou z moderních kabinových lanovek. Pro labužníky, kteří milují skvělé profily sjezdovek i pohled na nádherná panoramata je tato oblast jednou z nejkrásnějších. Úžasná Val Gardena, která je tradiční svými řezbářskými kreacemi, nabízí také výjimečné lyžařské profily a trať, na které se jezdí světový pohár. Sella Ronda je dále tvořena příjemným rodinným areálem Alta Badia, lyžařským areálem s adrenalinovými sjezdovkami a nejvyšší horou Dolomit - Arabba/Marmolada a v neposlední řadě také svižným a pohodovým areálem Val di Fassa. Všechna tato střediska si k sobě přitáhla turisty i díky výjimečné modernizaci přepravních zařízení. 

Další skvělou lyžařskou oblastí je Val di Fiemme, v České republice nejprodávanější areál! Je levnější než Sella Ronda, ale na svých 120 km sjezdovek nabízí stejně kvalitní, profilově pestré sjezdovky posazené do nádherné scenérie. Oblast Plan de Corones, častěji známá pod německým názvem Kronplatz, je velmi oblíbená u našich turistů, ale nenabízí tak zajímavé lyžařské profily. Zato kabiny na Kronplatzu jsou to nejlepší, co momentálně dopravuje lyžaře na vrcholky hor. 

Tonale
Foto: Tonale

Výše uvedené lyžařské oblasti jsou pohodlné též díky skvělé dostupnosti. Jsou to oblasti, kde řidiči nemusí absolvovat dlouhé úseky mimo dálnice. U dalších areálů je mimodálniční dostupnost horší, ale kdo by neujel “pár“ kilometrů navíc, aby nevyzkoušel další ze zajímavých areálů. Tonale/Ponte di Legno s nově rozšířeným areálem Temu je jedním z největších propojených areálů, který je sjízdný v celé své šíři. Nová lanovka (již pár let) propojila milé zimovisko Ponte di Legno s průsmykem Tonale. Už se nemusí jet z údolí vlastním vozem nebo skibusem do Tonale. Vše se zvládne moderní kabinkou, která Vás doveze na úpatí vrcholu a stejnojmenného ledovce Presena. Tradičním areálem je Marilleva, která nabízí levné ubytování pro ty, kteří chtějí lyžovat v oblasti Madonna di Campiglio. S rozšířeným skipasem Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta se to zvládne a hlavně to vyjde levněji než v sousední Madonna di Campiglio. Jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících areálů je Paganella. Nádherné město Andalo či blízké jezero Molveno nabízí mnoho levných ubytovacích kapacit. A kdo nelyžoval v oblasti Paganella, tak neví, co je to výhled! Úchvatné panorama z Rifugio La Roda na vrcholku Paganella je nezapomenutelné.

Tonale - ledovec Presena
Foto: Tonale - ledovec Presena

Itálie se pyšní nejen velkými středisky, ale i malými rodinnými areály, kde za týdenní pobyt zaplatíte méně než v horách v České republice! Typickými reprezentanty jsou Aprica, Monte Bondone, Tarvisio, Sella Nevea a další. Lyžařská oblast, souhrnně nazvaná Alta Valtellina, má sice horší dostupnost, ale zato nabízí areály, které si jistě zaslouží Vaší pozornost. Nejkratší a nejpohodlnější trasa z České republiky vede přes malebné Švýcarsko. Po projetí tunelem (se střídavým jednosměrným a časově omezeným průjezdem) se Vám otevře Livigno - bezcelní zóna nabízející levné pohonné hmoty, alkohol, oblečení a lyžařské vybavení. Zkuste odolat. Ale nejedeme přeci jen nakupovat do tohoto překrásného zimoviska. Superkvalitní snowboardový areál a sjezdovky až do 3 000 m nadmořské výšky jsou to, za čím se tam hlavně jezdí. Livigno obdrželo v soutěži Wolrd now Awards ocenění Nejlepší evropské lyžařské středisko roku 2012. 

Pokud budeme pokračovat z Livigna (1 800 m.n.m.) dolů do Bormia (1 200 m.n.m.), tak se dostaneme k úpatí hory Cima Bianca tyčící se do výše 3 012 m. Takové převýšení nemůže nabízet nic jiného než skvělé profily a dlouhé sjezdovky. Sousední (na lyžích nepropojený) areál San Colombano bývá neprávem opomíjený. Další cesta do výše položené Santa Cateriny (1 700 m.n.m.) se také vyplatí. Severní svahy s úžasnými “sportovními“ profily sjezdovek byly doplněny o část jižní, vhodnou i pro rodiny s nejmenšími dětmi. Plánované propojení Santa Cateriny s Bormiem lanovkou a novými sjezdovými tratěmi je zatím hudba budoucnosti, ale u Italů, kteří inkasované peníze obratem vracejí do zkvalitnění a rozšíření areálů, asi ne tak daleká. Vzdálená lyžařská oblast Cervinia/Zermatt je jednou z lyžařských top destinací, kde ale bohužel zatím zanedbávají modernizaci přepravních zařízení. Avšak svahy vše vynahradí. Další poměrně dalekou, ale top destinací je Via Lattea/Sestriere - 400 km propojených sjezdovek těch nejlepších profilů je vykoupeno vyšší cenou a delší vzdálenosti z ČR. A kdo chce zažít liduprázdné areály i v hlavní sezoně, tak by měl zkusit velkou neznámou, ale krásnou Chiesa in Valmalenco a Madesimo - v duchu sloganu “1 lyžař na 1 km sjezdovky“. 

Cestovní kancelář Cicala i přes svou specializaci nabízí areály v Rakousku, Francii a Švýcarsku. My zkušení víme, že otálet se nevyplácí, v každé nabídce je vždy jedno místo prostě nej… ve všech směrech. 

Val Gardena - Col Raiser
Foto: Val Gardena - Col Raiser

Osobně startuji do cestovky s vyplněnou přihláškou koncem babího léta a vím proč. V tom mém místě jsou super sjezdovky, útulný apartmán pár kroků od nich, nadmořská výška je tak akorát, že nezmrznu, ale je po čem jezdit. A když už je jó velký mráz, bombardino je na dosah. A ta cena? To snad ani není možné! Jmenuje se to tam... Ale víte co? Najděte si něco sami… ten katalog (web) nemá chybu. Arrivederci in Italia!

logo CicalaAutor: PhDr. Jana Zemanová

CK CICALA 
Na dolinách 26/109 
147 00  Praha-Podolí

Tel.: 241 434 444 
info@cicala.cz 
www.cicala.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 7 345 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA