Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sicílie, Liparské ostrovy - perličky z mýtů a historie

Poznávací zájezdy do Itálie nabízí řadu možností, jak se seznámit s nesčetnými krásami a dlouhou a bohatou historií této jedinečné země.

Taormina
Foto: Taormina

Řecká kolonie Syrakusy

Syrakusy patří k nejznámějším řeckým koloniím. Údajně je založili kolonisté z Korintu již v 8.st.př.n.l. Syrakusy utěšeně vzkvétaly a ani žárlivé Athény je nedokázaly v 5.st.př.n.l. dobýt. To se povedlo až Římanům v době druhé punské války, kdy Syrakusy špatně odhadly vývoj války a přidaly se na stranu Karthaginců. V té době žil v Syrakusách i roztržitý vědec Archimédes. Historka praví, že ve chvíli, kdy objevil ve vaně slavný zákon („Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené“), vyskočil a nahý běžel ulicemi, kde volal: „Heuréka!“ („Našel jsem!“). Archimédes se snažil v době války sestrojovat válečné metací stroje a soustavu čoček, jejíž pomocí by šlo zapálit plachty nepřátelských lodí. Ve svém vědeckém zápalu si neuvědomil, že město již dobyl nepřítel. Ve chvíli, kdy si kreslil kruhy v písku, mu do nich šlápl římský voják a známá věta: „Neničte mi mé kruhy!“, byla jeho poslední. Vojáci nemívají pro vědu pochopení.

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy se rozkládají nedaleko severního pobřeží Sicílie. Když se vydáte na zájezd do Itálie, patří právě návštěva Liparských ostrovů k nezapomenutelným zážitkům. Zasloužila se o to zdejší vulkanická činnost, která způsobuje rozmanité přírodní zajímavosti. Například na ostrově Vulcano se návštěvníci mohou koupat na černé pláži, jejíž písek připomíná ostrov Tenerife (Kanárské souostroví). Přejdete-li na druhou pláž ostrova, narazíte na přírodní perličkovou koupel, kterou zde vytváří termální prameny vyvěrající na mělčině. Voda je v těchto místech díky těmto pramenům o několik stupňů teplejší. Pro silnější povahy je zde také jezero se sirnou bahenní koupelí, ale ta trochu zapáchá.

Ostrov Vulcano
Foto: ostrov Vulcano

Zdatnější mohou vylézt na kráter Vulcano, odkud se nabízí pěkný výhled na malebné ostrůvky a u kráteru syčí fumaroly sirných plynů. V této kouzelné krajině si zřídil svoji dílnu řecký bůh Hefaistos (Římany přejmenovaný na Vulkána), syn nejvyššího boha Dia a jeho manželky Héry. Narodil se chromý a Héra ho proto svrhla z Olympu. Vychovaly ho mořské bohyně a vyučil se kovářskému řemeslu. Po svém návratu na Olymp dostal jako odškodnění za manželku nejkrásnější bohyni Afroditu, ta mu však zahýbala s krásnějším bohem války Áreem. Hefaistos byl velice pracovitý, vyráběl umělecké předměty i zbraně. Do válek se nevměšoval a jako správný obchodník dodával zbraně oběma stranám.

Ostrov Vulcano
Foto: ostrov Vulcano

Normané na Sicilii (Palermo, Monreale, Cefalú)

Kde se vzali, tu se vzali. Zajímavou kapitolou v dějinách Evropy jsou Normané. Nejdříve tito seveřané ze Skandinávie přišli a obsadili severofrancouzské pobřeží (odtud jeho název Normandie). Z těchto míst však pokračovali v 11. století dvěma směry. Dále na západ do Anglie, kde Vilém Dobyvatel uplatňoval sporný nárok na anglický trůn. Svůj nárok však podpořil pádným argumentem (silou svých zbraní) a roku 1061 vyhrál bitvu u Hastingsu a založil normanskou dynastii v Anglii.

Palermo
Foto: Palermo

Další Normané se již od začátku 11. st. usazují v jižní Itálii, kde pomáhají papeži v boji proti byzantské říši. A odtud je to na Sicílii jen krůček. Roger I. dobyl r. 1061 Messinu a o 11 let později po velkých bojích proti Saracénům dobyl Palermo. Začíná vláda Normanů na Sicílii. Normané řádně oslavili svoje vítězství a jako upomínku na svou vládu zanechali na ostrově jedinečná stavební díla. Katedrálu a normanský královský palác v Palermu, klášter v Monreale (uvnitř nádherně zdobený mozaikami), mohutnou katedrálu v Cefalú.

Cefalú
Foto: Cefalú

Poznávací zájezdy do Itálie i jinch destinací najdete na stránkách CK Mayer & Crocus.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 2 539 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA