Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sicílie – ostrov s královnou sopek a antickým bohatstvím

Italský ostrov Sicílie je největším a také nejnavštěvovanějším z plejády ostrovů ve Středozemním moři. Od italských břehů je oddělen Messinskou úžinou. Návštěvníky láká především nejvyšší činná sopka v Evropě – Etna. Velice příjemné je zde také klima, pláže a blankytně modré moře.

Dokladem bohaté historie je řada dochovaných památek z antické doby. Na Sicílii jich najdete podle místních obyvatel polovinu z celé Itálie – k tomu přidejte kus nádherné přírody a máte ideální poznávací dovolenou.

Hojně navštěvovaná destinace je na turisty výborně připravena
Sicílie je královnou širokého okolí a vydat se za ní je opravdovou lahůdkou. Dostanete se na ni všemi možnými dopravními prostředky. Ve městě Catania se nachází letiště (asi nejvýhodnější způsob cesty – za 2 hodiny jste na místě) a trajekt s autem nebo autobusem vás přes Messinskou úžinu hravě převeze. Bohatou nabídkou zájezdů na ostrov ze stran cestovních kanceláří si můžete být jisti. Ceny jsou různé, poznávací vás vyjde okolo 17 tisíc, pobytový okolo deseti. Celý ostrov pokrývají desítky známých i méně známých letovisek. Hotely nabízejí širokou škálu doplňkových služeb, které jsou na velmi vysoké úrovni. Místní lidé si podobně jako jinde turistů velmi váží, jsou totiž tím hlavním zdrojem jejich příjmů.

Každý kout ostrova má své kouzlo a je něčím zajímavý
Hlavní sezóna běží od začátku května do konce října, kdy je ideální čas pro koupání a potápění. Moře zde má podobný charakter jako v Itálii, je ovšem o poznání čistší. Snad každé město i vesnice na Sicílii nabízí návštěvníkům k poznání kus své historie, kultury i života. Pro cestování napříč ostrovem je vhodné získat v některé z půjčoven auto (okolo 40 Eur/den). Městečko Campobello di Mazzara leží na jihozápadní straně ostrova a je tím pravým místem pro poznání této jeho části. Několik kilometrů odtud najdete kamenolomy z antického období. Právě tady se dříve těžil kámen pro stavbu ve své době významného antického města Selinunte.

Pro objevení krás severní a východní části ostrova je nejlepším výchozím bodem městečko San Saba, ležící nedaleko Messiny. Kousek odtud stojí za zmínku i Capo d´Orlando a Brolo, ležící naproti Liparským ostrovům. Turisticky vyhledávaná letoviska jsou atraktivní hlavně díky krásné přírodě a řadě historických skvostů.

Místní pikantnosti aneb kam se zajet určitě podívat?
Zajet si vlakem do stanice Giardini Naxos je opravdovým zážitkem. Leží ve středu zálivu, obklopená strmými útesy. Na místo se dostanete po bílé cestě, klikatící se k vrcholku.

Dalším z řady zajímavých výletů je i putování ke svatyni v Tindari. Antická svatyně, rozkládající se na rozlehlé písečné pláži, byla považována za zázrak. Najdete v ní i jednu z mnoha byzantských černých Madon v jižní Itálii. Tindari je také místem bohatých archeologických vykopávek. Naleznete zde i řecké divadlo a gymnasium, ležící mezi travnatými svahy padajícími k moři.
Vzhůru k Etně, královně sopek!

Nejvyšší činná sopka v Evropě má své pevné místo ve východní části ostrova. Téměř kruhová základna má průměr neuvěřitelných 40 kilometrů. K vrcholu vedou dvě přístupové cesty – jižní (z místa Rifugio Sapienza ve výšce 1 900 m.n.m.) a severní. Za poměrně tučnou částku si můžete pronajmout jeep nebo se vydat na vrchol s průvodcem. Pěkná procházka je také ke kuželům Monti Silvestri, kde najdete velké množství krámků se suvenýry. Naprosto jedinečný pohled na Etnu je z městečka Taormina.

Sicílie je bohatá, po všech stránkách života
Za jedno z nejkrásnějších míst na Sicílii označují průvodci údolí chrámů v oblasti hlavního města stejnojmenné provincie Agrigento. Je známé díky pozůstatkům sedmi dórských chrámů, vystavěných na skalním hřbetu u pobřeží. Kromě historických památek jsou v těchto lokalitách i krásné písečné pláže, lákající v kombinaci s prastarými památkami k romantickým večerním procházkám.

V hlavním městě ostrova se už i podle jeho názvu – Palermo – pěkně zapotíte. Ulice jsou plné shonu, ruchu a v leckom se vybaví při vyřknutí jména Palermo sicilská mafie. Přesto všechno má toto město neodolatelné kouzlo a v každém případě stojí za návštěvu. Mezi nejkrásnější památky ve městě patří Palatinská kaple v Královském paláci a katedrála Panny Marie. Romanticky působí ruina kláštera San Giovanni degli Eremiti. Místní archeologické muzeum patří k nejvýznamnějším v celé Itálii. Nedaleko od Palerma, v malém zapadlém městečku Monreale, stojí jedna z nejkrásnějších památek starého normanského království – monrealská katedrála. Ta byla postavena ve 12. století nejmocnějším normanským králem Vilémem II jako symbol jeho obrovské moci.

Poslední zastávkou v našem putování po Sicílii bude antické město Siracusa, dříve jedno z nejmocnějších ve Středomoří. Vedle středověkého náměstí lákají návštěvníky hlavně zbytky antického města (divadlo, amfiteátr, zbytky chrámů). Pozoruhodné je i archeologické muzeum s unikátními nálezy z celého ostrova, podzemní katakomby nebo nynější dominanta města – moderní chrám Panny Marie Slzící.

Pokud vás tedy láká zajet si do těchto pohádkových míst, je vše v naprostém pořádku. Sicílie se vším co k ní patří nemůže nechat žádného cestovatele chladným. Vždyť takovou krásu máme téměř na dosah ruky.

Článek byl zobrazen 9 642 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA