Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Syrakusy - zašlá sláva

Chystáte se strávit svou dovolenou na některém z italských ostrovů? Pak vyražte na Sicílii, kde kromě nádherného moře a bílých písečných pláží můžete obdivovat místa, která se významně zapsala do dějin antického světa.

Syrakusy jsou hlavním městem stejnojmenné provincie, ležící v jihovýchodním cípu Sicílie. Založili jej Korinťané v druhé polovině 8. století př.n.l.. O čtyři sta let později se stávají Syrakusy významným střediskem řecké kultury a umění a zažívají svůj největší rozkvět. Žije zde téměř půl milionu obyvatel, mezi nimiž i známý antický dramatik Aischylos a básník Pindaros. Vůbec nejslavnějším rodákem však byl věhlasný matematik Archimédes, který se zároveň stává smutným svědkem pádu Syrakus, když město v roce 212 př.n.l. po dvouletém obléhání podlehlo Římanům. I přesto, že zdejší přístav i nadále zůstal důležitým centrem obchodu, své dřívější slávy již Syrakusy nikdy nedosáhly. Dodnes však lákají milovníky historie a umění, kteří sem přijíždí obdivovat nádherné antické památky.

Syrakusy leží z části na pevnině a z části na ostrově Ortygia, který tvoří uzavřené jádro starého města. V jeho středu se nachází Piazza del Duomo, jež je považováno za jedno z vůbec nejkrásnějších náměstí v celé Itálii. Dominuje mu katedrála s bohatě zdobenou barokní fasádou. Na první pohled by jen málokdo poznal, že tento svatostánek byl v 7. století vestavěn do původního antického chrámu, zasvěcenému bohyni Athéně. Jen kousek odsud tryská pramen nymfy Aretusy. Bájná legenda o nymfě, pronásledované říčním bohem Alpheiosem až sem, je sice smyšlená, pravdou však je, že zdejší sladkovodní pramen znali již mnozí antičtí básníci a nechali se jím ve svých dílech inspirovat. Vrcholné období Syrakus připomínají na ostrově pouze ruiny Apolónova chrámu.

Většina antických památek se nachází na pevnině, ve čtvrti Neapolis. Chloubou zdejšího archeologického parku je řecké divadlo, vytesané do vápencové skály, které svého času patřilo k největším na světě. Právě zde se konaly premiéry her slavných řeckých dramatiků, z nichž mnohé dodnes patří k předním dílům světové literatury. Avšak amfiteátr neosiřel. Každoročně se zde provádějí vybrané antické tragedie, které díky rozměrům divadla může shlédnout najednou až 1500 diváků.

V těsném sousedství amfiteátru je kamenolom. Po celá staletí se odsud těžil vápenec, který se využíval na stavbu města. Tak vznikla 65 metrů dlouhá a 20 metrů vysoká jeskyně, jež svým tvarem nápadně připomíná zvukovod lidského ucha. Díky tomu je zde vynikající akustika, k níž se váže řada legend. Jedna z nich praví, že dávný tyran Dionýsos I. uvěznil v jeskyni své politické protivníky. Ti zde chystali odvetu, avšak skvělá akustika umožnila, že všechny plány byly vyzrazeny. Od té doby se místu neřekne jinak než Dionýsovo ucho.

Autor: Kateřina Maňasová

Další články z Itálii najdete:
Koloseum - symbol Říma
Za krásami Neapole

Lago di Garda - nejkrásnější jezero Itálie

Turín

Článek byl zobrazen 17 074 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA