Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Benátky - palác Ca´d ´Oro

Ca´d ´Oro neboli česky Zlatý dům je jedním z nejobdivovanějších paláců u kanálu Canal Grande v italských Benátkách. Svůj název získal podle převážně zlatého obložení, které kdysi zdobilo jeho nádhernou fasádu.

ZÁJEZDY DO ITÁLIE NA SVĚTADÍLECH 

Palác byl postaven v roce 1420 pro Marina Contariniho. Posléze byl ve vlastnictví několika lhostejných majitelů a také mnohokrát nevhodně a nevkusně restaurován. Teprve v roce 1927 byl odkázán státu, kterému se podařilo mu po několika letech renovací a úprav navrátit původní gotickou podobu. Následně mohl být konečně otevřen veřejnosti. Stavba je dnes krásným příkladem obdivuhodné benátské gotiky. Průčelí paláce je nádherně zdobeno zlatem a rumělkovou červení. 

Uvnitř paláce se nachází Galleria Franchetti, která nabízí úžasnou směsici středověkého malířství a sochařství. Galerie není nijak velká, zaujímá dvě podlaží, ve kterých je několik menších místností a jeden hlavní sál zvaný „portego“. Takový sál se v minulosti nacházel téměř v každém benátském paláci za účelem dobrého odvětrávání během parného léta. 

Sbírky v galerii také nejsou nijak početné, ale zato vynikají svou kvalitou, uloženo je zde několik mistrovských prací. Ke skvostům patří zejména obraz sv. Šebestiána od Andrey Mantegni. Obraz byl namalován v roce 1506 a je umístěn v prvním patře paláce. Sv. Šebestián byl v té době poměrně často zobrazován, byl totiž vzýván jako ochránce Benátek před morovými epidemiemi. Toto pochmurné téma Mantegnovi vyhovovalo, sám byl totiž známý svými temnými myšlenkami, což dokazuje znázorněná kapající svíčka s latinským nápisem „Jen Bůh je věčný, vše ostatní je jen kouř“.

Mezi další významná díla uložená v galerii paláce Ca´d´Oro patří „Busta mladého páru“ od Tullia Lombarda z 15. století. Krásných je také šest bronzových reliéfů od Andrea Briscia, obrazy od Carpaccia, Giovanniho Belliniho a Antonia Vivariniho. Dále jsou zde uložena umělecká díla florentských mistrů, jako byl Luca Signorelli a Antonio da Firenze. Naleznete zde ale i řadu dalších slavných i méně slavných plastik a maleb.

Do druhého patra se můžete vydat po krásném ochozeném schodišti. Tam naleznete místnost plnou vlámských tapisérií, které byly ve své době cennější než obrazy. Mezi tapisériemi jsou ukryty portréty od Tintoretta a Van Dycka. Vystavena je zde „Venuše“ od Tiziana, která je jakousi předehrou k několika vybledlým freskám od Pordenoneho, Tiziana a Gorgiona v blízkém portegu. Z mnoha kostelů a dalších budov po celých Benátkách sem byly umístěny poškozené obrazy, aby jim bylo zajištěno bezpečí. Jsou tak připomínkou děl, která se z Benátek v průběhu staletí ztratila, stejně tak jako zlatá fasáda paláce Ca´d´Oro.

- jap -

Další články z Itálie
Galleria degli Uffizi - florentská galerie umění 
Dóžecí palác - největší světská stavba Benátek 
Lyžařské středisko Arabba 
Valle dei Templi – Údolí chrámů 
Bormio - lyžařské středisko 

Článek byl zobrazen 9 278 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA