Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dóžecí palác - největší světská stavba Benátek

Palazzo Ducale neboli Dóžecí palác je největší světskou stavbou v italských Benátkách. Po téměř tisíc let byl sídlem benátských dóžat, tajné policie a hlavního soudního dvora. Nacházelo se zde dokonce i vězení, mučírna a řada dalších městských institucí. Dnes je Palazzo Ducale považován za jednu z nejkrásnějších gotických staveb na světě.

Palazzo Ducale se nachází na náměstí Svatého Marka a patří k nejznámějším stavbám Benátek. Je impozantním symbolem benátské moci, na západní straně měří 75 a na jižní straně 71,5m metru. Původně byla v roce 814 na jeho místě postavena pevnost, ta však v letech 976 a 1106 vyhořela. Dnešní budova se začala stavět v roce 1314 společně s velkým sálem pro Maggior Consiglio, dolní komoru parlamentu republiky. Palác byl nakonec dokončen v roce 1419, ale až tři roky nato, byly konečně odstraněny pozůstatky staré pevnosti. Teprve poté se mohla dokončit hlavní fasáda, zdobená dvěma řadami lodžií. Sám palác je zdoben bílým, šedým a červeným mramorem.

Druhá polovina 16. století se nesla ve znamení zkázy, palác v letech 1574 a 1577 postihl rozsáhlý požár, který stavbu téměř zničil. Dokonce již byly vyhotoveny plány na kompletní demolici a výstavbu paláce nového, v pozdně renesančním slohu. Rekonstrukce stávajícího paláce však vyšla mnohem levněji a tak byl tento gotický palác zachráněn pro další generace. 

Prohlídku Palazzo Ducale je dobré začít u malého mostu Ponte dell Paglia, ze kterého můžete sledovat most mnohem slavnější, s názvem Ponte dei Sospiri neboli Most Vzdechů postavený v roce 1600. Svůj zvláštní název získal most podle vzdechů odsouzených mužů, kteří po něm byli vedeni z paláce do městského vězení. Slavné benátské vězení spojené tímto mostem s dóžecím palácem proslavil italský spisovatel a dobrodruh Giacomo Giovanni di Casanova (1725 - 1798), který byl známým svůdcem místních žen. 

Zvenčí můžete na paláci obdivovat směsici sloupů, čtyřlistů a složitých mramorových vzorů. Do hlavic mnoha sloupů byly vytesány alegorie ctností a neřestí. Za rohem na čelní fasádě paláce se nachází lodžie se dvěma podivnými červenými sloupy, které jsou podle pověsti údajně potřísněny krví mučených zločinců, kteří právě sem byli připoutáni před popravou. Rohy paláce zdobí sochy pojmenované „Opilost Noemova“, „Adam a Eva“ a „Šalamounův soud“. Nad prostředním oknem otočeným směrem na nábřeží si můžete prohlédnout sochu „Spravedlnosti“ z roku 1579.

Okázalý hlavní vchod Porta della Carta byl vytvořen v roce 1443 a nalevo od něj stojí slavní Tetrarchové – jde o skupinku kaštanově hnědých porfyrových rytířů pocházejících pravděpodobně ze 4. století. Představují nejspíše císaře Diokleciána a tři spoluvládce Římské říše. 

Interiér Dóžecího paláce se s rostoucím vládním aparátem neustále měnil a dnešní podobu získal přibližně kolem roku 1550. Na nádvoří je obrovské schodiště Scala dei Giganti postavené v roce 1501. Je pojmenované po sochách „Marta“ a „Neptuna“, které jsou dílem Jacopa Sansovina a představují moc Benátek na souši i na moři. Další schody s názvem Scala d´Oro jsou také dílem Sansovina a můžete se po nich dostat až k dlouhé řadě nádherně zdobených sálů paláce. Prvním z nich je Sala dell´Anticollegio, který sloužil jako předsálí pro vzácné hosty. Ti zde mohli obdivovat obrazy od Tintoretta a Veroneseho. Stejní malíři pak vyzdobili i další sál Sala del Collegio, v němž se scházela benátská vládní rada Collegio. Skládala se z dóžete, šesti rádců a velkého kancléře. 

K nejkrásnějším sálům v paláci řadíme Sala del Senato a Sala del Consiglio dei Dieci, ve kterých se scházela Rada deseti, soudci a dozorci benátské tajné policie. Sousední místností je Sala della Bussola, v níž je umístěna Bocca di Liona neboli Lví tlama. Jde o jakousi poštovní schránku, do které mohli občané města vhazovat obvinění proti benátským spoluobčanům. Zadními dveřmi byste se dostali do malé soudní síně, mučírny a vězení. 

Další čtyři sály zabírá zbrojnice. Jakmile si ji prohlédnete, navštivte obrovský sál Sala del Maggior Consiglio, kterému vévodí největší olejová malba na světě. Jde o Tintorettův „Ráj“, který umělec namaloval v roce 1592. Během prohlídky s průvodcem se návštěvníci dostanou také do starého vězení a depresivní hladomorny, ve které byl v 18. století uvězněn i milovník Casanova.

- jap - 

Další články z Itálie:
Lyžařské středisko Arabba 
Valle dei Templi – Údolí chrámů 
Bormio - lyžařské středisko 
Val di Sole - lyžování v Itálii 
Livigno - skvělé lyžování v Itálii 

Článek byl zobrazen 16 436 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA