Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Galleria degli Uffizi - florentská galerie umění

Jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších uměleckých galerií na světě je bezesporu florentská Galleria degli Uffizi, která vystavuje výtvarnou tvorbu od antiky až po baroko. Jsou zde zastoupena všechna slavná jména italského umění, ale také obrazy umělců z dalších zemí, například z Holandska, Španělska a Německa.

ZÁJEZDY DO ITÁLIE NA SVĚTADÍLECH

Galleria degli Uffizi sídlí v paláci, který nechali v roce 1560 vybudovat Medicejové. Původně v něm měly být kanceláře neboli uffizi pro toskánského velkovévodu Cosima I. Stavbou byl pověřen slavný italský architekt a životopisec florentských umělců Giorgio Vasari. Palác ve tvaru písmene U byl dokončen v roce 1581. Jeho úzké a dlouhé vnitřní nádvoří se otevírá k řece Arno. Rodina Medicejů shromažďovala po několik staletí umělecké skvosty a tuto sbírku nakonec odkázala městu. Ovšem za podmínek, že nikdy nebude z italské Florencie odstěhována jinam. Nakonec byla sochařská díla převezena do Bargella, etruské a antické umění uloženo v archeologickém muzeu Museo Archeologico a obrazy v galeriích Uffizi a Palazzo Pitti. 


Foto: Galleria degli Uffizi
 

Celkově se Galleria degli Uffizi rozkládá ve 45 sálech, takže během jedné prohlídky budete rádi, když uvidíte alespoň ta nejslavnější díla. Pokud máte dostatek času, rozdělte si prohlídku galerie na dvě části. V jeden den si prohlédněte prvních 15 sálů a obrazy florentské renesance a v den druhý můžete jít obdivovat práce dalších italských a zahraničních umělců ve zbývajících 30 sálech. Připravte se však na to, že pokaždé může fronta u vstupu zabrat i několik hodin.

Pro návštěvníky může být uspořádání galerie zprvu velice zmatené, protože se začíná v nejvyšším patře s antickými sochami a renesančními portréty. V horním patře se dále s antikou míchá ještě gotické umění quattrocenta, renesanční umění italských mistrů, tzv. „německá škola“ a prohlídka pokračuje do nižších pater barokním uměním. V přízemí jsou ještě umístěny sochy, které jsou jakousi předehrou samotné prohlídky. Ta začíná obrazy tří nádherných Madon na trůně, jde o tzv. Maesty v sále č. 2. Obrazy jsou díly tří největších umělců 13. století – Giotta, Cimabueho a Duccia. 


Foto: Galleria degli Uffizi

V sálech 3 až 6 jsou umístěny obrazy mistrů italské gotiky, nejdříve narazíte na díla sienských umělců, na kterých je patrný vliv byzantského umění. Nejzajímavější je bezesporu „Zvěstování“ z roku 1333 od Simona Martiniho a Lippa Memmiho, větší pozornost si pak zaslouží také díla bratří Lorenzettiových, kteří s největší pravděpodobností zemřeli během morové epidemie, jež Itálii zasáhla v roce 1348. Následují díla představitelů tzv. mezinárodní gotiky, jako je třeba „Klanění mudrců“ od Gentila da Fabriano a „Korunovace Panny Marie“ od Lorenza Monaca.

Sál č. 7 ukrývá díla rané renesance, jsou v něm vystaveny obrazy od Masaccia, Masolina a Fra Angelica. Visí zde také dvě malby od jednoho z žáků Domenica Veneziana, Pierra della Francesca. Jedná se o portréty vévody z Urbina Federica da Montefeltro a jeho manželky Battisty Sforzové. Jelikož měl Federico po nehodě během rytířského turnaje znetvořenou pravou část obličeje, byl vždy zobrazován jen z levého profilu. 

Nejvíce frekventované v galerii jsou sály 10 – 14, kde jsou vystaveny ty nejslavnější obrazy. Je to například „Jaro“ z roku 1482 a „Zrození Venuše“ z roku 1484 od Botticelliho. U obou obrazů je patrná inspirace antickou mytologií a současným humanistickým učením. V sále 15 objevíte obrazy přisuzované Leonardovi da Vincimu, jde o „Zvěstování“ a „Klanění mudrců“ z druhé poloviny 15. století. Tato mistrovská díla poněkud zastiňují obrazy Lucy Signorelliho a Perugina, které jsou v sále také vystaveny. 


Foto: Galleria degli Uffizi

Sál číslo 18 je osmistěnnou galerií, kterou nechali postavit Medicejové pro svá nejvzácnější umělecká díla. Mezi nimi vyniká římská socha z 1. století před Kristem zvaná „Medici Venus“, která je považována za nejerotičtější evropskou sochu. Právě tuto sochu si sám Napoleon po invazi do Itálie odvezl z Florencie do Francie. V následujících šesti sálech jsou vystavena plátna florentských, benátských, německých a holandských umělců. Nakonec vás  sál 25 uchvátí jediným obrazem v Uffizi od Michelangela: „Doni Tondo“ neboli „Svatá rodina“ z roku 1504. Jeho obsah je poměrně nejasný, ale jeho kompozice a ostré barvy výrazně ovlivnily styl zvaný manýrismus.

Díla manýrismu jsou vystavena v následujících čtyřech sálech, je to například „Večeře v Emauzích“ od Pontorma nebo Parmigianinova „Madona s dlouhým krkem“. Manýrismus výrazně ovlivnil také Rafael, jehož díla jsou vystavena v sále číslo 26. Nejvýznamnější je „Madona se stehlíkem“ a realistické portréty medicejského papeže Lva X. a italských kardinálů. Manýrismem se nechal ovlivnit také Tizian, který namaloval skandální obraz „Urbinská Venuše“, jež byl ve své době označován za nejhnusnější, nejodpornější a nejobscénnější obraz na světě. 

Sály 30 – 35 vystavují obrazy umělců ze severní Itálie, sálu 41 pak dominují díla Van Dycka a Rubense. Jedná se především o obrazy, které Rubens namaloval po svatbě francouzského krále Jindřicha IV. s Marií Medicejskou. V sále 43 jsou zastoupena díla Caravaggia, která jsou zajímavým protikladem autoportrétům Rembrandta umístěným v následujícím sále. Pokud chcete zakončit prohlídku se vším všudy, prohlédněte si obrazy visící v chodbě Corridoio Vasariano, jež spojuje Uffizi se sousedním palácem Pitti.

- jap -

Další články z Itálie
Dóžecí palác - největší světská stavba Benátek 
Lyžařské středisko Arabba 
Valle dei Templi – Údolí chrámů 
Bormio - lyžařské středisko 
Val di Sole - lyžování v Itálii 

Článek byl zobrazen 12 391 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA