Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Costiera Amalfitana - Amalfské pobřeží

Costiera Amalfitana neboli česky Amalfské pobřeží, je nejkouzelnější a nejnavštěvovanější oblastí Kampánie v jižní části Sorrentského poloostrova. Na návštěvníky zde čekají překrásné pláže, pobřežní kopce, ze kterých se nabízí nádherný pohled na okolí a také ochutnávka zdejšího ledově studeného Lacrima Christi z vinic na úbočích Vesuvu.

Toto pobřeží se svými vesnicemi a vyhlášenou pobřežní silnicí jednoduše patří k nejúchvatnějším přírodním scenériím Itálie.

Pobřežím Costiera Amalfitana vede snad nejkrásnější pobřežní silnice celé Itálie. Od poloostrova Sorrento až k Amalfskému pobřeží  se rozprostírají mírné zelené vrcholky hor Monte Lattari. Ty vytvořily romantickou krajinu s pobřežím, kde se rozkládají malá turistická letoviska. Některá z těchto letovisek jsou vystavěna terasovitě nad sebou a vypadají, jako by byla nalepená na skále. Mezi nimi se občas objeví rozlehlé plantáže olivovníků a vinic. Díky přímému slunečnímu světlu zde mají ideální podmínky. Pro Amalfské pobřeží jsou také typické voňavé citroníky, na které narazíte na každém kroku.

Pobřeží porůstají kaštanové lesy, které doplňují také cypřiše, cedry a neprostupné křoviny macchií. Tento les kdysi pokrýval téměř celý poloostrov, během posledních staletí však došlo z velké části k jeho vykácení. Účelem bylo udělat prostor pro pěstování citrusů, ořechů a vína.  Náhorní plošina dnes slouží hlavně jako pastvina. V oblasti pobřeží byla vegetace vymýcena zejména kvůli vznikajícím rozsáhlým novostavbám.  I přesto zde dnes můžeme ještě spatřit typický Crithmum maritimum či žlutý štírovník.

Živočišné druhy, které zde žijí, trpí hlavně neomezeným lovem zvířat. Ten je zde rozšířen stejně jako v ostatních oblastech Itálie. Nejčastěji jsou loveni ptáci, především ti tažní. Z větších savců zde již nezůstal žádný. Na obloze můžete zahlédnout plachtící dravce jako káňata nebo sokoly. Zdejší teploty poskytují vhodné podmínky pro ještěrky, které se vyhřívají  na kamenech. V trávě se schovávají také užovky a jedovaté zmije. Na některých místech je třeba si dávat velký pozor, ať nenarazíte na štíra.

Oblast Amalfi je jedinečná hlavně harmonií přírody a kultury. Z těchto důvodů byl poloostrov vyhlášen kulturním dědictvím lidstva. Turisty sem přitahuje také blízkost sopky Vesuv měřící 1279 metrů nad mořem, která je jednou z nejlépe prozkoumaných sopek na světě. Je však také nejaktivnější sopkou na evropské pevnině. Vesuv je stratovulkánem s jedním centrálním komínem, který tvoří střídající se vrstvy lávy a popela. I oblast Amalfi tedy leží v geologicky neklidné zóně. V celém okolí Neapolského zálivu je zeslabena zemská kůra a hluboko v nitru země stále probíhá citelná neustávající sopečná činnost. Však tato oblast nechvalně proslula městem Pompeje, které bylo po výbuchu sopky Vesuv dne 24. srpna 79 n.l. kompletně zasypáno popelem. Vykopávky z tohoto města jsou reálným a fascinujícím dokladem tehdejšího života v Římské říši.

Amalfské pobřeží je tvořeno vulkanickou horninou pokrytou skalami. Na něm je rozeseto několik proslulých přímořských vesnic, jako je  Positano, Praiano, Furore, Amalfi, Ravello, Minori,  Maiori a Cetara. Město Amalfi je největším městem na pobřeží a hlavním rekreačním střediskem. V roce 320 n.l. ho v Salernském zálivu postavili vojáci římského císaře Konstantina. V 10. století z něj již byla mocná italská republika s loďstvem, která tak mohla v obchodu s Orientem konkurovat Janovu, Benátkám či Pise. Byly vytvořeny dokonce amalfské námořní zákony, tzv. Tabule Amalphitane, které platily po celém Středomoří. Až do 16. století se podle nich řídila veškerá lodní doprava.

Pokud si chcete krásu Amalfitanu vychutnat naplno, musíte ho procestovat stejným způsobem jako lidé před mnoha lety. Nejlépe to jde pěšky po stezkách, které zde zanechali mezci. Během takového výletu se můžete kochat skrytými půvaby oblasti provoněné citroníky a poseté žlutými keři kručinky. Tyto úzké cestičky vedou mimo pobřežní silnice, tichými bočními údolími kolem impozantních skalních stěn. Nejslavnější a nejčastěji navštěvovanou stezkou vedoucí Amalfským pobřežím je Sentiero dei Dei neboli Cesta bohů.  Její začátek je ve vesnici Agerola-Bomerano ve výšce 500 metrů nad mořem. Tato dvouhodinová procházka vede velkolepou skalní krajinou vysoko nad mořem.

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Národní park Cilento – ráj milovníků moře a přírody
Rimini – továrna na dovolenou
Liparskými ostrovy na jachtě
S ischiasem na Ischii
Hříšné Palermo

Článek byl zobrazen 10 132 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA