Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ferrara, středověké městečko je památkou UNESCO

Na severovýchodě Itálie se v kraji Emilia – Romagna rozkládá ospalé středověké městečko Ferrara. Již od raného středověku bylo střediskem Langobardského vévodství, stalo se kulturním a intelektuálním střediskem. Díky množství památek, kterými oplývá, bylo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Za své historické dědictví vděčí město rodině Este, která se v letech 1208 – 1598 zasloužila o jeho rozvoj a určovala jeho osud. K přetrvávajícímu dědictví této rodiny patří zdejší hrady, paláce a mohutné hradby. V minulosti zde žilo mnoho významných umělců, jako například architekt Leon Battista Alberti, malíři Pisanella a Tizian. Významná byla také místní malířská škola „Officina Ferarrese“. Dnes se italská Ferrara rozkládá na ploše 404 km2, na řece Pád a má okolo 134 tisíc obyvatel. Je velkým reprezentativním městem, které nemá nijak rozvinutý průmysl.


Autor: efilpera

Nejzajímavější je nevelké historické jádro města, které má renesančního ducha. V ulicích je možné si užívat pohody bez davů turistů. K vidění je toho ovšem tolik, že jedna návštěva mnohdy nestačí. Městské centrum se rozkládá v okolí katedrály, paláce vládce a trhu. Nedaleko směrem na sever se nachází ještě monumentální cihlová pevnost Castello Estense, jejíž stavba byla zahájena v roce 1385. Pevnost se dnes může pochlubit věžemi, vodním příkopem, padacími mosty a vysokými hradbami. V minulosti sloužila jako hlavní sídlo rodiny Este, ale nádherný středověký interiér obývali také spisovatelé a umělci patřící do tzv. Ferrarské školy. Turisté si mohou prohlédnout vězení umístěné ve sklepení, ale také fresky zobrazující život u dvora. Do některých částí hradu je možné nahlédnout, ale jinak budova slouží jako sídlo městských úřadů.

Nedaleko pevnosti se nachází katedrála Duomo, která se může pochlubit nádhernou fasádou. Interiér už není tak atraktivní v důsledku necitlivých změn, které nastaly v 18. století. Nejcennější díla, která se podařilo dochovat, jsou dnes uložena v katedrálním muzeu Museo della Cattedrale společně se sbírkami tapisérií, s ilustrovanými rukopisy, románskými reliéfy a malovanými varhanními deskami. Uložena je zde také „Madona“, kterou sienský sochař Jacopo della Quercia vytesal roku 1408.

Zajímavý je také severní okraj Ferrary, který se od samotného města velmi liší. Tato část se nazývá Addizione Erculea a jedná se o plánované rozšíření města, které nechal provést vévoda Ercole d´Este v roce 1492. Jeho snahou bylo udělat z této oblasti vkusnou renesanční čtvrť a to se ve výsledku skutečně podařilo. Je uspořádaná kolem hlavní ulice Corso Ercole I. d´Este. Dominantní stavbou této čtvrti je krásný renesanční Palazzo Diamanti, který získal své jméno podle výzdoby fasády – jednotlivá sgrafita připomínají vybroušené diamanty. Palác je dnes sídlem obrazárny Pinacoteca Nazionale, v níž jsou soustředěny obrazy malířů ferrarské školy.

Město má několik dalších paláců, které jsou skutečnými skvosty. Patří mezi ně Palazzo Schifanoia stojící v jihozápadním cípu města, který byl původně letním sídlem rodiny d'Este. Jeho název by se dal přeložit jako „bezstarostný“.  Proslavil se hlavně díky štukatérské výzdobě v sále Sala dei Stucchi z roku 1470. V Salone dei Mesi (Sále měsíců) najdete alegorické obrazy znázorňující jednotlivé měsíce v roce. Z dalších paláců rozhodně stojí za zmínku středověký Palazzo del Comune vyzdobený množstvím soch či Palazzo Paradiso, ve kterém dnes sídlí univerzitní knihovna.

Na jihu Ferrary si můžete prohlédnout nádherný, i když nedokončený palác Palazzo Ludovico il Moro z 15. století. Poskytuje prostory pro Museo Archeologico Nazionale di Spina, v němž jsou vystaveny nálezy z okolí původně řecko-etruského přístavu Spina u ústí Pádu. Nedaleko stojí kostel patřící ke klášteru Sant´Antonio in Polesine. Jeho kaple jsou vyzdobeny freskami pocházejícími z raného středověku. Zajímavý je rovněž kartuziánský klášter Certosa, u kterého se nechávají pohřbívat zdejší obyvatelé. Příjemná je prohlídka náměstí Piazza Ariosteam, jež slouží jako místo setkávání, procházek a dostaveníček. Večer se v místních barech a restauracích konají společenské zábavy.

- jap -

Další články z Itálie:
Syrakusy - zašlá sláva
Koloseum - symbol Říma

Za krásami Neapole

Lago di Garda - nejkrásnější jezero Itálie

Turín

Článek byl zobrazen 13 777 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA