Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Janov - Kolumbovo město… nebo ne?

Před sjednocením Itálie byla země rozdělena na řadu malých států, z nichž ale jen některé dosáhly většího významu. Mezi nejmocnější státy patřily Janov, Benátky, Pisa a zpočátku Amalfi, později dobyté Pisánci. Podívejme se teď na prvně jmenované město.

Janov (ligursky Genoa, italsky Genova, janovským nářečím Zena) leží na pobřeží Ligurského moře, což je fakticky oblast moře Středozemního. Byl založen kmenem Ligurů, později se tu vystřídali Etruskové, Féničané, Keltové, Řekové a samozřejmě Římané. Pak přišla nejasná doba, kdy byl Janov jen nevýznamným městečkem. Díky postupnému vývoji se z něj však náhle někdy v 10. století vyloupla obávaná velmoc, se kterou se po několik staletí muselo počítat.

Zajímavé je, že vlajka města (červený kříž na bílém poli) je naprosto identická s vlajkou Anglie. Je to symbol svatého Jiří a údajně to byli Angličané, kteří vlajku roku 1190 od Janovanů přejali, aby jejich lodě ve Středozemí byly pod ochranou mocné janovské flotily. To jen potvrzuje fakt, že Janov tehdy patřil mezi nejvlivnější a nejsilnější státy světa. Zatímco s Angličany Janované dobře spolupracovali, jejich hlavním rivalem byly Benátky, se kterými vedli časté války. Ty skončily roku 1381 vítězstvím Benátčanů a od té doby vliv a význam města postupně upadal. Až v 16. století přišel další rozkvět pod španělským vlivem. Město pak ještě bylo okupováno Napoleonem a prošlo dalším, poměrně složitým vývojem.

Důležité ovšem je, že se dodnes dochovalo mnoho historických budov z různých epoch vývoje města. V centru je to zejména náměstí Piazza de Ferrari s přilehlou budovou Opery a Dóžecím palácem. Ulice Via Garibaldi (dříve Strada Nuova) se v roce 2006 dokonce dostala na seznam Světového dědictví UNESCO. Jsou na ní manýristické paláce ze 16. století, ale také umělecká škola Musei di Strada Nuova. Za pozornost jistě stojí i katedrála sv. Lorence (Cattedrale di San Lorenzo), založená již v 5. století, nebo Porto Antico, tedy „Starý přístav“, dnes ovšem přestavěný na nákupní centrum. Nedaleko se nachází velké mořské akvárium, ve své době největší v Evropě.

Pozoruhodnou památkou je zdejší maják La Lanterna, který se pyšní hned několika tituly a prvenstvími. Předně je nejstarším stále fungujícím majákem na světě, dále nejvyšším cihlovým majákem na světě a také jedním z pěti nejvyšších vůbec. Na jeho siluetě spatříte velký znak města.

Janov je známý také tím, že se prezentuje jako rodiště slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba. Na již zmíněném náměstí Piazza de Ferrari můžete dokonce navštívit Kolumbův rodný dům a na Piazza Acquaverde zase stojí jeho památník. Ačkoliv Kolumbus v Janově téměř jistě prožil dětství, ve skutečnosti není vůbec jisté, kde se vlastně narodil…

To však nic nemění na skutečnosti, že Janov zůstává pěkným a zajímavým městem. Je také dobrým výchozím bodem pro objevování krás Ligurie a kromě toho v jeho okolí najdete i pěkné pláže k relaxaci.

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Milán - město uprostřed roviny
Rudá Bologna
Vesus - úctyhodný velikán
Florencie - město umění a architektury
Šikmá věž v Pise

Článek byl zobrazen 11 377 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA