Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Umbrie, zelené srdce Itálie

Kopečky se táhnou do dáli, nepřirozená zeleň střídaná občasným kamenným domkem se rozkládá, kam až oko dohlédne. Maková pole, zlatavé hlavy slunečnic a obilné klasy se vilně vlní ve větru. Cypřiše se pyšně tyčí na obzoru. Při nádechu cítím dřevo, olivy a nezvyklou svěžest. Umbrie mě vítá.

Není zahleděná k moři jako vedlejší provincie Marche a Lazio, rozkládá se v samotném středu italské boty na necelých 8,5 tisících kilometrech čtverečních. I přes mnohé architektonické a historické skvosty a nádhernou přírodu není tak turisticky přelidněná jako její slavnější soused Toskánsko. Stává se tak dokonalým útočištěm pro všechny cestovatele toužící po klidu.

Lago Trasimeno

Pokud jste si smutně povzdechli, že jste chtěli smočit alespoň malíček v nějaké vodě, nevěste hlavu. Trasimenské jezero se stává jedním z nejčastějších cílů všech turistů mířících do Umbrie. Jeho klidné vody lemované olivovými háji a slunečnicemi leží v samém středu Umbrie. S rozlohou 128 km2 je čtvrtým největším jezerem v Itálii a tím největším na Apeninském poloostrově. Městečka rozesetá po jeho březích dýchají typickou umbrijskou atmosférou.

Lago Trasimeno, Umbria, Itálie
Foto: Trasimenské jezero

Na západním břehu je zasazeno půvabné Castiglione del Lago. Patří mezi jedna z nejkrásnějších měst v Itálii a dává to patřičně znát. Do historického centra se lehčí turistikou dostanete buď ze strany od jezera překrásnou cestou mezi statnými olivovníky, nebo z modernější části dlouhou ulicí. Tu lemují historické krámky, kavárny, prodejny s rozličnými uzeninami a místními sýry, kančí hlavy, morbidní i zábavné zároveň, a spousty prodejniček s výrobky z olivovníků. Olivový olej a produkty ze dřeva jsou skutečně všude. Možná i proto se Castiglione del Lago přezdívá „Město oleje“. Pokud zde budete, určitě se zajděte někam najíst, protože čerstvě vylovená ryba z jezera chutná prostě božsky.

Assisi, obrazárna středověku a svatý František

Assisi nemůže být umístěno jinde, než na kopci. Ten místní se původně jmenoval Pekelný kvůli častým popravám, poté ale přišel na svět František a osud města se změnil. Assisi, rodiště svatého Františka dýchá klidem i přes davy roztoužených turistů. Malebné město s velikým duchovním rázem na svou pověst pečlivě dbá a baziliky a kostely jsou rozesety takřka po celém městě. Bazilika svatého Františka je rozdělena do dvou částí. Ta horní oplývá freskami s výjevy z jeho života, dolní část chrání Františkovy ostatky. Každé Velikonoce zde na Velký pátek probíhá slavnost vynášení křížů. Ulice od kostela Duomo di San Rufino na východě města až ke Svatému Františku na západě je lemována okounějícími lidmi. Světla ve městě jsou zhasnutá a za zpěvu náboženských písní desítky věřících nesou pochodně a obrovské dřevěné kříže shora až k Františkovým ostatkům. Atmosféra je prazvláštní, na krku vám vstávají chloupky, ovzduší jakoby elektrizovalo. Takhle vypadal středověk. Nádherný rozhled pak nabízí samotný vršek kopce, na němž stojí i ruiny hradu.

Assisi, Umbria, Itálie
Foto: Assisi

Assisi v noci, Umbria, Itálie
Foto: Assisi v noci

Perugia, Spoleto, Gubbio a ty další

Perugia je hlavním městem provincie. Protože je stejně jako většina měst na kopci, vedou do historického centra eskalátory a schody. Není v tom jediná, po čase si zvyknete. Ve městě sídlí dvě university, umělecká galerie a samozřejmě všudypřítomné baziliky a dómy. Typická architektura na návštěvníky pyšně shlíží ze své výšky a vychutnat si ji můžete například z kavárny na náměstí, kde máte skvělou možnost ochutnat i místní specialitu, čokoládu Peruginu.

Perugia, Umbria, Itálie
Foto: Perugia

Stejně hrdé je i Spoleto se svým římským divadlem (Teatro Romano), okouzlující katedrálou na Piazza Duomo vyvedenou ne v jednom slohu, ale hned několika, a pevností Rocca Albornoziana. Při návštěvě Umbrie si určitě nenechte ujít ani jedno z nejstarších umbrijských měst, Gubbio. Kromě středověké architektury zde určitě za zhlédnutí stojí závod se svícemi konaný pokaždé 15. května. Týmy startující od baziliky Sant Ubaldo běží ulicemi s konstrukcí vážící okolo 400 kg. Na té kromě svic dlí i svatý. Na náměstí jsou svíce polévány vědry s vodou, která jsou následně rozbita a jejich úlomky si lidé sbírají pro štěstí. Městečka Todi, Foligno, Orvieto nebo Cittá della Pieve určitě za zastávku stojí taky.

Návštěva Itálie se samozřejmě neobejde bez nějakého toho gurmánského požitku. Vychutnejte si šálek pořádného espressa a zakuste místní kuchyni. Umbrie proslula svými černými lanýži a vínem, takže o zábavu budete mít určitě postaráno.

- lub -

Další informace o Umbrii na Světadílech - města a obce, tipy na cesty

Další články z Itálie: 
Toskánsko - středověká atmosféra na severu Itálie
Eurovíkendy: Řím – co si nenechat ujít při návštěvě Říma
Novodobé divy světa – Koloseum
Medicejská kaple ve Florencii - Cappelle Medicee

 

Článek byl zobrazen 6 648 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA