Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alghero - v malé Barceloně vám bude italština k ničemu

Pokud plánujete návštěvu Sardinie, rozhodně si do seznamu míst, která byste na tomto nádherném italském ostrově měli vidět zařaďte také město Alghero. Okouzlí vás totiž nejen svou historií a množstvím památek, ale také jedinečným pobřežím s rozeklanými útesy a panenskými plážemi. Při troše štěstí zde můžete zahlédnout i chráněné supy bělohlavé.

Alghero situované na západním pobřeží Sardinie leží na stejné úrovni jako španělská Barcelona, od níž je vzdáleno cca 300 námořních mil. Spadá do sardinské provincie Sassari a je domovem pro přibližně 45 tisíc obyvatel. Zajímavostí Alghera je, že asi 70% jeho obyvatel v současnosti mluví katalánsky. Mnohé místní rodiny dodržují také katalánské zvyky a i nápisy ve městě či na značkách jsou dvojjazyčné - tedy italské a katalánské. Právě kvůli tomu, že má toto italské město značně katalánský vzhled i ducha, a že místní obyvatelé mluví katalánsky, se městečku říká “malá Barcelona”.

Alghero, Itálie

Jako první se v oblasti dnešního města usadili Féničané a Kartáginci. Během následujících staletí se město, stejně tak jako celá Sardinie, ocitlo pod správou mnoha národů - vládli zde Římané, Vandalové, Byzantinci, Arabové, Španělé i Britové. Ve 14. století se pak ve městě usadili Katalánci, kteří se zasloužili o rozšíření místního opevnění. Jakmile se v roce 1861 stalo Sardinské království součástí Itálie, začali si v Algheru budovat svá letní sídla členové italské královské dynastie. Největší újmu utrpělo Alghero během 2. světové války. V roce 1943 bylo bombardováním silně poškozeno zdejší historické centrum. V 60. a 70. letech 20. století se spousta místních obyvatel odstěhovala za prací na italskou pevninu, kde byly zaručeny vyšší výdělky zejména v oblasti průmyslu. 

Turistický ruch se ve městě začal rozvíjet okolo roku 1910 a v současnosti je Alghero každé léto doslova zaplavováno turisty z nejrůznějších koutů Evropy. Město je plné historických památek, je protkáno úzkými uličkami lemovanými obchůdky se suvenýry. Ve staré části města si můžete prohlédnout  městské hradby s mohutnými baštami. Mezi nejzajímavější památky Alghera patří gotický kostel San Francesco postavený ve 14. století ze zlatožlutého kamene. Kostel stojící na ulici Via Carlo Alberto byl v 16. i 17. století rozšířen a zrestaurován. Dnes se jeho návštěvníci mohou pokochat nádherným oltářem a křížovou cestou, k níž je možné se dostat skrze sakristii, nebo levým vchodem. Kostel se pyšní rovněž nádherným atriem, které bývá v létě využíváno pro pořádání koncertů. Kostel San Francesco zdobí také krásná zvonice z 1. poloviny 16. století.

Alghero, Itálie

Dalším zajímavou památkou je palác Palazzo d´Albis z 16. století, v němž žil starosta města a krátce v něm pobýval i císař Karel V. Palác byl v minulosti krásně opraven a tak dnes patří k architektonickým perlám města. Najdeme jej na náměstí Piazza Civica, které zdobí mnoho dalších domů s pečlivě renovovanými fasádami. Jednou z dominantních staveb města je také katedrála Santa Maria, celým jménem Cattedrale di Santa Maria Immacolata di Alghero, založená roku 1552 na náměstí Piazza Duomo. Dokončit se ji však podařilo až o necelé dvě století později, v roce 1730. Její osmiboká vysoká zvonice dominuje celému městu. Katedrála je tvořena pěti hvězdicovitě uspořádanými kaplemi a v jejím interiéru stojí za vidění nádherný mramorový barokní oltář. Katedrála Santa Maria je typickým příkladem tzv. goticko - katalánského slohu, který se šířil Itálií v dobách španělské nadvlády.

Kromě historické části v Algheru najdete i moderní čtvrť, která rovněž žije turistickým ruchem. Je tvořena novými hotely, apartmány a dalšími ubytovacími zařízeními, nechybí kvalitní restaurace, kde můžete ochutnat langusty, které jsou místní specialitou, ani zábavní a noční podniky. Díky množství turistů je zde dosti živo, ve městě panuje uvolněná a veselá atmosféra. Alghero se stalo jedním z nejvyhledávanějších letovisek na Sardinii. Za návštěvu stojí místní akvárium, kde si můžete prohlédnout expozice pojednávající o životě ve zdejším moři i o živočiších vyskytujících se ve sladkých vodách ostrova.

Alghero, Itálie

Zdejší nádherné pobřeží, kterému se říká Korálová riviéra, se táhne směrem na jih až k městečku Bosa. Je tvořeno rozeklanými útesy, které předělují pozvolně se svažující pláže omývané průzračně čistým a teplým Středozemním mořem. Ze zdejšího přístavu je výhled na dva zálivy - Capo Caccia a Porto Conte. Sardinie obecně je považována za ráj vodních sportů, v Algheru tak máte možnost vyzkoušet si windsurfing, šnorchlování i potápění, nebo se vydat na  plavbu na plachetnici. Také zdejší pobřeží potěší milovníky sportu, jsou zde skvělé podmínky pro tenis, plážový volejbal, stolní tenis, badminton i běh.

Alghero, Itálie

Do Alghera se každoročně sjíždí také nadšenci motosportu, ve městě se totiž v červnu konají automobilové závody Rally del Corallo. Závod má začátek i konec ve staré části města, na Bastioni Christoforo Colombo. To však není jediná akce, která je s městem Alghero spojená, v létě se zde můžete účastnit také Algherského letního hudebního festivalu (Estate Musicale Algherese), který se koná v kostele San Francesco. Tuto slavnost, která se koná vždy 15. srpna v den svátku Nanebevzetí Panny Marie, zakončuje velkolepý ohňostroj. Také na podzim ožívá Alghero jedním svátkem - Sagra di San Michele. Vždy 29. září město zaplní účastníci velkolepého procesí, kteří vzdávají holt patronu města, svatému Michalu.

Alghero, Itálie

Alghero má ideální polohu pro poznávání celé severozápadní části Sardinie. Nedaleko města se v zálivu Capo Caccia nachází například unikátní Neptunova jeskyně (Grotte di Nettuno), nebo vesnička Argentiera ležící na nejzápadnějším cípu ostrova, která se proslavila svými doly.  Společně s montánními památkami, které ukrývá, byla zapsaná na seznam UNESCO. Severně od Alghera se pak nachází nekropole Anghelu Ruju, kde jsou roztroušeny umělé pohřební jeskyňky Domus de Janas. V těchto prehistorických svatyních byly objeveny předměty pocházející z poloviny 6. tisíciletí před Kristem.

- jap -

Další články z Itálie: 
Okruh Sella Ronda - unikátní lyžování v Dolomitech 
Severní Itálie - možnosti skvělého lyžování 
Florencie - náměstí Piazza del Duomo 
Toskánsko - středověká atmosféra na severu Itálie 
Lido di Jesolo - osvědčené pobyty v “italském Miami“

Článek byl zobrazen 11 510 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA