Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Boromejské ostrovy

Na hranicích severoitalských regionů Lombardie a Piemont se rozkládá jezero Lago Maggiore, které je po jezeru Lago di Garda druhým největším jezerem v zemi. Jeho dominantou jsou tři Boromejské ostrovy: Isola Bella, Isola Madre a Isola Pescatori.

Jezero Lago Maggiore vzniklo táním ledovce na konci poslední doby ledové a je ohraničeno vysokými a strmými břehy. Jeho nejsevernější část patří do švýcarského kantonu Ticino, východní břeh k Lombardii a západní k oblasti Piemonte. Jezero se táhne v délce 60 km a dosahuje hloubky 372 metrů. Toto překrásné severoitalské jezero se pyšní panoramatickou polohou v podhůří Alp. Klima je zde mírné, kolem jezera se vyskytuje bohatá subtropická vegetace.

Atraktivitu jezeru dodávají velké i menší ostrůvky patřící do Boromejského souostroví. Tři hlavní ostrovy bývají během letní sezóny doslova přeplněny turisty. Množstvím turistů ani vysokými cenami se však nesmíte nechat odradit, jinak by vám unikl pohled na nádherné honosné vily, opečovávané zahrady se středozemní vegetací a palmami a přišli byste také o úchvatné vyhlídky na jezero.


Foto: Isola Bella   Autor: Jürgen  Mangelsdorf

Jeden z hlavních ostrovů má příhodný název – Isola Bella, což se dá do češtiny přeložit jako „krásný ostrov“. Isola Bella je perlou mezi Boromejskými ostrovy a to především díky krásně upravené zahradě a extravagantní architektuře. Až do roku 1670 byl tento ostrov jen skalnatou pustinou, poté ho však hrabě Carlo III. Boromejský nechal přeměnit na zahradu pro svou ženu Isabelu. Jiná verze sice praví, že měl být ostrov místem setkávání hraběte s jeho milenkou, ale kde je pravda, se již nedovíme. Z pevniny sem tehdy bylo navezeno velké množství zeminy a nejrůznějších rostlin a pověření architekti zde vytvořili krásnou terasovitou zahradu. Na každé z deseti teras dnes můžete spatřit bohatou směs vavřínů, cypřišů, kamélií, živý plot i krémové magnólie.

Kromě těchto zahrad se ostrov pyšní také unikátní stavbou Boromejského paláce, který byl budován po celé generace. Dokončovací práce probíhaly ještě v roce 1959. Nakonec byl vytvořen palác, který není ani tak architektonickým skvostem, jako spíše až kýčovitě přezdobenou stavbou. Přesto do této krajiny úžasně zapadá a stal se vyhledávanou turistickou atrakcí. Palazzo Boromeo je rovněž obklopen zahradami s parkovou úpravou, kde najdete nejrůznější sochy, letohrádky, fontány a také umělé jeskyně zvané grotty.

Malebný ostrov Isola Pescatori si pro jeho klid velmi oblíbil spisovatel Ernest Hemingway. Dnes však tuto atmosféru kazí zástupy turistů, které se zde každý den vystřídají. Vyplatí se však na něm udělat alespoň malou zastávku při cestě na další z ostrovů – Isola Madre. Ten není turisty až tolik zaplaven, přestože svou nádhernou scenérií zdaleka převyšuje své dva sousedy. Také na Isola Madre se Boromeové zasloužili o vytvoření krásných zahrad, které jsou ideálním místem pro relaxaci a odpočinek nebo je můžete využít k příjemným procházkám. Roste zde spousta vzácných květin, mezi nimiž jsou například rané kamélie nebo největší kašmírské cypřiše v Evropě. Exotický nádech dodávají ostrovu potulující se pávi, papoušci a bažanti.

Kromě těchto tří hlavních ostrovů se ve vodách jezera Maggiore nacházejí ještě další ostrůvky - Isole di Brissago, na kterém je botanická zahrada, severně pak od Cannero Riviera dva ostrůvky Castelli di Cannero. Ostrov San Giovanni je soukromý a není přístupný veřejnosti. V okolí jezera najdete místa jako Arona, Belgirate, Baveno, Verbania a v neposlední řadě Stresa u Boromejského zálivu, jejichž návštěva se určitě vyplatí. Nezapomeňte také na nedaleké jezero Lago di Varese. Lago Maggiore je tím pravým místem pro ty, kteří mají rádi koupání, vodní sporty, konání výletů a krásnou přírodu.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Benátky - Santa Maria della Salute
Řím - Santa Maria del Popolo
Středověké San Gimignano
Skalní město Orvieto
Lago d´Orta

Článek byl zobrazen 15 081 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA