Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Cinque Terre

Chráněná krajinná oblast Cinque Terre je tvořena divokým skalnatým pobřežím a své jméno získala od pěti vesniček, které balancují na okraji útesů. Jsou to italské vesničky Montorosso al Mar, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore, které byly donedávna prakticky izolované od okolního světa.

Národní park Cinque Terre  najdeme na jihozápadním cípu Ligurského pobřeží, na riviéře di Levante, mezi městečky La Spezia a Levanto. Tato jedinečná pobřežní krajina s vesničkami je světovým kulturním dědictvím lidstva, které je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO, i když se ji člověk po staletí snažil přetvořit k obrazu svému.


Foto: Riomaggiore     Autor: Christopher Porter

Vznik této úchvatné hornaté krajiny se datuje do období třetihor, to je před více než 25 milionů let. Skály jsou tvořeny pestrým pískovcem, ve kterém se po působení větru a deště vytvořily hluboká údolí,strmá skaliska, malé zátoky a poloostrovy. Jelikož jsou zdejší svahy příliš strmé, nemohlo zde být nikdy vystaveno sídliště ani ulice. Domky dnešních vesniček jsou na sobě doslova natěsnány a stoupají do strmých svahů, nebo jsou dokonce vystavěny na jejich vrcholech. Na místních kopcích se podařilo sedlákům dokonce vystavět neopakovatelná terasovitá pole, z nichž některá nejsou širší než 1 metr. Také půda pro zemědělství sem byla dovážena z daleka. K tomu, aby zde mohli vůbec založit nějaké políčko, potřebovali obyvatelé zpevnit svah vysokou zdí, na kterou spotřebovali spoustu pískovce. Následně zde byly vysázeny olivové stromy a vinné révy. V nadmořské výšce kolem 100-150 metrů jsou již terasy tak úzké, že jejich obdělávání je opravdu složité a nepříjemné. Paradoxem je však to, že právě v těchto místech rostla ta nejlepší vína, jako například vzácné a vysoce ceněné víno Sciacchetra. Výroba vína má v této oblasti dlouholetou tradici. Již ve středověku se pěly oslavné písně na vína z Corniglie a Vernazzy. Jejich věhlas se donesl do Říma a také na francouzské a anglické knížecí dvory, kam byly během středověku hojně dodávány.

Do zdejších pěti vesnic bylo vždy možné se dostat je po moři nebo pěšky po klikatých a strmých stezkách. Na konci 19. století sem byla zavedena železnice, což mělo za následek, že mnoho místních chudých rolníku odešlo do La Spezie. Jejich políčka tedy začala chátrat, podpěry se bortily a terasy rozpadávaly. Takto opuštěná pole brzy padla za obět středomořské přírodě. Vyrostly zde borovice přímořské a duby cesmínové. Pískovcové svahy pak byly postupně zarůstány planikami, vřesovci stromovitými a janovci metlatými. Po několika letech se ochránci přírody rozhodli tuto kulturní krajinu opatrovat a polorozpadlé terasy opět obnovili. Díky tomu a podpoře ze strany státu se dnes mnoho rolníků věnuje tradičnímu vinařství v těchto špatně dostupných oblastech.


Foto: Monterosso     Autor: Portier

Kvůli nedostatku místa zde nezbyl prostor ani pro divoká zvířata. V hustých lesích vyšších poloh se vyskytují pouze divoká prasata, která si tudy prošlapávají stezky houštinami. Návštěvníci si tyto stezky často pletou s turistickými cestami. Pokud se vydáte z Montorossa al Mar do Riomaggiore, můžete se během cesty kochat krásnými výhledy na terasy, vesnice a průzračně čisté moře ohraničené skalními stěnami.

Na jihovýchodě oblasti se nedaleko od pobřeží nacházejí tři malé ostrůvky: Palmaria, Tino a Tinetto. Nejoblíbenějším cílem turistů je ostrov Palmaria, na kterém najdeme 186 metrů vysokou vyvýšeninu. Na ostrůvku Tino je opěrné vojenské stanoviště, které je pro veřejnost nepřístupné. Návštěvníci se sem mohou podívat pouze 13. října na svátek sv. Veneria. Tento světec je na ostrově údajně pochován na místě, kde dnes najdeme pouze zříceninu kláštera San Venerio. Nejmenší z ostrovů, Tinetto, má jen několik set metrů čtverečních. Kdysi na něm ale stával velký kostel s klášterem, jejichž ruiny zde najdeme dodnes.

Také moře obklopující oblast Cinque Terre je chráněnou krajinnou oblastí. Zdejší skalní stěny, útesy a mělčiny vytvořily ideální podmínky pro život množství pestrobarevných mořských organismů. Najdeme zde zejména pestrobarevné gorgonie. Mezi nimi se občas objeví bílá vzácná gorgonie Funicella verrucosa. Mělké vody jsou dokonce domovem pro velmi vzácné černé korály. Na ostrovech i v oblasti Cinque Terre panuje středomořské klima s letními teplotami okolo 30°C. Během zimních měsíců teplota málokdy klesne pod 10°C. V oblasti je velké množství ubytovacích kapacit, jelikož se jedná o poměrně hojně navštěvovanou lokalitu.

- red -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Costiera Amalfitana
Národní park Cilento – ráj milovníků moře a přírody
Rimini – továrna na dovolenou
Liparskými ostrovy na jachtě
S ischiasem na Ischii

Článek byl zobrazen 9 267 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA