Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Costa Smeralda – království žuly

Costa Smeralda neboli Smaragdové pobřeží se nachází na severovýchodním pobřeží italského ostrova Sardinie. Oblast je vyhledávanou destinací pro trávení dovolené nejen pro zahraniční turisty, ale také pro řadu Italů. Najdete zde zkrátka vše, co potřebujete k pohodovému odpočinku.

Pobřeží Costa Smeraldy je deset kilometrů dlouhý pás pobřeží, který se táhne od Olbie směrem na sever, začíná u městečka Porto Rotondo a končí u přístavu Porto Cervo. Hranice oblasti je vytyčena 2 velkými žulovými kameny s nápisem Costa Smeralda a symbolem smaragdu. Krása zdejšího pobřeží spočívá v malých zálivech, plážích, dunách a všudypřítomných borovicích. Jsou pro něj navíc typické vysoké žulové skály omývané azurově modrou a průzračně čistou vodou Tyrhénského moře. Možná proto bývá Costa Smeralda často označována jako Království žuly. A právě veškeré toto přírodní bohatství okouzlilo bohatého šejka Agha Khan Karima IV., který zde v roce 1958 zakotvil se svou jachtou. Byl ze zdejší přírody tak nadšen, že v roce 1962 společně s konsorciem magnátů odkoupil 50 kilometrů zdejšího pobřeží.

Tím začala přeměna divokého pobřežního pásu Costa Smeralda na jednu z nejexkluzivnějších destinací. Cílem šejka bylo postavit výjimečnou luxusní rekreační oblast, nechal proto vybudovat kanalizaci a do tří let začaly vznikat první hotely. Stavitelé se však museli řídit přísnými omezení ze strany regionální vlády, zakázány byly billboardy, fast food restaurace i výstavba výškových budov. Nesměly sem být dováženy žádné cizokrajné rostliny, všechna vedení musela být vedena pod zemí a dodržovat se musela ještě další pravidla, která měla zaručit, že se z této části ostrova nestane přeplácaná betonová krajina. Dnes se pobřeží honosí svým jedinečným architektonickým stylem, který vytvořila skupina architektů v čele s Luigim Viettim. Agha Khan zde dokonce v roce 1963 zavedl první letecké spojení Sardinie s pevninou, které funguje dodnes a spravuje jej významná evropská společnost Meridiana.

Pobřeží je nyní poseto elegantními stavbami, které napodobují místní původní pastýřská obydlí. Vše je vkusně zasazeno do zdejší zeleně tak, aby nenarušilo původní ostrovní ráz. Tento kout Sardinie se tak stal nejvyhledávanějším centrem pro letní dovolené. Místní letoviska jako Porto Rotondo, Porto Cervo, Baia Sardinia nebo Portisco nabízí návštěvníkům nekonečné čisté pláže, luxusní vilky a turistické komplexy poskytující služby na úrovni, teplé moře a také spoustu stravovacích a zábavních středisek, jako je třeba Sottovento a Sopravento, Billionaire.

Jak už to ale bývá, vše co je vyhlášené, je také drahé. Ceny jsou zde o poznání vyšší, než je tomu na jiných místech na Sardinii nebo v jiných částech Itálie. Dovolená na Costa Smeralda se vám tak může značně prodražit. Pokud ovšem patříte mezi cestovatele, kteří touží poznat pravou atmosféru italských ostrovů, seznámit se s místními zvyky a lidmi, tak pro vás Costa Smeralda není to pravé.

Hlavním střediskem a srdcem pobřeží je idylické městečko Porto Cervo, s luxusními restauracemi, hotely, bohatou zábavou a působivým jachetním přístavem. V přístavu kotví přepychové jachty, a může se stát, že zde zahlédnete i světově známé celebrity. V centru letoviska stojí bílý kostel Stella Maris, dílo římského architekta Michela Busiri Viciho. V jeho interiéru se nachází malba Mater Dolorosa od El Greca. Pro Porto Cervo jsou typické početné osamocené pláže, ty nejkrásnější se nacházejí kolem mysu Cappriccioli, Rena Bianca a Liscia Ruia. O zábavu se postará známé golfové hřiště Pevero Golf Club nebo jiná sportovní zařízení. V luxusních buticích, obchůdcích, hernách, restauracích nebo barech pak můžete utrácet své peníze.

Dalším významným centrem je Porto Rotondo neboli Kulatý přístav s dominantním kostelem San Lorenzo, který je vyzdoben dřevořezbami s výjevy z Bible. Nachází se zde také velké divadlo pod širým nebem z roku 1995. Město bylo založeno v roce 1965 bratry Doná delle Rose, kteří pocházeli ze vznešené benátské rodiny. Nedaleko města se nachází oblíbená pláž Ira, která byla pojmenována po německé herečce Iře Fuerstenbergové, která si zde zakoupila vilku. V okolí najdeme také komplex vil, jejichž vlastníkem je italský premiér Silvio Berlusconi.

Tato část ostrova je poseta řadou církevních staveb, najdete zde pisánsko-románské kostelíky, jako je Santissima Trinita di Saccargia. Unikátní jsou rovněž tajemná prehistorická obydlí zvaná „nuraghi“. Jejich největší koncentrace je v údolí Valle dei Nuraghi.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Řím - Kapitol
Assisi – městečko svatého Františka
Řím - San Pietro in Vincoli

Článek byl zobrazen 5 297 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA