Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Florencie - Ponte Vecchio

Jestliže jste někdy navštívili italskou Florencii, jistě vám neunikla jedna z jejich výrazných památek, kterou je most Ponte Vecchio, jež má za sebou bohatou minulost. Je totiž jediným florentským mostem, který nacisté v roce 1944 nezničili během útěku před armádou Spojených států.

Florencií protéká řeka Arno a její nejužší místo překlenují mosty pravděpodobně již od dob Etrusků. V dávných dobách městem procházela důležitá cesta Via Cassia spojující Řím s hlavními městy severu. Mosty tak byly jedinou možností, jak se dostat přes řeku Arno na druhou stranu.  Kvůli záplavám však musely být často obnovovány, přesto nápor nevydržely a nakonec byly povodněmi strženy úplně. Dnešní most byl postaven v roce 1345 a Florenťané mu dali jméno Ponte Vecchio, což v překladu znamená „starý most“. Museli jej totiž odlišit od sice mnohem staršího mostu Ponte alla Carraia z roku 1218, kterému však tehdy říkali Ponte Nuovo, tedy „nový most“.

O výstavbu mostu se zasloužil architekt Neri di Fioravante, který vytvořil elegantní stavbu se třemi oblouky. Dnes je Ponte Vecchio znám také jako „Most zlatníků“, protože na obou jeho stranách naleznete spoustu krámků a obchůdků, nejčastěji tedy se šperky. První obchůdky se zde začaly objevovat již ve 13. století, původně zde však byli obchodníci s rybami, koželuhové a řezníci, kterým řeka sloužila jako výborné smetiště, vyhazovali do ní veškerý odpad z výroby. Nad druhým obloukem uprostřed mostu bylo z toho důvodu otevřeno malé prostranství, kterým se mohlo smetí házet rovnou do řeky. Dnes už tato proluka naštěstí ke svému účelu neslouží, ale je z ní umožněn hezký pohled na řeku a ostatní okolní mosty.

V roce 1593 nechal velkovévoda Ferdinando I. z mostu vykázat všechny dosavadní obchodníky a nahradil je právě klenotníky a zlatníky. Asi 50 se jich usadilo v dřevěných obchůdcích, za které platili jednou tak velký pronájem. Zásluhou těchto krámků získal most svůj osobitý ráz. Nad stavbami krámků vede tzv. Vasariova chodba postavená na žádost Cosima I., který chtěl mít zastřešený a bezpečný průchod z náměstí Palazzo Vecchio do Palazzo Pitti na druhém břehu řeky Arno. Uprostřed mostu si můžete prohlédnout bustu jednoho z nejslavnějších florentských zlatníků, Benvenuta Celliniho, pochází z roku 1900 a je dílem sochaře Romanelliho.

Mostu se podařilo přečkat povodně, ničivou válku i občanské nepokoje. Za druhé světové války jej zachránil samotný Hitler, když nařídil polnímu maršálovi Kesselingovi, aby most při ústupu z města ušetřil. V roce 1966 byl značně poškozen povodní, podařilo se jej však opravit a Ponte Vecchio se tak dnes může pyšnit titulem jednoho z nejznámějších symbolů Florencie.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o Itálii najdete, jsou:
Verona – elegantní, uvolněná a romantická
Forum Romanum
NP Gran Paradiso – na skok do velkého ráje
Trentino - Val di Sole
Údolí Eisacktal

Článek byl zobrazen 11 026 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA