Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lecce - Florencie baroka

V jihoitalském regionu Puglia se rozkládá město Lecce, které je považováno za nejkrásnější město italského baroka. Procházka městem je nezapomenutelným zážitkem. Nádherná barokní architektura nemá v jižní Itálii obdoby a dnes ohromuje návštěvníky z celého světa.

Lecce patřilo v minulosti po dlouhou dobu Řekům a Římanům, svou stopu zde však zanechali také Normané, Švábové a Saracéni. Ten nejtrvalejší odkaz však pochází z habsburského Španělska.  Jeho vládcové se zde v 17. století usadili, a jelikož byli zapálení protireformací a financováni bohatými místními obchodníky, pustili se do velké architektonické proměny města.  Barokní ráz tehdy dostaly nejen hlavní budovy, ale také řada dekorativních detailů na nich. Předělány byly balkóny, paty sloupů, kryté vchody, nádvoří i okna. Téměř vše bylo zavaleno girlandami, buclatými sochami, chrliči a kudrlinkami složitě vytesanými do kamene. Snad každá plocha byla ozdobena lehkým a zlatým vápencem, který byl lehce opracovatelný a zároveň trvanlivý.


Foto. la cupola di sant'oronzo   Autor: Paolo Margari

Barokním srdcem města je náměstí Piazza del Duomo, kterému vévodí katedrála postavená v letech 1659 – 1670 podle návrhu architekta Giuseppa Zimbaleho. V sousedství katedrály stojí biskupský palác Palazzo Vescoville z roku 1632 a překrásný Seminář postavený v letech 1694 – 1709 Giuseppem Cinem. Nedaleko náměstí narazíte na kostel Chiesa del Rosario neboli San Giovanni Battista, který je Zimbalovým posledním a také nejkrásnějším dílem.

V nádherném barokním centru se rozkládá náměstí Sant’ Oronzo pojmenované po patronovi města a prvním zdejším biskupovi sv. Orontiovi, kterého v 1. století umučili Římané. Na jižní straně náměstí jsou patrné částečně odkryté zbytky Římského amfiteátru z 2. století před Kristem. Hned vedle naleznete původní radnici Sedile, neboli Palazzo Seggio z roku 1592. O něco dále stojí Colonna di Sant´Oronzo – jeden ze dvou mramorových sloupů, které původně označovaly konec staré římské silnice Via Appia vedoucí z Brindisi.

Jihovýchodní straně náměstí dominuje další barokní kostel Santa Maria delle Grazie a za ním se zvedá městská pevnost Castello, kterou nechal v 16. století postavit císař Karel V. Pro veřejnost je bohužel pevnost uzavřená. Od pevnosti se můžete vydat pěšky po ulici Via Umberto I. ke kostelu Santa Croce. Stavba kostela byla zahájena v roce 1549 a pracovalo na ní několik architektů.

Dalším dílem věhlasného architekta Zimbala je Palazzo del Governo z let 1659 – 1695. Palác sloužil jako rezidence pro guvernéra města, dnes není veřejnosti zpřístupněn. Když se vydáte směrem na sever, dojdete k baroknímu kostelu Sant´Angelo z roku 1633. Dalším významným svatostánkem je kostel Santa Chiara, vedle něhož se rozkládají pozůstatky jediného římského divadla v Puglii - Teatro Romano.

Hlavní městské muzeum Museo Provinciale Sigismondo Castromediano uchovává rozsáhlé sbírky keramiky. K vidění jsou řecké, římské a puglijské vázy, mince, bronzové sochy a terakoty a reliéfy. Umístěná je zde také umělecká galerie s relikviáři, byzantskými ikonami, rozmanitými obrazy a se zlatými, stříbrnými a slonovinovými předměty.

Významnou památkou tohoto italského města je také Santi Nicola e Cataldo ležící severovýchodně od centra. Jde o jednu z nejkrásnějších normanských památek v kraji, původně románský kostel, na kterém se snoubí byzantské, arabské a raně gotické prvky. Jeho barokní průčelí je dílem Giuseppa Cina.

- jap -

Předchozí články z Itálie jsou:
Mantova – malé Benátky
Boromejské ostrovy
Benátky - Santa Maria della Salute
Řím - Santa Maria del Popolo
Středověké San Gimignano

Článek byl zobrazen 11 101 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA