Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Livigno láká na levné nákupy a báječné lyžování

Jedním z nejlepších lyžařských areálu nejen v Itálii, ale i v celé Evropě je Livigno ležící v nadmořské výšce 1800 metrů. Dříve nevýznamná vesnička se proměnila v moderní lyžařské středisko, které je doslova rájem zimních sportů. Pokud tedy hledáte místo pro strávení pohodové zimní dovolené, je italské Livigno tou správnou volbou.

Livigno, které se rozkládá na pomezí Itálie a Švýcarska, bylo v minulosti jen neznámou, v horách ukrytou vesničkou, jež bývala kvůli své poloze uprostřed vysokých hor a bohaté sněhové nadílce často odříznuta od světa. Tvořilo ji jen pár chalup a zemědělských usedlostí. Rozvoj Livigna však začal s jeho zpřístupněním ze švýcarské strany, tedy vybudováním tunelu Munt la Schera. Ještě v 60. letech 20. století se zde nacházely pouze 2 lyžařské vleky a turistu aby člověk pohledal. V současnosti je Livigno 5 tisícovým městečkem, kde původní chalupy a usedlosti vystřídaly moderní hotely a apartmánové domy poskytující zázemí tisícům návštěvníkům. Nechybí ani obchody s lyžařským vybavením či suvenýry, sportovní zařízení, wellness centra či zábavní střediska. Důsledkem takového rozvoje je částečná ztráta původní atmosféry. Naštěstí však poloha Livigna v sevření hor neumožňuje jeho další neúměrný rozvoj.

Lyžování v Livigno

Vzhledem k tomu, že Livigno leží na hranicích mezi Švýcarskem a Itálií, je bezcelní zónou. Návštěvníkům se v něm nabízí možnosti výhodných nákupů. Velmi výhodně zde nakoupíte například pohonné hmoty, nebo alkohol. Těmi největšími devizami této lokality jsou však nádherná příroda a dokonalé svahy. Livigno tak dnes žije pouze z turistického ruchu a místní obyvatelé se živí provozováním ubytování, restaurací, prací v obchodech či jako lyžařští instruktoři. Lyžování v Itálii má budoucnost a místní to dobře vědí.

Příjezd do Livigna je možný přes zmiňovaný tunel ze švýcarské strany, nebo z italského městečka Bormio. Lyžařský areál, který se rozkládá přímo nad městem je hojně vyhledáván jak místními, tak i zahraničními turisty. Může se pochlubit jedněmi z nejmodernějších přepravních zařízení z celé oblasti Alta Valtellina, která se rozkládá na rozhraní tří států- Itálie, Švýcarska a Rakouska. Co se týče lyžařských terénů, tak v Livignu je milovníkům zimních radovánek k dispozici celkem 115 kilometrů sjezdovek všech možných obtížností. Na své si zde tak přijdou jak začínající, tak i pokročilí lyžaři. Na výběr je ze 12 černých, 54 červených a 38 modrých tratí, které vedou po obou stranách údolí – lyžuje se tedy jak v oblasti Mottolino, tak i Carosello, které se rozkládají nedaleko vrchu Livigno vysokého 1817 metrů nad mořem. O dostatek sněhu se v Livignu starají sněžná děla, která při nepřízni počasí dokážou pokrýt sněhem až 70% sjezdovek. Lyžaři jsou na svazích přepravováni pomocí 16 vleků, 3 kabinkových a 14 sedačkových velkokapacitních lanovek. Celková přepravní kapacita je 47 tisíc osob za hodinu.

Lyžování v Livigno

Sjezdovky v areálu Mottolino spadají z vrchu Monte della Neve, který dosahuje nadmořské výšky 2585 metrů. Jde převážně o náročné černé svahy, které vyhledávají skuteční lyžařští fajnšmekři. Střední část je pak vyhrazena pro středně náročné červené sjezdovky. Druhý areál Carosello se rozkládá na svazích 2760 metrů vysoké hory Monte Federio, kde si v nižších polohách užijí lyžování jak úplní začátečníci, tak i nenároční lyžaři. Nachází se zde množství cvičných svahů. Výše se pak nachází svahy, které potěší zejména milovníky freeridu. Ti se zde mohou kvalitní sněhové pokrývky užívat až do pozdního jara. 

Do Livigna se hojně sjíždějí také nadšení snowboardisté, na které zde čekají moderní a skvěle vybavené snowparky, které se řadí mezi ty nejlepší v celých italských Alpách. Asi 100 metrů od konečné stanice kabinové lanovky začíná Snowpark Mottolino, který je rozdělen na několik částí podle náročnosti překážek. Je vybaven skoky, rampami, různými dráhami, otočkami a dalšími atrakcemi v různých velikostech i náročnosti. O pravidelnou údržbu se starají denně 4 rolby, které mají speciální vybavení na tvarování ramp a skoků. Tento park je právem považován za jeden z nejkrásnějších funparků v Evropě. 

Lyžování v Livigno

V oblasti Carrosello se pak nachází ještě Snowpark Carosello 3000, který - jak je již z názvu patrné, leží v nadmořské výšce téměř 3000 metrů. Nachází se v blízkosti sjezdovky s názvem Polvere, asi 100 metrů od konečné stanice kabinové lanovky. Také v něm najdou snowboardisté dokonale udržované dráhy, rampy, skoky a další adrenalinové překážky, které jsou uzpůsobeny jak pro začínající, tak i zkušené jezdce. Park má také jednu specialitu v podobě atrakce zvané „bag jump“, což je skok s dopadem do obřího nafukovacího pytle. Tuto atrakci ocení především snowboardisté, kteří se chtějí naučit nejrůznější triky, protože jim zde nehrozí tvrdý dopad. Je to bezpečné a zároveň zábavné. 

Livigno přitahuje i milovníky běžeckého lyžování, pro něž je v okolí střediska přichystáno na 40 kilometrů perfektně upravovaných tratí. Ideální terény zde najdou i nadšení skialpinisté. Pokud by vám nestačily svahy v Livignu, můžete si zakoupit rozšířený skipas, který umožňuje brázdit sjezdovky celé Alta Valtelliny. Přeprava mezi jednotlivými lyžařskými areály je zajišťována skibusy. Kromě lyžování se dá v Livignu věnovat ještě dalším zimním radovánkám, jako je například bruslení, sáňkování, nebo snowtubing. Livigno se může pochlubit také pestrou nabídkou aprés ski aktivit. Kdo má zájem, může vyrazit na bowling, na masáž, do sauny, nebo si dát ještě do těla ve fitness centru. Volné chvilky je možné trávit také procházkami městem a prohlídkou místních obchůdků. Ceny jsou zde opravdu lákavé a tak nákupům asi jen stěží odoláte. Vaše hladové žaludky pak potěšíte v některé z mnoha kvalitních restaurací, na skleničku můžete zavítat do četných barů. 

- jap -

Další články z Itálie: 
Okruh Sella Ronda - unikátní lyžování v Dolomitech  
Severní Itálie - možnosti skvělého lyžování  
Dolomity Superski - super lyžování  
Aprica a Passo Tonale - za lyžováním do slunných Dolomit  
Bormio - lyžařské středisko

Článek byl zobrazen 8 065 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA