Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ravenna - 8 staveb ze seznamu UNESCO

Na severovýchodním pobřeží Itálie, se v oblasti Emilia – Romagna rozkládá 140 tisícové město Ravenna, které je hlavním městem stejnojmenné provincie. Jde o živé turistické a průmyslové město, ale zároveň také o sídlo arcibiskupa a jedno z historicky nejvýznamnějších míst v zemi.

Ravennu najdete asi 120 km jižně od Benátek, neleží přímo u moře, ale s Jadranem je spojena10 km dlouhým kanálem Candiano vedoucím do Porto Corsini. Historie města sahá až do 6. století před Kristem, kdy byla oblast sužována vpády Gallů. Roku 88 před Kristem dostali obyvatelé Ravenny římské občanství a roku 49 př. n. l. se odtud vypravil César přes řeku Rubikon. V období raného a vrcholného císařství bylo město obklopeno lagunou a mělo až 50 tisíc obyvatel. Počátkem 2. století zde císař Hadrián nechal vybudovat 70 km dlouhý akvadukt. V roce 401 upadla moc Říma a Ravenna se stala hlavním městem Římské říše a sídlem římských císařů. Po smrti císaře Konstantina III. v roce 421 se vlády ujala jeho nevlastní sestra Galla Placidia, která se zasloužila o značný rozvoj města.

Akvadukt, Ravenna, Itálie
Foto: Akvadukt, Ravenna

Po pádu císařství vládl městu a téměř celé Itálii ostrogótský král Theodorik, počínaje rokem 540 poté byzantský císař Justinián. Od roku 784 patřila Ravenna papežům, pouze v letech 1275 – 1440 získalo město samostatnost a nakrátko připadlo Benátčanů. V období od roku 1796 až 1814 připadla Ravenna napoleonské „Předalpské republice“ a roku 1861 se stala součástí Itálie. Bažinaté okolí města bylo po dlouhou dobu skvělou ochranou před barbarskými vojsky, ale v následujícím staletí město tyto močály odvodnilo a místo nich vznikla orná půda.

Duomo o Basilica Ursiana, Ravenna. Italy
Foto: Duomo o Basilica Ursiana, Ravenna

V současné době je Ravenna velkým turistickým lákadlem, dochovala se zde řada památek z 5. a 6. století, mezi nimi i slavné mozaiky. Celkem osm staveb bylo zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Centrum je sice malé, ale i přesto poskytuje množství příležitostí k nákupům a také k posezení v restauracích či barech. Ravenna je příjemným prosperujícím městem, v jehož středověkém centru se rozkládá náměstí Piazza del Popolo, které je lemováno krásnými starověkými budovami. Toto náměstí stojí za návštěvu hlavně díky katedrále z 18. století a budovám stojícím okolo. Katedrála je kopií původního kostela z 5. století. Náměstí, které je středověkým srdcem města, navrhli v 15. století Benátčané.

Zajímavou památkou, kterou můžete najít na náměstí Piazza del Popolo je Battistero Neoniano, které vzniklo na místě původních římských lázní na popud biskupa Neona v 5. století. Téměř celé stěny pokrývají mozaiky, štuky a další výzdoba. Stejně důležitý je také Battistero degli Ariani, jehož o něco mladší mozaiky vyobrazují poměrně shodná témata. Za katedrálou stojí Arcibiskupský palác, jehož prostory dnes využívá Museo Arcivescovile, kterému dominují čtyři umělecká díla: slonovinový „Maximianův trůn“, který je pokrytý výjevy z bible, stříbrný „Kříž sv. Agnella“ a dvě kaple vyzdobené mozaikami z 5. a 6. století.

Bazilika San Vitale, Ravenna, Itálie
Foto: Bazilika San Vitale, Ravenna

Největší památkou v Ravenně je však Basilica di San Vitale postavená Theodorikem v roce 521, ale stavbu nakonec dokončil až Justinián roku 547. Tato osmistěnná stavba je považována za mistrovské architektonické dílo. Oplývá totiž nádhernými mozaikami z 6. století. Ty nejkrásnější pak zdobí boční stěny apsidy a zobrazují Justiniánovo dvořanstvo a jeho ženu Theodoru. V sousedství baziliky stojí snad ještě magičtější památka – Mausoleo di Galla Placida z 5. století. Jde o hrobku Gally Placidie, sestry císaře Honoria I., který v roce 401 povýšil Ravennu na hlavní město. Malá kaple je vyzdobena neuvěřitelně barevnými mozaikami. V části budovy původního kláštera San Vitale z 10. století dnes sídlí Museo Nazionale, které vystavuje předměty ze slonoviny, staré mince, archeologické exponáty, bronzové plastiky, látky, zbraně, keramiku a římské, byzantské a raně křesťanské mozaiky.

Bazilika San Vitale, interiér, Ravenna
Foto: Bazilika San Vitale, interiér, Ravenna

Jižně od náměstí Piazza del Duomo se nachází hrobka Tomba di Dante, v níž je pochován velký středověký básník Dante Alighieri. Ten v Ravenně, poté, co byl vyhnán z Florencie, v roce 1321 zemřel. V této oblasti stojí i kostel San Francesco z 10. století, který však v roce 1793 prošel rozsáhlou přestavbou. Podařilo se v něm přesto zachovat několik raně křesťanských sarkofágů, hlavní oltář postavený z hrobky sv. Liberia ze 4. století a původní krypta z 10. století.

mozaiky v kostele Sant´Apollinare Nuovo, Ravenna
Foto: mozaiky v kostele Sant´Apollinare Nuovo, Ravenna

Krásné mozaiky zdobí také kostel Sant´Apollinare Nuovo stojící na okraji města. S budováním této trojlodní stavby s dřevěným stropem a štíhlými mramorovými sloupy se začalo v roce 519 na příkaz krále Theodorika. I dnes si v něm můžete prohlédnout pásy zlatých mozaik z 6. století, jež lemují horní část hlavní lodě. Na pravé straně je vyobrazeno 26 mučedníků přicházejících ke Kristu a na levé kráčí 22 mučednic za mudrci, kteří nesou dary. Velmi podobně je na tom kostel Sant´Apollinare in Classe z 6. století stojící 5 km jižně od Ravenny. I tento kostel se může pochlubit řadou významných mozaik, které se podařilo dochovat ve velmi dobrém stavu.

Pokud si budete chtít od všech těch historických památek na chvíli odpočinout, můžete se vydat k nedalekému moři s mnoha kilometry pěkných písečných pláží. Mezi centrem a přímořskými letovisky jezdí velmi často městská hromadná doprava.

- jap -

Další články z Itálie:
Bergamo dvou tváří 
Cortona 
Florencie - Palazzo Pitti 
Florencie - Piazza del Duomo 
Fiesole – ve stínu Florencie

Článek byl zobrazen 16 330 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA