Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kalábrie - za rekreací i poznáním

Všechno lze velmi příjemně spojit v kraji, kam se ještě Češi příliš jezdit nenaučili. Objevme spolu tedy jeden z nejjižnějších koutů i tak dosti slunné Itálie. Věřte tomu - koupat se tady dá už od začátku května až do konce října! Ideální čas na výlety je ale s příchodem září, když opadnou nejsilnější vedra.

Naše dnešní pozvánka směřuje až na špičku pomyslné italské boty. Pohodlné je to vlastním vozem, levnější a bez starostí autobusem s některou z našich cestovních kanceláří, které konečně začínají české turisty do Kalábrie také vozit.

Nový turistický magnet

Svého času to tady bylo všechno řecké. Ač je tomu již mnoho staletí, na antiku tady narazíme téměř na každém kroku. Milovníci památek se tedy mají na co těšit. Pár desítek kilometrů po pobřežní silnici za antickým městem, tehdy zvaném Sybaris, najdeme útulný rekreační komplex, jemuž vévodí apartmánový dům Bernardu s apartmány Marinella. Je to první „česká“ oáza v kraji a může nám sloužit coby výborné výchozí místo k řadě výletům za památkami nebo třeba i gastronomickými zážitky.

Až si odpočinete po cestě a dva tři dni prožijete na rozpálené pláží, pak přichází ten nejlepší čas na výlety. Být v Kalábrii a neprohlédnout si jedno z největších archeologických nalezišť na světě – no dovolte, o čem byste pak chtěli po návratu domů vypravovat? Takže, vzhůru do Sibari!

Za vynálezci těstovin a nočníku

Archeologické naleziště najdeme asi čtyři kilometry jižně od dnešního města Sibari. Velmi dobře nás k němu dovedou hnědé informační značky. Lokalizace původního Sybaris patřila dlouho k největším archeologickým záhadám, které vzrušovaly celé generace vědců. Definitivně bylo místo určeno až koncem šedesátých let 20. století, kdy letecké a radarové snímky potvrdily, že město známé jako římské Thurium bylo předtím městem Sybaris. Ve skutečnosti zde byly odkryty tři jednotlivé vrstvy města, které se nacházely jedna na druhé. Dohromady tvoří tento areál jedno z největších archeologických nalezišť na světě, jeho rozloha je tisíc hektarů! Kupříkladu slavné Pompeje zabírají plochu padesáti hektarů. V současné době je sice odkryto pouze deset hektarů, ale bez nadsázky, už ty stojí za to pečlivě propátrat! Důkladná prohlídka místa patří pro milovníka památek k velkým a jedinečným zážitkům. A celkový dojem si dokončí v perfektním muzeu Museo della Sibarite, které najdeme u řeky Crati asi kilometr před areálem vykopávek. Vše svědčí o nesmírném bohatství a přepychu, kterého si Sybarisané svého času dopřávali.

Z našeho východiště, útulného rekreačního komplexu Mandatoriccio Mare, se můžeme vypravit do původně byzantského města Rossano, kde je rovněž spousta zajímavých historických památek s vynikajícím biskupským muzeem. Také je zde možné absolvovat velmi zajímavou exkurzi v továrně na lékořici i s muzeem zpracování lékořice. Populární jsou prodejny jedinečných dárkových výrobků, málo kdo z turistů odolá nákupům typických kalábrijských produktů, jako jsou sýry, víno, šunka, těstoviny nebo nejrůznější koření. Vodomilové mohou též v Rossanu navštívit aquapark s desítkami vodních atrakcí. Cca 15 minut jízdy od Mandatoriccio Mare je starobylé, středověké městečko Cariati s 3 000 letou slavnou minulostí. Nabízí romantické procházky starým městem, k prohlídce je katedrála, muzeum, zbytky pevnosti. Cariati leží prakticky uprostřed Jónského pobřeží mezi zajímavými městy Sibari, Rossanem a Crotonem, v místě, odkud jsou snadno dosažitelné i bahenní lázně Rotta delle Ninfe, napájené termálním pramenem, který léčí řadu neduhů, od nezdravé pleti přes pohybové problémy až po nejrůznější záněty a ženské nemoci.

Můžeme i na Sicílii

Jedním z možných výletů je i návštěva nedalekého ostrova Sicílie, kde si lze prohlédnout oblíbenou turistickou lokalitu, jedinečné město Taormína s nejkrásnějším řecko-římským amfiteátrem na světě. Na Sicílii se dostaneme trajektem z hlavního města provincie Reggio di Calabria. Ve starověku to byla jedna z prvních řeckých osad na italské pevnině. Je zde i muzeum Museo Nazionale, kde je nejvýznamnější sbírka  archeologických předmětů z Kalábrie, kterým kraluje skvostný bronzový pár mužů v nadživotní velikosti. Plastiky jsou z 5. stol. Př. Kristem a byly vyloveny z Jónského moře v roce 1972. Cestou k Reggio di Calabria je možné se zastavit v městečku Le Castella s romantickým aragonským hradem.

 

Místo, kde se žení milionáři

Nevěsta má róbu z mořské pěny, pošitou diamantovými flitry. Pánové v dokonale padnoucích fracích si na terasách zámku furiantsky zapalují doutníky  bankovkami vysokých hodnot. Nad hlavami svatebčanů září křišťálové lustry, co kus to pořizovací hodnota sto padesát tisíc euro. Spolu s reportérem Ivanem Černým jsme v jedinečném svatebním svatostánku na břehu Jónského moře. Vstup obyčejným smrtelníkům zakázán, chtělo by se říci.…i já tam byl, jedl a pil, a pak zazvonil zvonec, a pohádky je konec… Tohle však není pohádka, i když se to tak může zdát i přímému účastníku svatební hostiny v nevídaných prostorách Castello Flotta, kde mi dveře otevírala novinářská legitimace a livrejovaný personál. Sním nebo bdím? Takový přepych na jednom z nejchudších míst italského jihu? Něco podobného bych spíš očekával v Arabských Emirátech než tady. Ročně se zde koná na sedm desítek svatebních hostin, oslav a nejrůznějších rautů pro zájemce z nejbohatších vrstev Itálie. Podnikatelé, politici, umělci snad i m…raději to nevyslovujme. Zámecká brána je otevřena ale i pro movité zájemce ze zahraničí. Podle knihy hostů, ruční papír vázaný ve vydělané oslí kůži, si to zde užil před krátkým časem i jeden bohatý pár z České republiky, který si však nepřeje být jmenován.

Zámek Flotta ční na jednom z nesčetných kopců nad průzračným mořem a zdálky vypadá jako pevnost. Jedná se však o stavbu zámeckého stylu v novodobém goticko-románském slohu. Snadno se sem dostaneme pěšky při vycházce z rekreačního komplexu při městečku Mandatoriccio Mare.

Vítá nás reprezentativní palmová alej , která končí u uměleckého kování honosné brány objektu, který svým rozložením, terasami a plastikami vzdáleně připomíná náš východočeský Kuks. Ale tady by se jistě i sám hrabě Špork divil okázalému přepychu zámku Flotta.

Obdivuji sochy lemující schodiště i odpočívadla.Většinou se jedná o antické kopie. Krasavice v tunikách jsou vyvedeny v životní velikosti ze vzácného růžového či zelenkavého mramoru, dovezeného z čínsko-mongolských hranic. Hlavní schodiště hlídá pár lvů, rovněž v životní velikosti. Na terasách jsou unikátní mramorové rautové stoly, zdobené jemnou uměleckou řezbou, též kopie dávných stylů.
Majordom se usmívá, chápe naši zvědavost. Moje „bella Kalabria a por favor“ bere jako společenskou frázi. Žádost o prohlídku  pár vteřin konzultuje mobilem s neviditelným šéfem. A pak jemným gestem dlaně ukazuje cestu dovnitř…

Procházím skvostně vyzdobenou vstupní halou. Strop je jedna velká freska s řadou antických výjevů. Vytvořili je američtí malíři podle historických předloh. Těžké závěsy kryjí velkolepá okna, atmosféru dělají mramorové sloupy podpírající klenbu. Oči ohromuje luxusní zámecký interiér s originálním nábytkem i novodobými replikami starožitných doplňků včetně křesel.

Prohlídka pokračuje schodištěm slávy, kde jsou obrazy a fotografie, na kterých je možné zhlédnout mnoho osobních snímků majitele s různými významnými italskými i světovými osobnostmi. A jsou zde i adjustované novinové články, vyprávějící o tom, jak se ze syna chudého pastýře stal v Americe novodobý zámecký pán, která se nestyděl dát si doma v Kalábrii do erbu symbol růže a pasáčka ovcí.

Prvním z obřích sálu, určených ke svatebním hostinám je Sala Rosa – růžový sál,   pojmenovaný po mamince majitele, Růžence. Druhý sál je nazván po otci majitele – Sala Leonardo. O celém prostoru  asi nejlépe vypovídají bohaté benátské křišťálové lustry. Byly vyrobeny podle barokních vzorů z doby rakouské císařovny Marie Terezie. Mají na dva metry v průměru a jsou přes tři metry vysoké! Až potud našinec, zvyklý na Hlubokou či Karlštejn nebo třeba Lednici, jen zdvořile přikyvuje. Ale všechno překonává Sala Venezia. Benátský sál je nad všechna očekávání. Fresky na stěně i stropu znázorňují Benátky s náměstím Svatého Marka , nechybí ani orloj. Majordom anglicky vysvětluje, že se na stropě nachází největší freska nejen v Itálii, ale i na celém světě, namalovaná za posledních sto let. Až člověka bolí za krkem, když se snaží s dozadu zvrácenou hlavou pochytit všechny detaily této unikátní stopní malby. Majiteli a staviteli zámku Nicolu Flottovi při některých z jeho podnikatelských záměrů pomohl jistý benátecký miliardář a Flotto mu na památku a jako výraz díku tento sál věnoval.

Rozhlížím se kolem. Hostům jsou k dispozici nejrůznější stoly a  křesla, nechybí ani sofa a pohovky v členitých koutech sálu, tvořící pokojíčky pro zamilované nebo pro milovníky doutníků, dýmek či cigaret s kuřáckými stolky, řezanými ze vzácných dřev. Všechen nábytek je novobarokní a na všech židlích či křeslech jsou šlechtické erby včetně rodového s růží a pasáčkem ovcí. Právě tady se konají ty nejnáročnější hostiny.

Za zády jsem nechal místo, které by si jistě oblíbil sám bůh bašty Bakchus. Teď jde jen o to, zda by na to měl. Protože ceny za hostiny se tady mohou vyšplhat až do astronomických čísel. Servíruje se zde pouze špičkový a značkový alkohol, vína archivní a neexistuje, že by zde někdy zaznělo: Nemáme.

Všude dobře, v Bernardu nejlépe

Kalábrijská kuchyně je velký zážitek. Ale kdo dá přednost naší klasice, ať je to třeba svíčková, vepřoknedlo nebo smažený řízek, zklamán ani tady nebude. Jak Bernardo tak Marinella mají v nabídce českou kuchyni a dokonce čepují dobře chlazeného kozlíka! Můžete si ho dát k obědu, večeři nebo třeba jen k posezení s přáteli s pohledem na palmy, moře a západ slunce, který jistě není nikde krásnější.A ceny jsou zde lidové, dokonce se dá platit korunami.

V Mandatoriccio Mare jsou rovněž ideální podmínky k rekreaci spojené se sportovními tréninky i možnosti přátelských fotbalových utkání podle výkonnosti a věkové kategorie, což je především vhodné pro žákovské přípravky, juniorské i dospělé kategorie, ženské týmy i staré gardy. V místě je připraveno zdarma menší fotbalové hřiště a dva tenisové kurty. Okolí je vhodné i pro cyklisty, a je již jedno, zda je přitahují horské terény nebo roviny podél moře.

Jedním ze specialistů na Kalábrii je CK Jiří Kalousek se sítí poboček po celé ČR. Celé znění článku najdete na www.ckkalousek.cz

- PR článek -

CK Jiří Kalousek
Sokolská 56
120 00  Praha 2

224 266 861, 603 5784 230, 800 100 271
praha@ckkalousek.cz, usti@ckkalousek.cz
www.ckkalousek.cz

 

Článek byl zobrazen 8 694 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA