Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Basilica di San Marco – srdce Benátek

Snad každému, kdo byl někdy v Benátkách, se jako centrum města vybaví náměstí sv. Marka, kterému vévodí stejnojmenná monumentální bazilika. Tato bohatě zdobená stavba je architektonickou a uměleckou perlou celé Itálie a těší se velké pozornosti turistů z celého světa.

Bazilika byla pojmenována po sv. Markovi, žákovi apoštola sv. Petra a společníkovi apoštola sv. Pavla. Sv. Marek odešel v roce 50 z Říma do egyptské Alexandrie, aby tam založil církevní obec. Nakonec zemřel mučednickou smrtí vláčen provazem uvázaným kolem krku. Nejdříve byl pochován ve městě Canopo, v roce 828 však byly ostatky sv. Marka převezeny do Benátek a uloženy do právě vznikající baziliky. V současnosti je sv. Marek považován za patrona Benátek, který lidi varuje před katastrofami a vyzývá je k bdělosti.


Autor: Canucksfan

Po téměř tisíc let sloužila basilika jako hrobka sv. Marka, soukromá kaple benátských dóžat, duchovní centrum a hlavní symbol moci. V roce 976 byla původní budova zničena požárem a lidé, kteří jako jediní věděli, kde se ostatky světce nachází, při požáru zemřeli. V roce 1063 se začalo s obnovou baziliky, dóže Contarini tehdy chtěl, aby byla tím nejkrásnějším kostelem, jaký byl kdy spatřen. V roce 1094 již byla nová bazilika posvěcena a označena „oficiálním státním kostelem“ Benátek. V té době však stavbě ještě chyběly umělecké ozdoby, práce na mozaikách byly zahájeny až kolem doku 1100. Současná podoba baziliky sv. Marka se datuje do roku 1904, kdy prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Při ní se jako zázrakem sesunul jeden ze sloupů, čímž došlo k odkrytí ztracených ostatků světce. Ty jsou od té doby uchovávány v místní kryptě.

Přes zřejmou nejednotnost uměleckých slohů vytváří Basilica di San Marco ucelenou dominantu náměstí. Půdorys baziliky má tvar řeckého kříže, samotná stavba je zdobena mramorem a nádhernými kameny pocházejícími z orientu. Drahé kameny se použily jak pro mozaiky, které zdobí vnitřek baziliky, tak pro docílení zlatého efektu a zářivých barev na kupolích a klenbách. Celkem má bazilika pět kupolovitých střech, několik věžiček a pět hlavních vchodů, nad kterými jsou umístěny oblouky zachycující epizody z církevní historie a momenty ze světského života. Prostřední oblouk je větší než ostatní a má velké skleněné okno, kterým proudí do baziliky denní světlo. Dva volně stojící sloupy na jižní straně fasády byly vyrobeny v Sýrii. Pahýl menšího sloupu Pietra del Bando téměř jistě pochází z města Acre v dnešním Izraeli.


Autor: Virgomerry

Na fasádě se nachází významná mozaika Madony s věčně hořícími olejovými lampami, které se původně rozsvěcovaly při popravách. Odsouzenci se naposled obraceli k Madoně v modlitbě „Zdrávas Královno“. Dnes jsou již ony umělecké předměty, které zdobí hlavní fasádu většinou jen kopiemi. Jediná dochovaná původní mozaika je nad dveřmi a je na ní zobrazeno „Přenesení těla sv. Marka do baziliky“. Největším dílem na celé fasádě je románská sochařská výzdoba ze 13. století nad centrálním portálem. Často opomíjená bývá severní strana fasády, přitom na ní můžete obdivovat Květinovou bránu “Porta dei Fiori”, která je opatřena velmi významným basreliéfem s výjevem Narození Páně. Vedle je hrobka Daniela Manina, který byl vůdcem neúspěšného povstání proti Rakušanům v 19. století.

Bazilika sv. Marka je přístupná veřejnosti, ale kvůli obrovským davům lidí nebo probíhajícím bohoslužbám vlastně nemáte šanci si pořádně prohlédnout poklady, které ukrývá. Nejlepší je se do ní vydat buď časně ráno, nebo pozdě odpoledne. Vstup do interiéru je zdarma, musíte mít ale vhodné oblečení – tedy přikrytá ramena a kolena. Zakázáno je vstupovat s velkými zavazadly a nesmí se zde fotit ani natáčet. Snad každé volné místo v bazilice je pokryto zlatými mozaikami, celkem tedy asi 4000 metrů čtverečních. Nejstarší mozaiky pochází z období kolem roku 1100, ale nové byly vytvářeny ještě o 700 let později. Mozaiky často vyobrazují výjevy z Nového zákona. Oproti tomu v chrámové předsíni, které se říká nartex, jsou zobrazeny scény ze Starého zákona.

Z nartexu se po schodišti dostanete do části zvané Loggia dei Cavalli neboli Koňské lodžie. Z tohoto venkovního ochozu se naskýtá nádherný výhled na náměstí Piazza San Marco. Právě sem byli umístěni slavní bronzoví koně dovezení v roce 1204 z Konstantinopole. Dnes se zde nachází jen jejich věrné kopie, originály byly uloženy do nedalekého muzea Galleria Marciano. Dosud není jisté, jestli jsou tito koně řeckého nebo římského původu. Všechna zvířata z původního čtyřspřeží nechal v roce 1797 převézt Napoleon do Paříže, ale o 18 let později byla vrácena.

Další podmanivou památkou baziliky je svatyně umístěná za hlavním oltářem, kde stojí monumentální zlatá oltářní stěna Pala d´Oro. Právě zde je údajně ono místo posledního odpočinku sv. Marka. Pala d´Oro je považována za nejkrásnější zlatý a stříbrný umělecký předmět v Evropě. Zepředu je ozdobena 15 rubíny, stovkou ametystů, 300 safíry, stejným počtem smaragdů, 400 granáty, 1300 perlami a dalšími asi třemi stovkami drahých kamenů. Vyrobena byla v roce 976, v letech 1105 a 1209 však prošla úpravou a přidělána byla ještě spousta dalších klenotů ukořistěných v Konstantinopoli během čtvrté křížové výpravy.


Autor: Niallb

Bazilika ukrývá i bohatou klenotnici, v níž je uložena především kořist pocházející ze čtvrté křížové výpravy. Sbírka je nejkrásnější svého druhu v Evropě a je tvořena hlavně náboženskými a dalšími raně byzantskými stříbrnými předměty. Kdyby nebylo Napoleona, který nechal největší skvosty sbírky roztavit, mohla být dnes ještě krásnější. Po Napoleonově řádění zbylo jen 55 zlatých a stříbrných prutů. Všimnout si zde můžete také Trůnu sv. Marka, jež byl vytvořen v Alexandrii v roce 690 pro jednoho z náboženských vůdců laguny.

Naproti baziliky sv. Marka stojí zvonice – nejstarší budova na náměstí postavená již v 9. století a úplně dokončená ve století šestnáctém. Dne 14. července 1902 se najednou zřítila. Bylo to považováno za zvláštní úkaz, protože nic nenasvědčovalo tomu, že hrozí její pád. Byla znovu postavena, takže i dnes zdobí náměstí a svou krásou konkuruje bazilice sv. Marka.

- jap -

Další články z Itálie:
Florencie - Orsanmichele
Ravenna
Bergamo dvou tváří 
Cortona 
Florencie - Palazzo Pitti

Článek byl zobrazen 12 372 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA