Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Canal Grande – nejkrásnější „ulice“ na světě

Neodmyslitelným symbolem a hlavní dopravní tepnou italských Benátek je Canal Grande. Tato vodní cesta, která je vlastně korytem někdejší řeky Brenty, je dlouhá téměř 4 kilometry a prochází starobylým srdcem města. Na světě údajně neexistuje krásnější městská dopravní tepna, než je Canal Grande.

Tento klikatící se vodní kanál je ze všech kanálů nejhlubší a rozděluje Benátky na dvě části. Místy je až 80 metrů široký a vedou přes něj pouhé tři mosty:  Ponte degli Scalzi, Ponte di Rialto a Ponte dell’Accademia. Po vodě zde kromě historických regat plují také linky vodního autobusu, který zde bývá nazýván „vaporetto“, nebo vodní taxi.

Během plavby po této hlavní "ulici" můžeme obdivovat nejkrásnější benátské paláce postavené v gotickém, barokním a renesančním stylu. V období benátské slávy byly mezi paláci postaveny ještě monumentální kostely. Pokud se z Piazzale Roma nebo z vlakového nádraží vydáte směrem do San Marco, prvním kostelem, který vás jistě zaujme, bude Chiesa degli Scalzi. Ten byl postaven v roce 1656 Baldassarem Longhenem. Tentýž architekt vybudoval také kostel Santa Maria della Salute a několik prestižních paláců kolem Velkého kanálu.

O kousek dále stojí kostel San Geremia, v němž jsou uloženy ostatky sv. Lucie, mučednice ze 4. století. Na protějším břehu se tyčí Fondaco dei Turchi, kde se v letech 1621 – 1838 nacházelo centrum tureckých kupců. Dnes zde sídlí benátské přírodovědné muzeum. Sousední prostá budova Deposito del Megio pochází z 15. století a sloužila jako nouzová obilnice, pro případ, že by došlo k hladomoru nebo obléhání města.

Jedním z nejkrásnějších paláců v okolí kanálu je Palazzo Vendramin-Callergi od Maura Coducciho. V letech 1882 – 1883 bydlel v jednom z bytů skladatel Richard Wagner. Dnes se zde nachází kasino. Další dva nádherné paláce stojí nedaleko, jde o Ca´Pesaro, v němž sídlí muzeum moderního umění a Ca´d´Oro, který dnes slouží jako prostory pro muzeum středověkého umění. Naproti nim uvidíte novogotickou Pescherii, rybí trh, který společně s obrysy mostu Ponte di Rialto předznamenává vstup do starobylého srdce Benátek.

Za mostem si můžete prohlédnout paláce Palazzo Loredan a Palazzo Farsetti, ve kterých sídlí benátská radnice. V minulosti palác obýval Antonio Canova, který byl představitelem sochařského klasicismu. O kousek dále se můžete pokochat stavbou Palazzo Benzon, ve kterém v 19. století bydlela komtesa Benzonová. K významným hostům, kteří zde často zůstávali na noc, patřil i Lord Byron. Básník bydlel po dobu dvou let o kousek dále, v paláci rodiny Mocegino, který se nachází naproti přístavního můstku San Tomá. Nebydlel zde sám, jeho byt s ním sdílel ještě pes, vlk a opice. Mezi jeho časté hosty patřila i Margherita Cogni, jedna z mnohých jeho milenek. Jakmile ji však Byron jednou odmítnul, neváhala a napadla jej nožem a nakonec skočila do vod kanálu.

V zátočině kanálu stojí Ca´Rezzonico, ve kterém je muzeum Benátek 18. století. Za mostem Ponte dell´Accademia vykukuje Palazzo Barbaro z 15. století, který v roce 1885 koupila rodina Curtis pocházející z amerického Bostonu. Častým hostem zde byl Claude Monet, John Singer Sargent, Cole Porter a Henry James. Přímo naproti je situován Palazzo Barbatigo, který oslňuje svou moderní mozaikou. Palác dnes patří sklářské společnosti.

Další zajímavou stavbou na břehu Canal Grande je nedokončený Palazzo Venier dei Leoni, ve kterém je uložena sbírka Collezione Peggy Guggenheim. V jeho bezprostřední blízkosti se naklání Palazzo Dario, který je považován za jeden z nejkrásnějších paláců lemujících vodní cestu. I přes jeho krásu by ho nikdo z místních obyvatel nechtěl, je totiž považován za prokletý.

Další budovou patřící sklářské společnosti je Palazzo Salviati mající mozaikovou fasádu. Hned za přístavním můstkem Santa Maria del Giglio se tyčí Palazzo Posani-Gritti, jeden z nejlepších benátských hotelů. Pohled na něj z části zakrývá kostel Santa Maria della Salute. Tato nepřehlédnutelná stavba s bílou kopulí již po 350 let dotváří charakteristickou siluetu tohoto romantického města. Kostel Santa Maria della Salute je místem, kde se historie potkává se současností. Jedná se o neotřelou scénu pro pořádání letních koncertů, literárních čtení a dalších aktivit. O pár metrů dále se před vámi už otevře první pohled na Dóžecí palác a náměstí Piazza San Marco.

- jap -

Další články z Itálie:
Benátky - Piazza San Marco
Basilica di San Marco – srdce Benátek
Florencie - Orsanmichele
Ravenna
Bergamo dvou tváří 

Článek byl zobrazen 8 448 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA