Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Siena – středověká kráska Toskánska

Pokud toužíte poznat jedno z nejdokonalejších středověkých měst v Evropě, vydejte se do italského Toskánska, kde se rozkládá Siena, v níž na vás dýchne středověká atmosféra. Siena vás uchvátí množstvím historických a architektonických památek, cihlových paláců, kamenných věží, zdobených kostelů, ale také neporušenou okolní krajinou.

Siena leží na centrální toskánské plošině mezi údolím řeky Arbie a Elsa. Byla vystavěna přes tři kopce a patří mezi menší italská velkoměsta. Město bylo údajně založeno Senusem, což byl syn Rema, jednoho z dvojčat, která odkojila vlčice. Na každém kroku zde tak narazíte na podobu vlčice, vyobrazena je dokonce i ve znaku města. Ve skutečnosti však byla Siena v minulosti etruskou osadou, ze které se následně stala římská kolonie Saena Julia. Díky rozvinutému bankovnictví a obchodu s látkami se město ve středověku stalo jedním z nejvýznamnějších evropských měst. Výrazný útlum však nastal v roce 1348, kdy Sienu postihla morová epidemie, a o život přišlo na 70 tisíc zdejších obyvatel.

V roce 1554 se nakonec sienská republika rozpadla a do popředí zájmu se dostala Florencie. Poté následoval ekonomický i demografický úpadek, který měl paradoxně na svědomí zachování středověkého vzhledu města do dnešních dní. V 18. století byla oblast rozdělena na tři městské celky – Sienu chráněnou zdí a dvě předměstí Masse di Citta a Masse di San Martino. Novým impulsem pro rozvoj města byla výstavba železnice v 19. století a také příchod studentů na zdejší univerzitu. Za svou zachovalost vděčí město také tomu, že během druhé světové války nebylo na rozdíl od většiny ostatních italských měst vybombardováno.

Patronkou Sieny je sv. Kateřina, která se narodila v roce 1347. Proslavila se hlavně jako žena, u níž se objevovala stigmata, lidé si proto začali myslet, že je zasnoubená s Ježíšem. V současné Sieně proto najdete mnoho památek a uměleckých děl spojených s jejím jménem.

Siena je dnes historicky významným kulturním městem s výborně zachovalým středověkým architektonickým dědictvím. Proto byla také zapsána na Seznam památek světového dědictví UNESCO. Atmosféru oblasti dotváří také nedaleké zachovalé italské středověké vesničky plné architektonických skvostů.

V centru města se nachází slavné náměstí Campo, na jehož místě kdysi stávalo římské fórum a později i hlavní městské tržiště. Náměstí rozkládající se na křižovatce tří hřebenů, má tvar lastury a pravidelně se stává dějištěm koňských dostihů Palia a jiných občanských a společenských akcí. V oblasti náměstí se stýkají naprosto nezávislé městské čtvrti zvané „contrade“ – v minulosti tak vznikla neutrální půda pro bojovné obyvatele města. Dnešní vzhled získalo Campo v roce 1293, kdy správa města, tzv. Rada devíti získala pozemky, na nichž chtěla vybudovat nové veřejné náměstí. V okolí náměstí vyrostlo několik významných budov.

Asi nejdůležitější stavbou je Palazzo Pubblico postavený v letech 1297 – 1342, v němž dnes sídlí městská radnice. V paláci můžete navštívit Museo Cívico s obrazy a freskami. Nejzajímavějšími sály jsou Sala del Mappamundo a Salla della Pace, kde jsou uchovány vzácné obrazy mnoha italských umělců.  V Salla della Pace se nachází nejslavnější cyklus sienských fresek s názvem „Alegorie dobré a špatné nálady“.  V dalším sále Salla dei Pilastri se nachází obraz, který je však jen pro otrlé povahy, jmenuje se totiž „Povraždění neviňátek“ a jeho autorem je Matteo di Giovanni. V sále Salla del Concistoro můžete obdivovat fresky s mytickými a alegorickými výjevy od malíře Domenica Beccafumiho, který byl představitelem manýrismu. V kapli Capella del Consiglio  jsou k vidění vykládané chórové lavice z 15. století, chórová přepážka z tepaného železa, oltářní obraz a množství fresek.

Za palácem se tyčí 102 metrů vysoká věž Torre del Mangia z roku 1338 – 1348, která byla postavena podle návrhu sienského malíře Lippa Memmiho. Když zdoláte 503 schodů, můžete se z ní pokochat jedinečným výhledem na náměstí i velkou část města. Zvonice byla údajně pojmenována podle prvního zdejšího marnotratného hlídače a zvoníka Balducciho, který byl přezdíván „mangiaguadagni“, což v překladu znamená „pojídač zisků“. Na nádvoří je umístěna jeho socha. Před věží stojí elegantní kamenná lodžie Capella di Piazza, která byla postavena v roce 1348, jako upomínka na morovou epidemii. Na konci náměstí najdete fontánu Fonte Gaia z 19. století, která je však kopií originálu, který se zde nalézal v 15. století.

Nejvýraznější dominantou náměstí Piazza del Duomo je Dóm pyšnící se nádhernou fasádou, která je kombinací gotických a románských reliéfů, sloupů a nejrůznějších ozdob. Této nádherné stavbě se mohou vyrovnat snad jen katedrály v Orvietu a Miláně. Interiér zdobí kamenné hlavy papežů, mramorová dlažba a 56 inkrustovaných výjevů od předních italských umělců. Katedrála uchovává také cenná sochařská díla, jako je Altare Piccolomini z roku 1503, knihovnu z 16. století Libreria Piccolomini a mistrovskou kazatelnu od Nicoly Pisana s reliéfy zobrazující výjevy z Ježíšova života. Krásný je cyklus fresek od umbrijského malíře Pinturicchia, jež znázorňuje scény ze života sienského rodáka Aenea Piccolominiho, pozdějšího papeže Pia II.

Při návštěvě katedrály nevynechejte prohlídku podzemního baptisteria Battistero di San Giovanni s krásnou křtitelnicí zdobenou reliéfy těch nejlepších sochařů tehdejší doby. Ozdobné reliéfy jsou díly Lorenza Ghibertiho, Donatella a Jacopa della Quercia. Zdejší stěny jsou pak zdobeny freskami ze 14. století, jejichž autorem je sienský malíř a sochař Vecchietto.

Naproti katedrály se rozkládá budova bývalé nemocnice Ospedale di Santa Maria della Scala, v níž dnes sídlí jedna z největších uměleckých galerií ve městě. Nádherný interiér však v mnohém překonává všechna vystavená díla. Prohlédnout si můžete fresku „Sv. Anna a sv. Jáchym“ od Beccafumiho. V jednom ze sálů, které sloužily jako nemocniční oddělení je k vidění cyklus fresek od Vecchietty a Domenica di Bartolo. Vytvoření těchto fresek bylo financováno z mnoha darů, které nemocnice dostávala. Nedaleko stojí sakristie Sagrestia Vecchia v níž najdeme spoustu významných uměleckých děl, jako například fresky „Články víry“ nebo oltářní obraz „Madonna della Misericordia“.

Sbírku etruských artefaktů a nálezů z okolí města si můžete prohlédnout v Museo Archeologico. Umístěny jsou sem také nádherné šperky a zlaté předměty nalezené v hrobce blízko Monteriggioni. Dalším zajímavým muzeem je Museo dell´Opera del Duomo, které vystavuje cenné obrazy a sochy. V tmavém sále Sala di Duccio je k vidění monumentální Ducciova „Maesta“ z roku 1313, která byla vytvořena pro hlavní oltář katedrály. Prohlídka Sieny by nebyla úplná, kdybyste vynechali nádhernou sienskou obrazovou galerii, která je umístěna v budově Palazzo Buonsognori z 15. století. Zde se můžete kochat díly slavných i méně slavných sienských umělců. V mnoha sálech tak můžete podrobně studovat sienskou gotickou malířskou školu. Sály i obrazy jsou řazeny chronologicky, v nejposlednějších sálech jsou tak k vidění díla představující nové směry, jako je například sienský manýrismus.

V Sieně nejde přehlédnout její tři hlavní kostely: Santa Maria dei Servi, San Francesco s hrobkami Tolomeiů a oltářem Oratorio di San Bernardino a také kostel San Domenico. V Sieně se nachází ještě celá řada dalších zajímavých památek, proto abyste ji dobře poznali, měli byste si na její návštěvu vyhradit alespoň týden. Celá tato oblast je ideální kombinací obrovského historického bohatství, krásné krajiny a klidu.

- jap -

Další články z Itálie:
Passo Tonale – lyžování na ledovci
Vicenza
Todi
Piazza Armerina
Monreale

Článek byl zobrazen 20 403 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA