Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vicenza byla po staletí slavným římským městem

Stotisícová Vicenza je provinčním městem ležícím na severovýchodě Itálie, v kraji zvaném Benátsko (Veneto). Je městem, ve kterém si na své přijdou milovníci renesanční architektury. Zároveň je však také kvetoucím centrem obchodu, které nabízí možnosti nákupů i posezení v elegantních kavárnách.

Vincenza byla po staletí slavným římským městem a později nezávislým městským státem, než se v roce 1404 dostala pod nadvládu Benátek. Největší rozvoj města nastal v 16. století, kdy zde působil jeden z nejvlivnějších středověkých architektů 16. století – Andrea Palladio. Tento slavný umělec se narodil v Padově v roce 1508, ale když mu bylo 16 let, přestěhoval se do Vicenzy. Nejdříve pracoval jako kameník a později jako žák Giangiorgia Trissana – šlechtice, který ho seznámil s mnoha bohatými mecenáši. Do své smrti v roce 1580 stavěl Palladio paláce a vily ve Vicenze i jinde, zvláště v Benátkách. Znovu objevil a definoval zásady klasické architektury způsobem, který ovlivnil celé generace architektů.


Autor: Daniele Sartori

Během 1. a 2. světové války se v okolí města odehrávaly poměrně těžké boje. Značná část památek byla zničena, srovnána se zemí byla například dvě divadla a o život přišlo přibližně 2000 obyvatel. V poválečném období nastala doba italského ekonomického zázraku a Vicenza se stala jedním z nejbohatších měst celé Itálie.

Dnes díky Palladiovým budovám patří Vicenza mezi nejuhlazenější a architektonicky nejelegantnější města v Itálii. Kromě jeho staveb se však může Vicenza pochlubit ještě množstvím dalších historických a uměleckých památek, což z ní činí poměrně významný cíl kulturní turistiky. Od roku 1994 je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Centrum města se rozkládá kolem hlavní ulice Corso Palladio a velkolepého náměstí Piazza dei Signori. Tomuto náměstí dominuje Palladiova bazilika - velkolepá středověká stavba, která by se možná již zřítila, kdyby ji tehdy architekt nedoplnil opěrnou konstrukcí tvořenou sloupy a arkádami. Další palladiovskou stavbou na náměstí je Loggia del Capitaniato z roku 1571 a benátský lev sv. Marka umístěný na vrcholu jediného sloupu.

Sousední náměstí Piazza delle Erbe ukrývá malebný trh, ale také krásně zdobený dům Casa Pigafetta, jehož stavba byla zahájena v roce 1441. Tento dům kdysi patřil jednomu ze členů Magellanovy posádky při cestě kolem světa (1519 – 1522). Při prohlídce města byste neměli vynechat fantastické Teatro Olimpico z roku 1580, které je posledním Palladiovým dílem a nejstarší stojící divadelní budovou v Evropě. Interiér divadla vychvaloval i skladatel Goethe, řekl o něm doslova, že je „nepopsatelně nádherný“. V blízkosti Corsa Palladia stojí kostel Santa Corona, který proslavil obraz „Křest Páně“ od Giovanniho Belliniho. Kostel je tak považován za nejvýznamnější svatostánek ve městě.

Naproti divadlu stojí další Palladiova stavba, kterou je Palazzo Chiericati, v němž dnes sídlí muzeum Museo Civico Pinacoteca, které uchovává sbírky mnoha středověkých a renesančních děl od Vicentina, Venetiana a dalších severoitalských malířů. Snad nejslavnější Palladiovou stavbou je La Rotonda postavená v letech 1550 – 1552. Původně byl dům postaven jako Villa Capra Valmarana, ale později byl přejmenován na La Rotonda. Často sem jezdívali architekti z jiných zemí, aby ze stavby načerpali inspiraci pro svá díla.

Pokud máte chvíli čas, určitě se zajeďte podívat na kopec Monte Berico, který ochraňuje Vicenzu a na jehož vrcholku se tyčí bazilika. Byla postavena na místě dvojího zjevení Panny Marie během morové epidemie v 15. století. Z vrcholku kopce je krásný výhled na město a rozmanitou italskou krajinu. Ve starém refektáři baziliky je možné obdivovat „Večeři sv. Řehoře Velikého“ od malíře Veroneseho.

Asi deset minut cesty od baziliky stojí Villa Valmarana ai Nani, která uchovává původní nábytek, vlnící se staré kamenné podlahy a krásné dřevěné stropy. Je zde uloženo mistrovské dílo, kterým je série fresek z 18. století od Giovanniho Tiepola a jeho syna Gian Domenica.

- jap -

Další články z Itálie:
Todi
Piazza Armerina
Monreale
Florencie - Palazzo Medici-Riccardi
Lucca – město sta kostelů

Článek byl zobrazen 10 657 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA