Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Florencie - kostel San Miniato al Monte

Chloubou italské Florencie je románský kostel San Miniato al Monte nacházející se na okraji čtvrti Oltrarno. Je umístěn na kopci, proto je jeho nádherná barevná mramorová fasáda viditelná z velké dálky. Mnozí tento kostel považují za nejkrásnější ve Florencii, jiní dokonce v celém Toskánsku.

Stavba kostela byla zahájena v roce 1013 na pozůstatcích dřívější kaple sv. Miniata. Ta vznikla na místě, kde byl umučen a v roce 250 pohřben svatý Miniato. Kostel byl v době středověku omylem považován za starou římskou stavbu, podobně jako baptisterium, jehož vnitřní výzdobu zde tvůrci úmyslně napodobili. Spodní část fasády se datuje do 11. století, horní část pak do století dvanáctého. Z roku 1260 pochází mozaika, na které je vyobrazen Kristus s Pannou Marií a svatým Miniatem. Orel z roku 1401 držící v drápech balík látky je symbolem cechu kupců s vlněnými látkami Arte di Calimala. Právě tomuto cechu byl kostel v roce 1288 svěřen do péče.


Autor: Miles Berry

Kostel San Miniato al Monte se může pochlubit nádherným interiérem. Dlažba pochází z roku 1207 a sloupy i hlavice byly přeneseny ze starších římských a byzantských budov. Hlavní lodi dominuje Capella del Crocefisso z roku 1448 od Michelozza. Původně byla postavena jako schránka, jež měla chránit zázračný kříž, který se zde dnes již nenachází. Tato kaple je vyzdobena obrazy, které v letech 1394 – 1396 vytvořil Agnol Gaddi. Schody na boku vedou do krypty.

Dalšími schody je možné se dostat do presbytáře, jemuž vévodí nádherná románská kazatelna, chórová přepážka z roku 1207 a zářivá mozaika v apsidě vytvořená roku 1297. Stěny sakristie zdobí jedinečný cyklus fresek z roku 1287 od Spinella Aretina, zobrazující výjevy ze života svatého Benedikta. Ze severní boční lodi se dostanete do kaple Capella del Cardinale del Portogallo, jež patří mezi významné renesanční stavby a je vyzdobena sochami a obrazy od Alessa Baldovinettiho a Lucy della Robia. O výzdobu se zasloužil také významný italský sochař florentské školy Antonio Rossellino. Ten podle náhrobku Leonarda Bruniho v kapli Santa Croce ve Florencii, vytvořil v letech 1461 – 1466 náhrobek portugalského kardinála.

- jap -

Další články z Itálie:
Gubbio
Řím - Fontana di Trevi
Florencie - Piazza della Signoria
Ferrara
Syrakusy - zašlá sláva

Článek byl zobrazen 10 639 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Itálii

V naší nabídce najdete hotely a penziony všech italských měst a letovisek. Příznivé ceny, přehledný rezervační systém a nejnižší ceny! 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Itálie.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Itálii. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete i detailního průvodce Římem a dalšími městy, informace o lyžařských letoviskách a o lyžování v Itálii. Nechybí ani recenze a popis oblíbených přímořských letovisek. Součástí jsou také zájezdy do Itálie - Poznávací zájezdy, pobytové zájezdy u moře i lyžařské zájezdy. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Itálii 2013.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA